Google | Soukromí

Google už nebude tolik slídit. U nových účtů časem smaže historii aktivit

Šéf Googlu Sundar Pichai oznámil několik novinek týkajících se ochrany soukromí. Dotknou se především nově registrovaných uživatelů, ale využijí je i ti, kteří již účet u Googlu mají.

U nově registrovaných účtů bude Google nadále automaticky ukládat historii aktivity na webu i v aplikacích (tj. vyhledávání, prohlížení, spouštění aplikací na Androidu), ale onu historii bude po 18 měsících automaticky mazat. Dosud ji nastavoval na trvalé uchovávání. Historie YouTubu bude také aktivní, ale ta se bude mazat až po 36 měsících.

Uživatelé (i ti současní) ale mohou zpětně nastavení upravit, jak se jim líbí. Slouží k tomu Ovládací prvky aktivity. Veškerou historii tak lze automaticky odstranit i po 3 měsících či ji neukládat vůbec.

Google standardně neukládá historii polohy, uživatel si tuto funkci musí aktivovat ručně. U nových účtů se ale změní to, že po zapnutí se nastaví automatické mazání po 18 měsících. Uživatelé ale znovu mohou vybrat jen tříměsíční lhůtu, případně trvalé uchovávání.

Sledování aktivit Googlu u nových účtů
  Tak to bylo dříve Tak to bude po nově
Historie aktivit na webu a v aplikacích zapnutá, nastavená na trvalé ukládání zapnutá, automatické mazání po 18 měsících
Historie polohy vypnutá, po zapnutí se nastaví na trvalé ukládání vypnutá, po zapnutí se nastaví na automatické mazání po 18 měsících
Historie YouTube zapnutá, nastavená na trvalé ukládání zapnutá, automatické mazání po 36 měsících

Kdo si ponechá trvalé ukládání historie aktivit a polohy, toho začne Google čas od času upozorňovat pomocí e-mailů a notifikací v aplikacích, že si toto chování může upravit.

Anonymní režim v dalších aplikacích

V Chromu na počítačích i mobilech dnes můžete surfovat inkognito, Google vás v takovém případě odhlásí ze všech účtů a po zavření okna odstraní historii, cookies a další stopy aktivity. Brzy se anonymního režim dočkají i další aplikace.

Zatím je tato funkce dostupná ve vyhledávači pro iOS, ale zamíří také na Android. Kromě toho bude dostupná též v mapách, na YouTubu a v budoucnu prý také na dalších místech. Anonymní režim uživatel spustí tak, že delší dobu podrží prst na profilové fotce v rohu aplikace. Do budoucna chce Google přinést i možnost tyto aplikace používat anonymně trvale.

Diskuze (3) Další článek: Listujeme novým Computerem: velký test 1TB NVMe disků a robotických vysavačů

Témata článku: Historie, Google, YouTube, Android, Chrome, iOS, Sledování, Soukromí, Sundar Pichai, Nový účet, Zapnutí, Aplikace, Ukládání, Účet, Mazání, Aktivita

Aktuální číslo časopisu Computer

Megatest: nejlepší notebooky do 20 000 Kč

Test 8 levných IP kamer

Jak vybrat bezdrátová sluchátka

Testujeme Android 11