Google | Web | Doména

Google spustil předregistraci domén s koncovkou .page. Stránka blank.page je ještě volná, ale pěkně drahá

Google v úterý 2. října otevřel doménu nejvyšší úrovně (TLD) .page k předregistraci. Možnost registrace nových domén s touto koncovkou oznámil na svém oficiálním blogu.

V tuto chvíli jsou domény .page dostupné u vybraných registrátorů prostřednictvím Programu včasného přístupu (Early Access Program). V praxi to znamená, že případní zájemci musejí počítat s poplatkem za možnost registrace domény před ostatními. Standardní registrace budou spuštěny 9. října.

Vzhledem k tomu, že je pro Google prioritou zabezpečení, bude pro webové stránky na doméně .page vyžadován certifikát SSL (HTTPS). Vyhledávací gigant to zdůvodňuje snahou o ochranu před malwarem a sledováním.

V květnu .app, v říjnu .page

Google tak rozšířil portfolio svých domén nejvyšší úrovně, na kterých mohou zákazníci registrovat své domény a provozovat webové stránky. V květnu tohoto roku uvolnil k registraci nové domény druhého řádu s koncovkou .app.

Zatímco doména .app cílila především na aplikace a vývojáře, kteří chtěli mít svou vlastní prezentaci, nová doména .page (v překladu „stránka“) je zaměřena obecněji. Lze předpokládat, že cílovou skupinou budou v tomto případě především lidé se zájmem provozovat své osobní stránky.

Sám Google k tomu v prohlášení uvádí: „.page je nová doména, která usnadňuje vytvoření jednoduché a bezpečné online prezentace. Ať už se jedná o firmu, která spouští novou webovou stránku, vydavatele, sdílícího nová díla online, autora, vyprávějícího příběh, nebo studenta, představujícího svou práci, .page je dokonalým domovem pro vaši další online kapitolu.“

Stránka get.page
Stránka get.page

Cena domény se odvíjí od atraktivity stránky. Atraktivní nápady jako například blank.page nebo error.page jsou v tuto chvíli ještě volné, ale velmi drahé. Zaplatíte za ně až třicet tisíc korun. Běžné nic neříkající názvy jsou ale dostupné jen za cca 250 korun. Registrace probíhá zatím jen u vybraných zahraničních registrátorů, nicméně registrace z Česka není problém.

Jak si koupit doménu s koncovkou .page?

Je to vcelku jednoduché:

  1. Otevřete stránku get.page.
  2. Do pole Search for domain name zadejte název požadované domény a stiskněte tlačítko Check domain.
  3. Pokud je již daná doména registrována, objeví se hlášení na červeném podkladě „požadovaná_doména.page is already taken. How about a different name?“
  4. V opačném případě budete přesměrováni na stránky partnerských registrátorů domén.
  5. Vyberte si registrátora a proveďte registraci domény.
Diskuze (5) Další článek: Nový Assassin’s Creed Odyssey můžete hrát v prohlížeči, umožní to Google Project Stream

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,