Google | Internet

Google spojil USA a Evropu nejrychlejším kabelem. Proudí přes něj 250 Tb/s

První kabelové spojení mezi Evropou a Amerikou vzniklo v polovině 19. století. Královna Viktorie v létě 1858 poslala telegram tehdejšímu americkému prezidentovi Buchananovi rychlostí asi jedno slovo za minutu. Dnešní datovou dálnicí půjde poslat obsah celých knihoven, a to několikrát za sekundu.

Google v těchto dnech spustil komerční provoz nové podmořské linky Dunant s propustností 250 Tb/s. tím pokořil rekord transatlantického kabelu MAREA (160 Tb/s) sponzorovaného Facebookem a Microsoftem.

Firma začala tuto linku připravovat v roce 2018 ve spolupráci se společností SubCom. Loni na podzim už kabel s 12 páry optických vláken a technologií space-division multiplexing pokrýval celé mořské dno, až teď se ale začal plně využívat.

Linka spojuje americké město Virginia Beach se 6400 km vzdáleným Saint-Hilaire-de-Riez ve Francii. Její název odkazuje na jméno švýcarského podnikatele Henryho Dunanta, zakladatele Červeného kříže a prvního laureáta Nobelovy ceny za mír.

Google si od linky Dunant slibuje zlepšení dostupnosti cloudových služeb a rychlejší synchronizaci dat mezi datacentry na obou stranách oceánu. Ze stejných důvodů pokládá i další podmořské kabely, ať už sám, či coby člen konsorcií více firem.

Jeho první soukromou linkou byla Curie spojující Kalifornii, Panamu a Chile, v provozu je od roku 2019. Letos dokončí kabel Equiano vedoucí z Portugalska podél celého západního pobřeží Afriky s přístupovými body v Nigérii a JAR. Příští rok by měl dokončit spojení Grace Hopper vedené mezi New Yorkem, britským městem Bude a španělským Bilbaem.

Podmořský kabel Grace Hopper od Googlu:

Diskuze (23) Další článek: Pardubická MHD nasazuje nové terminály. Půjde platit kartou, mobilem i hodinkami

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,