Chytrá domácnost | Google Asistent | Google Home

Google šlape na paty Amazonu. Chytrým reproduktorům Google Home se totiž začíná dařit

Reproduktor Google Home již na trhu nějakou dobu, pořádného nárůstu prodejů se ale dočkal teprve v minulém roce po uvedení jeho menší verze, Home Mini. Od října minulého roku se podle webu Endadget celkem prodalo přes 6,4 milionu kusů.

Zároveň přes vánoční svátky byl chytrý asistent od Googlu využíván devětkrát více, než v předchozím roce. Srovnání s největším rivalem, Amazon Echo a jeho Alexou, není přímo možné.

Levný základ chytré domácnosti? Vyzkoušejte Google Home Mini

Amazon začal nabízet své Echo s Alexou dříve a v USA se těší velké popularitě. O kolik úspěšnější je oproti Googlu? Oficiální čísla neexistují, ale podle odhadů Strategy Analytics v předchozím letním období byly prodeje 1,9 milionu pro Google Home a 5 milionu pro Amazon Echo. Popularitě malých reproduktorů pomáhá i cena, Home Mini i Echo Dot shodně v zahraničí startují na 49 dolarech a u nás jsou dostupný za přibližně dva tisíce korun.

Google každopádně Amazon dohání. S levnou verzí reproduktoru přišel později, představil k tomu ale i naopak dražší verzi vhodnější pro poslech hudby. Ale co hlavně, kromě několika milionů kusů Google Home je Asistent dostupný na více jak 400 milionech zařízeních s Androidem zahrnující smartphony, televizory, sluchátka a další zařízení. Nově se díky Android Auto dostane i do automobilů. Celá platforma tak nabírá na síle a Amazon tak ze svého náskoku dlouho těžit nemusí. Zatím se mu ale také daří a vsází na otevřenost - Alexu tak najdete v mnoha chytrých zařízeních třetích stran.

Takto vypadá Google Home Mini:

Diskuze (19) Další článek: Potvrzeno: Lidské aktivity pomáhají zacelovat ozónovou díru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,