Google | Mapy Google

Google si zadělal na další problém. Sleduje polohu uživatelů, i když to zakázali

  • Co se stane, když zakážete funkci Historie polohy?
  • Čekáte-li, že Google přestane ukládat údaje o vaší poloze, mýlíte se
  • Google zaznamenává polohu bez ohledu na nastavení této funkce

Pokud v mobilní aplikaci Mapy Google aktivujete funkci Historie polohy, bude telefon automaticky ukládat informace o tom, kde jste se pohybovali. Co se ale stane, když tuto funkci zakážete? Možná vás to překvapí – Google vás totiž bude sledovat dál, jak informuje Tech Crunch.

Historie polohy je jednou z mnoha funkcí mobilní aplikace Mapy Google. Zjednodušeně řečeno funguje tak, že v případě souhlasu uživatele ukládá informace o tom, v jakých místech se zařízení v průběhu času pohybovalo. Výstupem pak je takzvaná Časová osa, kde si lze i několik let zpět prohlížet, kde jste se v průběhu dne nacházeli.

Přístup uživatelů k takové formě „dobrovolného sledování“ se může lišit – zatímco někteří to vítají, třeba právě proto, aby se mohli ohlédnout zpět a podívat se kdy a kde byli, pro jiné je to nepředstavitelný zásah do soukromí. Právě proto Google nabízí možnost funkci Historie polohy vypnout.

Můžete to vypnout, ale to je tak všechno, co s tím můžete dělat

Jak se ale ukazuje, pokud tuto funkci v nastavení účtu Google vypnete, nebo přesněji, jak píše Google ve varovném dialogu, „pozastavíte“, neznamená to, že telefon přestane zjišťovat a ukládat, kde se nachází. Některé aplikace a služby Google i přes toto nastavení nadále zaznamenávají a ukládají vaši polohu.

Podíváte-li se na oficiální stránky nápovědy, dočtete se zde, že: „Historii polohy můžete kdykoli vypnout. Když Historii polohy vypnete, navštívená místa se již nebudou ukládat. Když ji vypnete v účtu Google, bude vypnuta ve všech zařízeních přidružených k příslušnému účtu Google.“

Toto nastavení nemá dle varovného dialogu, zobrazovaného ve webové verzi, vliv na ostatní služby týkající se polohy, jako jsou služby určování polohy Google nebo funkce Najdi moje zařízení. Některé údaje o poloze se mohou ukládat jako součást aktivity v ostatních službách Google, například Vyhledávání nebo Mapy.

Špehování s těmi nejlepšími úmysly?

Je logické, že v okamžiku, kdy zapnete meteorologickou aplikaci, pokusí se tato zjistit, kde se telefon nalézá, aby mohla poskytnout relevantní lokální předpověď počasí. V takové situaci ale není důvod předpokládat, že data budou systematicky shromažďována, v přímém rozporu s tím, co bylo uživateli řečeno.

Google dle Associated Press například ukládá informace o místě, kde se nacházíte, když otevřete aplikaci Mapy. Také automatické aktualizace informací o počasí na telefonech s Androidem určují přibližnou polohu. Dokonce i některé vyhledávací dotazy, které nemají nic společného s polohou, určují zeměpisnou šířku a délku s přesností na čtvereční stopu a uloží tento údaj do vašeho účtu Google.

Problém se týká přibližně dvou miliard uživatelů zařízení s Androidem a stovek milionů uživatelů iPhonů na celém světě, kteří spoléhají na vyhledávání či mapovou aplikaci Google.

Smazání těchto záznamů je poměrně obtížné, neboť jednotlivé položky jsou roztříštěné do několika sekcí. Neexistuje možnost smazat na jednom místě všechny získané údaje o poloze a pohybu uživatele, respektive jeho zařízení.

Google nesouhlasí – stačí prý změnit ještě jedno nastavení

Google proti obvinění namítá, že uživatel může vypnout sběr informací o místech, kde se vyskytoval. Tato možnost se skrývá pod nastavením Aktivita na webu a v aplikacích, kde má uživatel možnost deaktivovat ukládání aktivity na webech a v aplikacích od Googlu za účelem zrychlení vyhledávání, poskytování lepších doporučení a přizpůsobeného prostředí.

V oficiálním prohlášení vyhledávací gigant upozorňuje na skutečnost, že při pozastavení funkce Historie polohy uživatele výslovně upozorňuje, že se údaje o poloze mohou ukládat při používání dalších jeho služeb. To je však pravda jen částečně – tato formulace se zobrazuje ve webovém nastavení, v případě deaktivace z mobilního telefonu však nic takového komunikováno není.

Jinými slovy: pozastavením funkce „Historie polohy“ a ponecháním aktivního nastavení „Aktivity na webu a aplikacích“ pouze zabráníte společnosti Google, aby ukládala informace o vašem pohybu a vizualizovala je na „časovou osu“. Nezastavíte tím ale sbírání dat o vaší poloze.

Z pohledu uživatele je takové rozdělení nastavení přinejmenším zmatečné. Po vypnutí historie polohy celkem logicky čeká, že nejsou ukládány údaje o jeho poloze. Ve skutečnosti se to nadále děje, tiše a bez upozornění, a to jak na telefonech s Androidem, tak i iOS. Určité akce prostě vytvoří záznam o poloze a čase, který bude uložen.

Z hlediska „selského rozumu“ lze konstatovat, že pokračovat v ukládání historie polohy, ačkoli uživatel explicitně uvedl, že si nic takového nepřeje, je přinejmenším sporné. Tento názor zastává i bývalý technický šéf Federální komise pro komunikaci Jonathan Mayer, který je přesvědčen, že „Pokud umožníte uživatelům vypnout funkci nazvanou „Historie polohy“, mělo by dojít k deaktivaci na všech místech, kde dochází k ukládání historie polohy.“

Mohlo by vás zajímat: Mapy.cz proti Google Maps – souboj přístupů

Diskuze (37) Další článek: Humanoidní robot od Disneyho předvádí skvělé akrobatické kousky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,