Google Search History - s Googlem už nic nezapomenete

Google představil další várku nových služeb. Nejvýznamnější a globálně dostupnou je služba Google Search History, které jsme se podívali podrobně na zoubek. Kromě toho Google začal rozšiřovat i pokrytí lokálních služeb a vyhledávání v mapách mimo USA.
Letošní duben se pro Google stane jedním z nejplodnějších měsíců v historii, co se týká počtu prezentovaných nových služeb. O první dávce novinek Google jsme už psali v článku, který představil začlenění satelitních fotografií do vyhledávání, novou velikost schránek Gmailu a možnosti formátování textu, dále vyhledávání taxíků a autobusů nebo informací o cenách akcií. Jen o pár dní později Google představil také službu odpovědí na otázky. A i poslední významná novinka si zaslouží vlastní článek.

Pamatováček od Google

Uvedení služby Search History je dalším logickým krokem Google k udržení si svých uživatelů. Základem této služby je jednoduchá myšlenka, nabídnout přehledný způsob archivace uživatelských dotazů pro vyhledávání tak, aby bylo možné se k nim jednoduše vracet. Použití služby je vázáno na vytvoření uživatelského účtu, pro jehož založení stačí aktivní emailová adresa. Majitelé poštovní schránky na Gmailu mají účet automaticky založen.

Historie vyhledávání je díky tomuto systému dostupná z každého počítače, protože údaje jsou ukládány na serverech Google. Přístup k této službě je jednoduchý, stačí při vyhledávání na webu Google nejprve v horní části obrazovky kliknout na odkaz Sign In pro přihlášení a po jeho úspěšném provedení vybrat odkaz "My Search history". Uživatel má možnost s výsledky manipulovat, může například pozastavit záznam historie, popřípadě ze záznamů odstranit výsledky, které z jakéhokoliv důvodu pokládá za nevhodné pro archivaci.

Vyhledávání ve vyhledávání

Google šel ve zpracování služby ještě o kousek dál. Kromě jednoduchého chronologicky řazeného seznamu nabízí také informace o stránkách, které jste ze seznamu výsledků vyhledávání navštívili, a nechybí ani přesný údaj o čase, kdy k návštěvě stránky došlo. Pro přehlednou práci jsou výsledky zobrazovány v levé části obrazovky, vždy pro aktuální den. V její pravé části je potom grafický kalendář, který umožňuje zobrazit výsledky z kteréhokoliv dne.

Pro jednoduchou orientaci jsou aktivní odkazy pouze na dny, kdy došlo k uložení vyhledávání, a další orientační pomůcku představuje barevné zvýraznění v kalendáři podle počtu dotazů položených daný den. Samozřejmostí u Google je potom možnost vyhledávání v rámci historie vyhledávání.

Nic není dokonalé

Základní funkce Google Search History plní svou funkci tak, jak vývojáři slibují. Zklamáním je ale integrace této funkce i mimo vyhledávání na webu. V přehledu například nenajdete historii hledání v aplikaci Google Desktop Search (ani při vyhledávání na lokálním disku z webového prohlížeče) ani výsledky vyhledávání v rámci poštovní schránky na Gmailu.

Tento nedostatek může Google odstranit. Google Search History je zatím ve stádiu testování (stejně jako samotný Gmail a další služby vyvíjené v laboratořích Google), takže úpravy a vylepšení jsou spíše jistá než jen pravděpodobná.

Google jede do Londýna

Tento týden představil Google dvě nové služby a obě jsou spojené s Velkou Británií. Jde o vyhledávání na mapách Velké Británie a službu lokálního vyhledávání, která umožňuje najít v rámci vybrané geografické lokace například restauraci, hotel nebo sportovní stadion. Ve srovnání s mapami Spojených států ale chybí možnost zobrazení satelitních a leteckých fotografií z databáze Keyhole.

Stejně jako v USA jsou tyto lokální služby dostupné i formou SMS zpráv s běžnou cenou podle tarifu uživatele. Vzhledem k tomu, že do Velké Británie míří řada českých turistů, najde tato služba pravděpodobně své uživatele také u nás. A možná se dočkáme i rozšíření služby Google Maps na celou Evropu.

Diskuze (7) Další článek: Co bude k vidění na letošním Invexu?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,