Google sbírá talenty, ale celkový růst firmy se zpomalil. Co bude dál?

Google je bohatá firma a tak nemá celkem problém se získáváním kvalitních odborníků pro své projekty. Nabízí jim zajímavé pracovní podmínky a tak je "sbírka ulovených hlav" opravdu zajímavá. Dokáží však všechny tyto geniální mozky zabránit zpomalujícímu se vývoji firmy?

Google je vděčné téma rozličných rozborů a čím větší Google je a čím více zasahuje do všech možných oblastí, tím více je vidět a tím více je na "ráně". Někteří jej již začínají přirovnávat k Microsoftu, jiným se nelíbí aktivity Googlu v Číně (a s tím spojená cenzura), někdo naopak Google chválí za to, že zatím nevydal vládě Spojených států požadované údaje o vyhledávaných informacích (otázka je, jak celý případ skončí). A na pozadí toho všeho jsou rostoucí akcie a podíl na trhu. Možná nejeden analytik čeká, až bublina Googlu praskne a sleduje každé menší zaškobrtnutí.

Firma už sice dávno není jen "pouhým" vyhledávačem (a i kdyby zůstala jen u vyhledávání, zřejmě by se taktéž v pohodě uživila) a nabízí řadu přidružených služeb opravdu rozličného charakteru, i když jádro je pochopitelně ve službách webových, které alespoň vzdáleně s vyhledáváním souvisejí.

Kromě toho, že Google expanduje rozličnými směry, je také znám jako poměrně úspěšný "lovec talentů". Díky svému úspěchu, penězům a zázemí, které může svým pracovníkům nabídnout, se podařilo Googlu získat poměrně slušný tým lidí od konkurence. Pozoruhodné je především to, že se jedná často o velmi rozdílné obory a díky tomu tak snadno vznikají fámy o tom, co Google zase "kutí". Vlastní prohlížeč? Vlastní operační systém? Vlastní počítač? Rozličných "zaručených zpráv" již byla spousta.

Na první pohled to skoro může vypadat, že Google vlastně ani neví, koho přesně hledá, a tak bere "pro jistotu" špičkové odborníky ze všech možných oblastí. Je to ale opravdu jen na první pohled, není pochyb o tom, že Google dobře ví, koho a proč najímá. Chcete u Googlu pracovat? Dostat se tam není vůbec snadné. Pokud nejste opravdová "IT hvězda" (i když Google přijímá lidi i z jiných oborů než IT), čeká vás ne jeden či dva, ale mnoho velmi pečlivých pohovorů a samotný proces přijetí nového zaměstnance trvá i několik měsíců.

Google neláká jen tím, že jde o bohatou a mocnou firmu. Vždyť řada špičkových odborníků, které Google získal, to rozhodně nedělá kvůli penězům, protože již ze svého předchozího působení "mají dost". Je to spíš mnohem podnětnější atmosféra, která u Googlu panuje a kterou si všichni pochvalují. A pověstných je i 20 % pracovní doby "na hraní", tedy možnost využít tento čas pro vlastní projekty a hračky, ze kterých pak, kdo ví, může vzniknout revoluční služba, kterou Google nabídne.

Síň slávy

Úlovky v síti Googlu jsou jen za poslední dva roky velmi zajímavé. Jedním z posledních je Dr. Larry Brilliant. Není to ani odborník na sítě, ani operační systémy, ale je to velmi uznávaný lékař a epidemiolog, který mimo jiné působil přes deset let v Indii, kde bojoval proti neštovicím. Co je jeho úkolem? Stal se ředitelem Google.org, což je charitativní odnož Googlu, která bude dávat peníze na výzkum v oblastech zdraví, životního prostředí a energie a bude se také snažit bojovat proti globální chudobě.

Jednu z největších hvězd získal Google v září minulého roku a je jím Vint Cerf, jeden z "architektů Internetu", který spolunavrhoval protokoly TCP/IP. O měsíc dříve nastoupil ke Googlu Andy Hertzfeld, který pracoval dříve u Applu ve vývojářském týmu Macintoshe.

I Microsoft je vděčnou líhní talentů pro Google. V listopadu 2004 vstoupil do jeho služeb Mark Lucovsky, vynikající inženýr, který pracoval dříve jako architekt Windows. Jeho nástup do Googlu pak jen podpořil fámy o operačním systému, který Google chystá. Adam Bosworth je dalším bývalým zaměstnancem Microsoftu, kterého Google získal. Pro Microsoft pracoval na XML a databázi Access. Zdaleka největší mediální rozruch a dokonce žalobu ze strany Microsoftu (pro porušení konkurenční doložky v pracovní smlouvě) pak způsobil Kai-Fu Lee, který pracoval u Microsoftu na vysoké ředitelské pozici a Google mu pak svěřil šéfování svých aktivit v Číně.

Podařilo se však získat i odborníky na vyhledávání. Na začátku roku to byl Udi Manber, který dříve pracoval jako šéf vyhledávací sekce Amazonu, A9. Minulý rok pak Google získal i Louise Moniera, který pracoval pro eBay, ale možná daleko více vám řekne to, že byl spoluzakladatelem dnes již legendární Altavisty. V seznamu však najdeme i lidi jako Andrew W. Moore, profesor počítačových věd a robotiky na Carnegie Mellon University, či Nikesh Arora, chief marketing officer společnosti T-Mobile.

Google také rád sahá po úspěšných open-source vývojářích. Patří mezi ně například Sean Egan, šéfvývojář IM aplikace GAIM, Ben Goodger, vedoucí inženýr prohlížeče Firefox, a také Brian Ryner, další vývojář z Mozilly. Na konci loňského roku pak pro Google začal pracovat Guido van Rossum, který je autorem programovacího jazyka Python.

A co bude dál?

Akcie Googlu se pohybují kolem hranice 400 dolarů za kus, firma má zhruba 8 miliard dolarů v hotovosti a každý očekává, že bude nadále zvyšovat svůj růst. Ovšem nejde to už zdaleka tak snadno. Včera oznámil finanční ředitel Googlu na televizní stanici CNBC, že celkový růst zpomaluje a do značné míry se jedná o růst organický. Společnost bude muset hledat nové cesty, jak růst příjmů opět nastartovat. Toto oznámení v televizi znamenalo okamžitou reakci trhu a akcie klesly o 11 procent (přes 42 dolarů). Akcie sice kolísají neustále, takže zas taková tragédie to není, ale faktem je to, že Google bude muset hledat nové cestičky. Snad mu v tom pomůže i zmiňovaná armáda talentů, které najal.

Zdroje: BBC, ZDNet

Diskuze (21) Další článek: OŽIVENO: UPC nabízí nové tarify připojení k Internetu, HARMONOGRAM ZRYCHLOVÁNÍ

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,