Apple | Google | iOS

Google prý platí Applu miliardy dolarů, aby byl jeho vyhledávač v iOS jako výchozí

Google vyplácí Applu jistou finanční částku za to, že jeho vyhledávač bude v zařízeních s operačním systémem iOS nastaven jako výchozí. Server Business Insider koncem minulého týdne informoval, že za toto privilegium zaplatí vyhledávací gigant letos 9 miliard dolarů (asi 200 miliard korun).

Je více než jisté, že Google má tento obchod dobře spočítaný. V minulosti například zazněla informace, podle které zařízení se systémem iOS přinášejí kolem poloviny příjmů z vyhledávání Google na mobilních zařízeních. Je tedy jasné, že prominentní místo na zařízeních Apple je pro něj žádoucí udržet.

Jediným podloženým číslem, které víme s jistotou, je částka ve výši jedné miliardy dolarů, kterou Google zaplatil Applu v roce 2014. Další informace je z konce loňského roku. Publikoval ji analytik společnosti Bernstein Toni Sacconaghi a mělo se jednat o částku 3 miliardy dolarů. Rok poté však suma za výchozí vyhledávání značně vzrostla – Google má za tuto pozici letos zaplatit 9 miliard.

Google potřebuje uživatele iPhonů

Business Insider uvádí jako zdroj této informace analytika Roda Halla ze společnosti Goldman Sachs, který je přesvědčen, že se částka v příštím roce ještě zvýší, a to až na 12 miliard dolarů. Hall k tomu říká, že „Apple je jedním z největších kanálů pro získávání provozu vyhledávače. Takže to vypadá, že Google bude i nadále platit, aby měl jistotu, že se nic nezmění.“

S druhým největším tržním podílem na trhu smartphonů má Apple otevřenou cestu k velmi lukrativním nabídkám, pokud jde o výběr služeb třetích stran, které fungují na jeho zařízeních jako výchozí.

Informaci pochopitelně nelze považovat za oficiální, neboť ji nepotvrdila ani jedna z dotčených stran a Google i Apple o podmínkách dohody mlčí. Nicméně pokud by uvedená čísla byla pravdivá, znamenalo by to, že Apple cenu za nastavení výchozího vyhledávače během pouhých tří let poměrně slušně vyšrouboval.

Diskuze (10) Další článek: Facebook posiluje vliv v Instagramu. Na post ředitele dosadil svého člověka

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,