Google prohledává ve zprávách

Nová služba vyhledávače Google vypadá velmi výkonně. Po řadě různých serverů s odkazy na novinové zdroje, tu je nástroj indexující 4000 anglicky psaných zpravodajských serverů z celého světa.
Vyhledávače zpravodajství jsou poměrně nevděčnou oblastí. Vyžadována je totiž nejen aktuálnost, ale i šíře záběru. Bohužel většina podobných vyhledávačů trpí omezenou nabídkou zdrojů a aktuálnosti, nehovoře o nějakém vzájemném provázání zpráv.

News.google.com oficiálně spuštěné v pondělí (byť v betaprovozu) v současnosti nabízejí rozhodně více, než jste doposud mohli kdekoli zjistit. Google dle svých tvrzení indexuje 4000 zpravodajských serverů a jsou opravdu mezi nimi i také exotické jako třeba thajský The Nation. Nejsou to tedy jen a pouze americké servery. Zdroje zpráv jsou rozděleny do kategorií, takže se nám nepletou volby v Německu do nových čipsetů.

Důležité ale také je, že Google nasadil na samotné zpracování serverů i svou technologii hodnocení stran a relevantnosti odkazů. Ačkoli tak Google nemá na vyhledávání ve zprávách žádné lidské editory (na konci stránky se přímo s žertem uvádí No humans were harmed or even used in the creation of this page), k řadě zpráv se zobrazí i seznam článků stejného zaměření a tak máte rychle možnost získat k jednomu problému rešerši z více zdrojů. Automaticky vytvářené související články jsou zřejmě tím nejzajímavějším novým rysem zpráv na Google. Automaticky je generována i titulní stránka, kam se vybírají zprávy přitahující největší pozornost. Google ke zprávám i automaticky dohledává obrázky, stránka pak vypadá přitažlivě. Bohužel ve výpisu zpráv jsou články řazeny dle relevantnosti, nikoli dle času zveřejnění, nestačí tedy hlídat první odkazy na stránce, ale prohlédnout celý nabízený sloupec. Je to tedy lepší na hledání informací ke konkrétní události, než průběžné sledování novinek.

Ačkoli Google indexuje ohromné množství zpravodajských zdrojů, stále se jedná o poměrně limitovanou skupinu oficiálních anglicky píšících zpravodajských serverů. Vždy tedy budou existovat zajímavé servery, které se jen tak do tohoto přehledu nedostanou. Nicméně pokud chcete být v obraze, či si najít více informací o nějaké konkrétní události, jsou zprávy na Google opravdu vydařenou aplikací. V současnosti indexuje Google události za posledních 30 dní.

Google zatím službu nabízí zdarma bez reklam jako i ostatní vyhledávání. Teprve podle zájmu návštěvníků rozhodne, jak tuto službu případně využít v ekonomický prospěch.

Diskuze (1) Další článek: Výroba čipsetu VIA KT333 končí

Témata článku: , , , , , , , , , ,