Google | Vyhledávače | Atom

Google přidává do vyhledávače interaktivní periodickou tabulku prvků – vyzkoušejte si, co umí

Google v posledních dnech oznámil několik změn ve svém Asistentovi a vyhledávači. Jednou z nejzajímavějších novinek je interaktivní periodická tabulka chemických prvků. Ta sice (zatím) není dostupná v české mutaci, přesto se už teď můžete podívat na to, co umí.

Dle magazínu The Verge by k aktivaci periodické tabulky mělo stačit vyhledat slovní spojení periodic table a následně klepnout na odkaz Explore elements v pravém panelu. Česká mutace bohužel na toto zadání (ani na slovní spojení periodická tabulka) nijak nereaguje, avšak stačí nastavit jazyk vyhledávače na angličtinu a kýžený odkaz se objeví.

Periodická tabulka od Googlu

K periodické tabulce se můžete dostat i rychlejší cestou bez použití vyhledávače – stačí navštívit stránku 3D Periodic Table. Zde najdete tradiční uspořádání všech chemických prvků v podobě tabulky, ve které jsou prvky seskupeny podle rostoucích protonových čísel, elektronové konfigurace a cyklicky se opakujících podobných chemických vlastností.

Tabulka je interaktivní, což v praxi znamená, že po klepnutí na kterýkoli prvek zobrazuje v pravé části podrobné informace. Ty jsou (zatím?) bohužel jen v angličtině a obsahují protonové číslo, název, chemickou značku a skupinu, do které daný prvek patří.

Níže je k vidění animovaný trojrozměný model atomu. Zobrazuje atomové jádro, obsahující protony a neutrony, a obal, ve kterém v jednotlivých hladinách obíhají elektrony. Modelem lze pohybovat pomocí levého tlačítka myši, díky čemuž je možné prohlížet ho z různých perspektiv, kolečkem lze model oddalovat a přibližovat.

Chemické prvky pod lupou

Následuje krátký text s nějakou zajímavostí – například u kyslíku se dočtete, že „Kyslík jako plyn je čirý. Jako kapalina je bledě modrý.“ V případě železa je připravena informace, že „Krev je červená díky interakci železa a kyslíku.“ a helium vás možná překvapí tím, že „bylo objeveno na Slunci dříve než na Zemi.“

U každého prvku jsou dále informace o jeho relativní atomové hmotnosti, hustotě v kapalném stavu při teplotě tání a bod tání. U většiny prvků je také k dispozici údaj o tom, kdo a kdy je objevil a přes tlačítko lze pokračovat v dalším průzkumu pomocí vyhledávače.

Díky interaktivní tabulce se můžete skutečně ponořit do světa chemických prvků a dozvědět se o nich něco zábavného a užitečného. Dosud nezodpovězenou otázkou zůstává, zda a případně kdy se dočkáme verze s českými překlady.

Diskuze (7) Další článek: Start indické rakety GLSV Mk II skončil katastrofálním selháním. Najednou zhasla

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,