Google | Android | USA | Huawei | Čína

Google přestane Huawei poskytovat Android se svými službami. Trump zapsal čínskou firmu na černou listinu

Google nebude obchodně spolupracovat s čínskou společností Huawei a poskytovat ji plnou verzi operačního systému Android. Americká vláda v rámci zpřísňování obchodních vztahů s Čínou zapsala firmu Huawei na černou listinu a americké společnosti s ní již nemohou nadále obchodovat, informuje Reuters. V případě Googlu to může mít pro Huawei velmi zásadní důsledky. 

Jen holý Android bez Googlu

Nové nařízení má za následek skutečnost, že Google již nadále nemůže Huawei prodávat licenci k operačnímu systému Android se svými službami. To znamená bez svých aplikací, vyhledávače a především bez obchodu s aplikacemi Google Play. Podle zdrojů Reuters se už na toto firma připravuje. 

Huawei nadále může sáhnout po bezplatné open source verzi operačního systému, ale to by mělo pro uživatele nemilé důsledky – nemohli by si do svého telefonu jednoduše instalovat aplikace z Google Play. V telefonech by také nenašli vyhledávač Googlu a aplikace Gmail či YouTube. Oficiální cestou by je přitom do telefonu neměli jak nainstalovat. 

Omezení se nemá dotknout stávajících telefonů, ale až těch, co se nyní chystají nově na trh. Ačkoli se jedná o americkou záležitost, dopady jsou celosvětové. Google by musel Android a své služby vyčlenit do firmy registrované mimo USA, aby mohl Huawei nadále své služby poskytovat. Ale nedá se očekávat, že by něco takového Google dělal. Ačkoli tím přijde o velmi významného zákazníka, jeho místo zastoupí jiní a posílí tím prodeje i svých vlastních telefonů Pixel.

Náhrada Androidu i Windows už se připravuje

Huawei tak bude muset začít budovat svůj vlastní obchod s aplikacemi a pustit se do vývoje vlastní odnože Androidu s vlastními navázanými aplikacemi. Na takovou alternativu už se ale firma preventivně připravuje, protože hrozba ukončení spolupráce Googlem visí ve vzduchu už od loňska. 

Podobná situace se ale týká například také Microsoftu, protože ten Huawei poskytuje licence Windows k jeho notebookům. I na tuto alternativu se čínský výrobce připravuje. Zároveň se firma brání i právně a zažalovala USA kvůli restrikcím, které jsou proti ní vedené.

K blokádě Huaweie se připravují i další

Podle Blombergu nebo Nikkei se s okamžitou platností přidaly i další technologické společnosti z USA, které dodávají své technologie čínské korporaci. Na seznamu by měla být třeba procesorová jednička Intel, Qualcomm, Xilinx (FPGA čipy), Broadcom nebo třeba i německý Infeon vyvíjející pro Huawei napájecí obvody, takže blokáda je už mezinárodní.

Zatímco mobilní čipsety si Huawei vyrábí sám v dceřiné společnosti HiSilicon, výhledově by mohl mít problémy s některými klíčovými komponentami. Blokace ze strany Intelu pak v podstatě zastaví další vývoj jeho laptopů, na poli desktopových CPU jsou totiž USA prakticky monopolním výrobcem (zmíněný Intel a AMD).

Jelikož riziko podobného zákazu tušili v Číně už dříve, Huawei se v posledních měsících předzásobil západními technologiemi. Těžko však říci, na jak dlouhou dobu a v jaké šíři.

Náhrada Googlu a dalších amerických softwarových produktů na západních trzích je pak zhola nemožná. I když by totiž Huawei do svých telefonů nasadil vlastní fork open-source Androidu, u západních spotřebitelů se bez amerických internetových služeb neobejde.

Těžko by totiž třeba na německém trhu uspěl byť třeba se špičkovým telefonem, který by měl namísto Facebooku, Snapchatu a Instagramu QQ, WeChat, Weibo a další čínské sociální aplikace.

Diskuze (152) Další článek: Windows 10 černé, nebo bílé? Rozhodněte, zda je hezčí černý motiv, nebo nový světlý

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,