Google představil socializovaný vyhledávač

Microsoft experimentuje se službou So.cl a Google vrací úder. Propojil vyhledávač se sociální sítí Google+ a získal sociální vyhledávač. Zatím ale jen pro Američany, Češi musí počkat.

Je to skoro až symbolické. Dnes jsme na Živě.cz publikovali článek o sociálním vyhledávacím experimentu So.cl z dílen Microsoftu a krátce na to představil své sociální vyhledávání i Google. Nejprve v anglické mutaci a pro Američany spouští výrazně upravený vyhledávač.

Tentokrát ale nejde o barvičky a horní černý panel, ale o propojení s Google+. Pokud ho nemáte, téměř ani jednu z následujících novinek nevyužijete.

 

Personal Results – Osobní výsledky vyhledávání

Americký Google se naučil zobrazovat osobní výsledky. Pokud tedy budete přihlášení ke svému Google+ účtu, ve výsledcích se mohou zobrazovat i výsledky přímo z vaší komunity. Pokud tedy někdo napsal zprávu o nejlepším způsobu, jak ostrouhat mrkev, a vy hledáte něco podobného, jeho zpráva z Google+ se v seznamu výsledků zobrazí přednostně. To nakonec platí i o obrázcích. Pokud budete chtít, můžete si dokonce vybrat, aby Google zobrazil pouze tyto soukromé zprávy.

personal results google.png
Osobní výsledky – všimněte si fotek od komunity a červené šipky odkazující na filtr, který zobrazí pouze osobní výsledky bez přísady běžného Googlu

Ještě jeden příklad. Dejme tomu, že máte na své Picase hromadu fotografií nějakého domácího mazlíčka, třeba psa, a fotografie jsou správně popsané a případně „otagované“. Pokud pak zadáte jméno mazlíčka do Googlu, mohou se přednostně zobrazit fotografie z vaší Picasy.

Profiles in Search – Profily ve vyhledávání

Druhou novinkou amerického Googlu je vylepšený našeptávač vyhledávače, který nyní bude u jmen zobrazovat vizitku na Google+. Bude to samozřejmě fungovat pouze v případě, že je daná osoba na této síti registrovaná. Něco podobného Google testoval už dříve, kdy v našeptávači zobrazoval vizitky na stránky vybraných firem na Google+.

profiles in search google.png
Lidé na Google+ se zobrazí při vyhledávání v našeptávači a z výsledků hledání je můžete rovnou vložit do kruhu

People and Pages – Lidé a stránky

Předposlední novinkou je asociace osob a stránek na Google+ s hledaným tématem. Pokud tedy v běžném Googlu zadáte třeba „music“, vedle standardních výsledků se vpravo zobrazí seznam zpěváků a zpěvaček na Google+, stránky hudebních skupin a tak dále. Jedná se tedy v podstatě o jakousi sociální reklamu.

socialni reklama.png
Pokud budete hledat muziku, zobrazí se související osoby a stránky

Čisté výsledky na jeden na kliknutí

Poslední novinkou je přepínací tlačítko, které na jedno kliknutí zobrazí buď personalizované výsledky, nebo ty univerzální, které by se zobrazily nepřihlášenému surfaři. Pokud vás tedy bude osobní optimalizace obtěžovat, stačí klepnout právě sem. Tato funkce se bude hodit i webmasterům a SEO/SEM analytikům, kteří tak rychle zjistí, jak si jejich stránky ve vyhledávači vedou pro oba případy.

prepinac.png
Přepínací tlačítko pro zobrazení optimalziovaných výsledků pro vás a naopak těch pro obecného uživatele Googlu

Google zatím neoznámil, kdy tyto novinky uvolní i v lokalizovaných verzích včetně té české.

Diskuze (12) Další článek: Intel chystá obří reklamní kampaň na podporou ultrabooků [CES 2012]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,