Google představil novinky: nový Android, tablet a Q

Dnes začíná tradiční vývojářská konference Google I/O. Na úvodní přednášce jsou vždy představeny nějaké novinky a nejinak tomu bude i dnes. Sledujte Google I/O s námi.

Google I/O je vývojářská konference Googlu, na které představuje novinky a následně v nich školí vývojáře. Pro nás je nejzajímavější sledovat úvodní přednášku, na které je vše podstatné odhaleno. Tradicí už se stalo představení nové verze Androidu a bezesporu tomu bude i dnes. K tomu bychom se měli dočkat nových levných tabletů a možná Google ještě překvapí něčím, co se dopředu zatím nijak nevyzradilo.

Konference začala 27.6. v 18:30 našeho času. Mohli jste ji sledovat živě na YouTube, kde bude pravděpodobně později ke zhlédnutí. Ale pokud nechcete strávit dvě hodiny sledováním videa, nebo neumíte anglicky, níže najdete průběžně aktualizovaný zápis nejdůležitějších informací z přednášky.

Živý přenos (později záznam) z úvodní přednášky:

Nejzajímavější informace v bodech

18:35 Začátek přednášky má zjevně zpoždění. Čekámě na zahájení.

18:42 Přednáška již začala, úvodního slova se ujal Vic Gundotra, víceprezident pro vývoj. Zatím nic zajímavého.

18:45 A jsou tu první zajímavá čísla: aktuálně je na světě přes 400 milionů aktivovaných zařízení s Androidem, každý den přibude milion nových! Je to především díky novým trhům, třeba v Indii je meziroční nárůst 400%.

18:46 Změna řeníka a hned zezařátku tu máme oficiální uvedení novinky: Nový Android Jelly Bean. Číselné označení není 5.0, ale "jen" 4.1

18:48 Žádné zdržování, hned začíná roborka novinek v jádru systému. Způsob zobrazování, snímání dotyků, vykreslování grafiky... vše je optimalizováno pro maximální využití možností čipu. Ukázka z rychloběžné kamery snímající až 300 snímků za vteřinu nám ukázala, jak Jelly Bean daleko plynuleji zobrazuje animace v nabídce.

120 fps.jpg
Kamera se zrychleným záznamem ukázala, že má nový Android mnohem plynulejší vykreslování.

18:53 Nové widgety s možností automatické změny velikosti podle dostupného místa na ploše.

18:55 Praktická novinka – možnost diktování a ovládání hlasem offline. Zprvu jen angličtina, další jazyky budou prý brzy následovat.

Offline.jpg
Hlasové ovládání bude offline, to se hodí Američanům kvůli letadlům a Čechům kvůli FUP.

18:58 Vylepšený fotoaparát umí pořídit hromadu fotek v rychlém sledu za sebou, které si pak můžete prohlížet podobně jako na Windows Phone. Vyberete si tu nejlepší, ostatní švihem prstu zahodíte.

18:59 Samozřejmě nechybí podpora pro platby. Mimochodem, na světě se prodá milion Android zařízení s NFC týdně.

19:00 Další užitečná maličkost se týká oblasti notifikací, odkud se můžete rovnou přepínat na konverzace s kontaktem, nebo mu rovnou zavolat. V oznamovací oblasti ještě další novinka – gesto dvěma prsty směrem dolů: Rozbalíte tak zápisek na Google+ nebo fotku.

19:02 Nové vyhledávání zahrnuje dříve uvedený Knowledge Graph, tedy funkce encyklopedie přímo ve vyhledávači. Perfektně spolupracuje s hlasovým vyhledáváním, které rozeznává příkazy a běžně zadané otázky. V demu zaznělo například: „Kdo je premiérem Japonska?“ A telefon odpověděl. Zkrátka něco jako Siri.

19:06 Google Now: nová funkce dává aktuální data - lety, sportovní výsledky, kurzy měn... Opět se stačí jen zeptat telefonu. K tomu funguje jako osobní plánovač.

19:11 Vývojáři si mohou stáhnout SDK nového Androidu na http://developer.android.com. Kromě toho nově dává Google k dispozici Platform development kit (PDK) pro výrobce hardwaru, aby mohli lépe optimalizovat své připravované přístroje na nový systém.

19:14 Na řadě jsou aplikace. Na Google Play je 600 tisíc aplikací a her, proběhlo už přes 20 miliard instalací nějaké aplikace. Další zajímavá čísla na obrázku:

Cisla.jpg
 

19:16 Aplikace se budou chytře aktualizovat – stáhnou se pouze data odpovídající změně aplikace, nikoli celá aplikace znovu. To ušetří datové přenosy i čas.

19:18 Google Cloud Messaging - nová platforma komunikace pro vývojáře. Zní to trochu podivně, zítra se dozvíme podrobnosti.

19:20 Na Google Play jsou nově TV seriály, nové možnosti plateb ve spolupráci s mobilními operátory.

19:21 A je tu nový tablet Google Nexus 7! Vyrábí ho Asus, běží v něm nový Android 4.1 Jelly Bean.

Nexus.jpg

19:24 Potvrzeny jsou dříve uniklé informace – Tegra 3, displej s rozlišením 1280 × 800 bodů, veškerá konektivita včetně NFC. Příjemná je výdrž, prý až 9 hodin přehrávání videa. A váha – pouhých 340 gramů!

Nexus 7 .jpg

19:26 Následují dema. Google Nexus 7 jako čtečka knih (díky hmotnosti a velikosti velmi pohodlná), Google Nexus 7 jako čtečka časopisů, jako nástroj pro sledování videí, seriálů... Veškerý obsah je na Google Play, sledovat lze streemovaně nebo stáhnout a offline.

19:29 Nové widgety na ploše vám budou doporučovat obsah z Google Play, který by se vám mohl líbit:

Play.jpg

19:29 Nexus 7 bude první zařízení s Androidem, ve kterém bude výchozím systémovým prohlížečem Chrome.

19:33 Nemohou chybět hry. S Tegrou 3 má Nexus 7 dostatek výkonu na jemnou a plynulou grafiku, ukázky vypadají úchvatně:

Game1.jpg

Game2.jpg

19:35 Potvrzuje se cena, opravdu se začíná na 199 dolarech. V ceně je přitom ještě kredit na nákup aplikací na Google Play, film a nějaký další obsah. Předobjednávat se dá již dnes, zatím jen pro USA, Kanadu a Austrálii, přístroje budou zasílány v půli července. Poté bude následovat postupné rozšiřování na další trhy.

Cena.jpg
Kindle Fire, výrobci levných tabletů a dost možná i Microsoft mají docela problém.

19:40 Nečekaná novinka – malý domácí počítač, či spíše přehrávač, Google Nexus Q! Ano, ta malá koule, to je ono:

Google Q.jpg
Malý multimediální přehrávač do domácnosti – Google Nexus Q.

Google Nexus Q má vnitřnosti z telefonu Nexus, běží na Androidu a má veškerou potřebou výbavu – Wi-Fi, NFC, multimediální vstupy a výstupy... Nechybí ani Mini-USB a možnost hackování. Uvnitř má reproduktory, poslouží tedy jako rádio či přehrávač hudby. Po připojení k televizi funguje jako přehrávač videa a televize. Samozřejmě veškerý obsah můžete ideálně čerpat z Google Play, což bohužel v českých končinách zatím moc nefunguje, tady Google Play známe jen jako zásobárnu aplikací.

19:46 Demo ukázka na téma hudba ukázala možnost napojení dalších zařízení a přehrávání obsahu z nich. Všimli jsme si barevného proužku měnícího barvy podle rytmu hudby. Pokud by vám to nestačilo, můžete si do televize pustit vizualizace.

19:50 Google Nexus Q se bude prodávat za 299 dolarů, a to jen v USA. Na trh přijde příští měsíc.

19:52 Na konec ještě připomenutí, že právě před rokem byla představena sociální síť Google+. Nějaká zajímavá statistická čísla najdete na obrázku níže. Důležitou novinkou je představení tabletové verze aplikace Google+ pro Android a brzy bude také pro iPad. A auktualizovaná dnes bude také verze pro telefony.

Google+.jpg
Google+ má 250 milionů uživatelů, 150 miliónů z nich je alespoň jednou za měsíc aktivních, 50% z nich se přihlašuje denně a na streamu stráví průměrně 12 minut denně.

20:00 Google+ má novou funkci – Events, neboli události. Zkrátka nic, co bychom neznali z Facebooku. Ale oproti modré konkurenci to opět působí daleko přehledněji a jednodušeji. To Google umí.

GOogle plus events.jpg
Události na Google+

Jak bychom očekávali, Události jsou provázané s Google kalendářem. Když někde přislíbíte účast, hned to máte ve své agendě.

20:07 Party mode – účastníci Události mohou po zahájení akce posílat fotky ze svých telefonů přímo na stream Události. Tam se tím postupně tvoří fotoalabum z akce, které si následně můžete prohlédnout formou slideshow.

Na ukázku jse nám předváděn záznam ze svatby. A vypadá to docela dobře - chronologické album momentek, u kterých je hned vidět, kdo je pořídil a případné komentáře.

20:11 Sergey Brin je na pódiu! Přišel velmi nečekaně a na nose má Google Glass.

Sergey.jpg
Sergey Brin naskočil na pódium celkem nečekaně, přerušil přednášku o Google+

20:13 A už víme, proč Sergey tak nečekaně oživil přednášku. Kdesi ve vzduchu je v letadle parta lidí, rovněž s Google Glass na nose, a předvádí živý Hangout z letadla, ze kterého se chystají vyskočit. Vše zjevně budeme sledovat v přímém přenosu skrze Google Glass a Google Hangout s ostatními účastníky výletu v letadle nad San Franciskem.

Hop.jpg
Tři, dva, jedna, hop...

20:15 A skutečně, sledovali jsme živý přenos výskoku z letadla, a to hned z několika pohledů skokanů vybavených Google Glass.

Google Glass.jpg
Živý přenos z několika Google brýlí zárověň. Žádný výpadek, klobouk dolů.

20:17 A aby toho vzrušení nebylo málo, po přistání se pokračuje na kole a na laně po střechách budov. Doporučuji teď koukat na video v přímém přenosu. Vše je sledováno přes Google Hangout a kamery v Google Glass.

Glass.jpg
Celý sál je na nohách, všichni tleskají, fotí, řvou nadšením...

20:20 Poslední štafeta bikerů dorazila přímo do přednáškového sálu za Sergeyem. Tak akčí keynote jsme tu ještě neměli.

20:22 Pokračuje se informacemi o Google Glass. Brýle mají malý integrovaný displej, promítání před oko, kameru, mikrofon, bezdrátovou konektivitu... ale to už všechno víme...

20:32 Několik minut povídání, ale nic nového o Google Glass jsme se zatím nedozvěděli. Snad jen, že se prý dobře nosí a dá se s nimi bez problémů sportovat.

Glass.jpg

Následuje inspirace, k čemu Google Glass používat. Záznam a sdílení zážitků všedních dnů, hledání informací... je to trochu zdlouhavé a po akční vsuvce až trochu nudné. Stačilo by říct, že je to v podstatě náhrada chytrého mobilu.

20:38 Google Glass bude možné již koupit! Zatím se bude jednat o Explorer Edition určenou pouze pro účastníky konference I/O, kteří jsou občany USA. Předobjednávky bude možné učinit pouze dnes a zítra během I/O konference a brýle vyjdou na 1500 dolarů. Google chce tímto oslovit nejzapálenější vývojáře, kteří se chtějí podílet na vývoji této zcela nové technologie.

Glass PreOrder.jpg
Google Glass si mohou vývojáři v USA již koupit za 1500 dolarů.

20:45 A nakonec radostná zpráva pro všechny zúčastněné – přítomní vývojáři na konferenci Google I/O dostanou tzv. Android Developer Pack zahrnující telefon Nexus, tablet Nexus 7 a také Nexus Q.

Nexusy
Dvě krabičky pro každého? Kdepak, vývojáři si rovnou odnesou i třetí krabičku s Nexus Q.

Již nepřibývají aktualizace, přednáška byla ukončena.

Diskuze (86) Další článek: Umělá inteligence Googlu hledala kočky na YouTube

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,