Google | Linux

Google pomáhá Linuxu dostat na platformu nové aplikace a hry

Ač by měl mít Google zájem jen o vývoj softwaru pro jeho vlastní platformy Android a Chrome OS, jeho cílem je, aby jednou napsaná aplikace mohla běžet úplně všude. Od roku 2015 připravuje nový framework Flutter a programovací jazyk Dart, díky nimž půjde generovat nativní aplikace dosahující plného výkonu i možností na Androidu, iOS, Windows, macOS, Linuxu a také webu.

Většina platforem se již s Flutterem kamarádí. Jen podpora Windows se zatím připravuje. Nově pak flutterovské aplikace mohou běžet také na Linuxu. Google, tým Flutter a Canonical spolupracují na podpoře tohoto svobodného systému a snadné publikaci aplikací v obchodě Snap Store, který lze kromě Ubuntu používat i ve všech ostatních distribucích.

V Snap Storu jsou již dvě použitelné aplikace portované díky Flutteru. Jde o Flokk Contacts pro správu kontaktů na účtech Googlu, Twitteru či GitHubu a tower defense hru Mindustry. Ta první je zatím dostupná jen na desktopech a Windows, ta druhá pak také na mobilech a tabletech s Androidem, iOS a iPadOS.

Ve Flutteru již vzniklo přes 80 000 aplikací, většina z nich je ale dostupná jen na mobilních platformách. Google by si přál, aby tvůrci upravili jejich vzhled a vylepšili ovládání pomocí myší a klávesnic tak, aby se daly vydat i pro desktop. Sám ale desktopové aplikace prakticky nedělá. Na počítače pronikl skrz prohlížeč Chrome a web.

Diskuze (38) Další článek: AMD chystá speciální Ryzeny Threadripper Pro. Jako první je nabídne Lenovo

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,