Google | Aktualizace | Chromecast

Google po deseti letech oficiálně ukončuje podporu první generace Chromecastu

Google relativně v tichosti oznámil ukončení podpory Chromecastu první generace s tím, že pro tato zařízení již nebude vydávat žádné aktualizace, tedy ani ty bezpečnostní. Téměř deset let podpory není ve světě spotřební elektroniky špatný počin, zejména u zařízení, jehož cena byla stanovena na 35 dolarů.

Google varuje, že koncoví uživatelé „mohou zaznamenat snížení výkonu“, informuje web 9to5Google. Poslední verze firmwaru pro Chromecast první generace nese číslo 1.36.159268 a byla vydána v listopadu loňského roku s tím, že přináší „opravy a vylepšení“. Jednalo se o první aktualizaci po více než třech letech.

Konec podpory první generace Chromecastu

Na stránce podpory s informacemi o firmwaru pro zařízení Chromecast a poznámkami k vydání (která byla naposledy aktualizována 27. dubna 2023) Google uvádí: „Podpora zařízení Chromecast (1. generace) byla ukončena, což znamená, že tato zařízení již nebudou dostávat aktualizace softwaru ani zabezpečení a společnost Google pro ně neposkytuje technickou podporu. Uživatelé mohou zaznamenat snížení výkonu.“

Chromecast první generace byl představen 24. července 2013. Vypadal trochu jako buclatý USB klíč dlouhý 72 milimetrů, který měl na jedné straně HDMI konektor pro připojení do monitoru či televize a na druhé straně port microUSB, do kterého se zapojovalo napájení. Na jeho horní straně byl vytištěn nápis „Chrome“ a logo prohlížeče.

Zařízení disponovalo pouhými 512 MB operační paměti a 2 GB interního úložiště. Jeho srdcem byl čip Marvell Armada 1500-mini 88DE3005 se dvěma jádry ARM Cortex-A9 schopnými dosahovat maximální frekvence až 1,2 GHz. Z hlediska bezdrátové konektivity podporoval Wi-Fi v pásmu 2,4 GHz standardů 802.11 b/g/n. Právě nepříliš náročný hardware byl jedním z důvodů mimořádně příznivé ceny tohoto zařízení.

Odkaz na Stopařova průvodce

Jedním ze zajímavých detailů bylo, že produktové číslo H2G2-42 je odkazem na sci-fi román Stopařův průvodce po Galaxii od britského spisovatele Douglase Adamse. V románu je číslo 42 uváděno jako odpověď na základní otázku života, vesmíru a vůbec.

Po prvním Chromecastu následoval o dva roky později model druhé generace, který měl tvar puku. Následně byl oznámen i Chromecast Audio s modelem „Ultra“, který se objevil na zahajovací akci Made by Google o rok později, tedy v roce 2016. Třetí generace, jež přišla v roce 2018, měla být posledním streamovacím zařízením od Googlu poháněným technologií Cast. Všechny následující modely se přesunou na platformu Google TV.

Pokud jste dosud používali původní Chromecast a nyní hledáte možnost upgradu, budete mít na výběr z mnoha možností. Současný trh je doslova zaplaven streamovacími zařízeními, která obsahují spoustu funkcí a zároveň jsou cenově dostupná.

Diskuze (5) Další článek: Čínské automobilky v Evropě posilují. BYD tu prodává už pět modelů a plánuje vlastní továrnu

Témata článku: , ,