Google písma: Databanka fontů, které nemusíte stahovat

Skoro dvacet let platilo, že písmo, které používá webová stránka, musíte mít nainstalované na svém počítači. Díky CSS webovým fontům to už neplatí a Google připravil jejich katalog.

Určitě si dobře pamatujete na dobu, kdy jste mohli na webu používat jen několik málo fontů. Očekávalo se totiž, že bude písmo správně nainstalované na počítači každého surfaře. Pokud ale návštěvník vaší stránky nějaký exotický font zrovna neměl, použilo se alternativní písmo, které často zničilo vzhled celého webu.

Tato praxe už ale nějaký pátek neplatí, do světa webových stránek a designu totiž pomalu pronikají webová písma. Jsou to vlastně stále ty samé fonty ale s tím rozdílem, že se tentokrát stahují z webu a jsou definované v rámci CSS kódu. Jakýkoliv prohlížeč, který standard webových fontů podporuje, pak může zobrazit jakékoliv písmo, které si vyberete. Nejdůležitější je ale podpora – s webovými fonty si dnes poradí všechny populární prohlížeče.

Google Font Directory

Potud teorie a teď už praxe. Webové fonty jsou standard, chybí ale nějaká rozsáhlá databanka písem. Přeci jen ne každý je chce hostovat na svém webu a pak je tu ještě jedna překážka – většina drobných webdesignérů zapomíná na to, že počítačový font je autorské dílo jako každé jiné a je třeba k němu mít licenci.

google pisma 1.png
Katalog webových fontů Googlu

Tuto byrokratickou propast se už nějaký čas snaží překonat Google, který představil Google Font API a Google Font Directory. V praxi se vlastně jedná o snadný přístup k webovým fontům, Google totiž zpřístupnil jejich rozsáhlou databanku, kterou můžete použít na svém webu.

Desítky písem v jakémkoliv prohlížeči

Abyste nicméně mohli rozsáhlou databankou snadno procházet, zrodila se nedávno i služba Font Preview. Funguje vlastně úplně stejně jako kdejaký program na prohlížení fontů na počítači. Vyberete si konkrétní písmo ze seznamu a podíváte se, jak vypadají jeho řezy (tučné, kurzíva aj.), jak se chová při změně velikosti a tak dále. Vše se přitom děje přímo v prohlížeči a pomocí stejného CSS kódu, který použijete v ostrém provozu, uvidíte tedy, jak se budou konkrétní písma chovat v praxi.

cestina.png  čeština 2.png
Většina písem si s češtinou neporadí a pro znaky s diakritikou se tak použije alternativní písmo,
čas od času ale narazíte i na skutečný Unicode font, jehož autor si pohrál i se slovanskou abecedou

Jedinou překážkou tak bude chybějící čeština, drtivá většina písem se totiž orientuje na amerického uživatele. Celý projekt je v betaverzi, časem se tak některá písma možná rozšíří i o diakritiku a kompletní evropské abecedy.

Diskuze (21) Další článek: Windows 7 už jsou druhým nejrozšířenějším systémem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,