Google | Doména

Google otevře doménu .dev k registracím. Spuštění proběhne v únoru

V úterý začala v americkém San Franciscu konference Chrome Dev Summit. Google zde mimo jiné představil webové stránky Web.dev, které mají sloužit jako rozcestník pro webové vývojáře. V nenápadné poznámce během prezentace uvedl, že brzy otevře registrace na doméně nejvyšší úrovně .dev.

V roce 2015 způsobil Google drobný rozruch ve vývojářské komunitě, když získal práva na doménu nejvyšší úrovně .dev. Mnohé firmy totiž používaly tuto „příponu“ pro účely interního testování svých webových stránek a aplikací. Situace vygradovala o dva roky později, kdy začlenění do Chrome a jiných prohlížečů způsobilo, že mnohé z těchto testovacích stránek přestaly fungovat.

Od té doby bylo až do pondělí 12. listopadu „ticho po pěšině“. Nyní Google chystá otevření své původně soukromé top-level domény k registracím. Jak bývá dobrým zvykem, jako první dostanou příležitost oficiální držitelé ochranných známek. Ti budou mít možnost registrovat si domény ve tvaru název.dev v období od 16. ledna do 19. února 2019. Cílem této fáze je zabránit spekulantům v kupčení s atraktivními doménovými jmény.

Registrace ve třech fázích

Od 19. do 28. února bude následovat fáze „raných registrací“. Během ní budou domény nabízeny za vyšší ceny, takže zájemci, kteří budou chtít zajímavé jméno, budou muset sáhnout hlouběji do peněženky. Vyhledávací gigant zatím nezveřejnil, za jakou cenu bude domény nabízet, nicméně částka prý bude postupně klesat. Konečně 28. února se otevře možnost registrace všem zájemcům. Ani v tomto případě však v tuto chvíli není známa cena.

Primární cílovou skupinou adres na doméně .dev budou pochopitelně vývojáři, vývojářská studia a softwarové firmy. Nelze si nevšimnout možného „křížení zájmů“ s doménou .app, kterou Google uvolnil k registraci v květnu tohoto roku. Stejně, jako v tomto případě, bude i na doménách .dev požadováno použití šifrovaného připojení přes HTTPS.

.dev se hodlá stát „bezpečnou doménou pro vývojáře a technologie. Od nástrojů po platformy, od programovacích jazyků až po blogy, má být domovem všech zajímavých věcí, které vytváříte.“ Primárně má sloužit k prezentaci projektů, dokumentace a dalších materiálů, souvisejících s vývojem.

Více informací o možnosti registrace domény nejvyšší úrovně .dev můžete načerpat na oficiálních stránkách, které Google při této příležitosti spustil.

Diskuze (1) Další článek: Uber v Brně opět nesmí jezdit. V praxi se ale nic nemění, Uber totiž z Brna utekl už před rokem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,