Google otevírá archívy diskusí k vyhledávání

Kdo co řekl, kdo s kým spal, naleznete v největším světovém vyhledávači.
Chytré ambice firmy Google mají další pokračování: vyhledávač nyní zpřístupňuje stovky miliónů „veřejných“ konverzací z diskusních skupin od roku 1995 (tzv. newsgroups, Usenet newsgroups). Tyto archívy získal spolu s koupí aktiv firmy Deja.com (dříve Dejanews), kterou lacino získal, když se potácela nad krachem – její záměr shromažďovat a zpřístupňovat tyto archívy byl sice hezký, ale jaksi chyběl obchodní model. Dejanews první roky těžila – nebo chtěla těžit, neboť se to moc nedařilo – z bannerové reklamy, protože web byl velmi navštěvovaný, pak se přejmenovala na Deja.com a pokusila se přerodit v jakousi komunitní službu, což se nezdařilo už vůbec. Krach dot.com firem a uzavření kohoutku s investicemi pak byly poslední ranou osudu pro jeden z kdysi nejnavštěvovanějších webů na světě.

Po krachu Deja.com a koupení vyhledávačem Google byla služba nějakou dobu mimo provoz; to vyvolalo pozdvižení mezi bývalými skalními uživateli Deja, kteří se služby dožadovali (tak už to na Internetu bývá: nejvíce povyku dělají ti, kteří užívají službu, jež je zdarma a bez jakýchkoli závazků, a jsou ochotni ihned psát stížnosti a žaloby, když služba nefunguje). Prodleva byla ale přirozená: nově zpracovat, zatřídit, zaindexovat stovky miliónů zpráv včetně příloh, vymyslet indexování podle relevance a zabezpečit zatřiďování a indexování nově se objevujících zpráv (denně statisíce), vymyslet způsoby vyhledávání a procházení přes diskusní stromy vezme i takovým expertům, jací pracují v Google, nějakou dobu. Sice to vše „nějak“ fungovalo v Deja.com, ale je smutným pravidlem, že než propojit dvě vzájemně nekompatibilní služby na Internetu, je lepší jednu službu raději zbořit a napsat ji celou znovu tak, aby se stala kompatibilní. Nyní jsou tedy tyto zprávy „bezešvým“ způsobem začleněny do Google a budou se objevovat ve výsledcích vyhledávání – znamená to, že i uživatelé českých portálů (např. RedBox) mohou nyní těchto výsledků využívat. E-mailové diskuse samozřejmě obsahují spoustu šumu, tak jako ostatně všechno na Internetu, ale současně obsahují obrovské množství cenných rad a tipů: většina diskusních skupin totiž funguje právě jako místo, kde se ti méně zběhlí ptají „jak na to?“ a ti zběhlejší jim odpovídají.

Českou obdobu archívu Deja.com nalezneme na serveru Serge.cz (provozuje Computer Press). Na rozdíl od Deja.com indexuje i tzv. listserverové e-mailové diskuse, kterých je dokonce větší počet a obsahují ještě větší bohatství než jen Usenet, ale server Serge je v posledních měsících v poněkud polofunkčním stavu (na nápravě se pracuje).

Diskuze (6) Další článek: Webové povstání proti podvádějícím ovladačům Asusu

Témata článku: , , , , , , , , , , ,