Chrome

Google omezí některé funkce v Chromiu a odvozených prohlížečích. Budou jen pro ty, kteří mají Chrome

Na svobodném webovém prohlížeči Chromium je dnes postavená celá škála odvozených programů v čele s prohlížeči Chrome, MS Edge a Opera. No, a pak je tu hromada dalších a menších projektů třeba pro linuxový svět, o kterých se už tak neví.

Chromium doposud vyvíjí především samotný Google, a byť si mohou ostatní základ libovolně přepracovat (Edge, Opera), mnozí se s ním spokojí a používají i vestavěné technologie včetně synchronizace se servery Googlu.

Google si nyní udělal interní audit a zjistil, že právě API pro synchronizaci záložek skrze jeho servery a některé další technologie, které k běhu vyžadují jeho datacentra, používají odvozené prohlížeče až příliš, a tak 15. března přístup z ostatních prohlížečů ukončí.

8398cc4e-4f2e-4380-9f92-bae642264d91
Synchronizace ve webovém prohlížeči Chrome

Co to znamená v praxi? V případě uživatelů Microsoft Edge a Opery nejspíše nic, obě firmy totiž používají integrovanou synchronizační technologii s vlastními servery a uživatelskými účty. U těch drobnějších a okrajových prohlížečů ale tato funkce zmizí. Jejich tvůrci budou muset nastartovat vlastní servery, což je ale drahé.

Google už nechce být úplně zadarmo

Google bude nejspíše v podobném trendu pokračovat. Jde to ostatně vidět i u jeho vlastních a doposud bezplatných služeb – třeba Google Photos. Ty nově budou vyžadovat předplatné v rámci úložiště Google Drive.

Motorem Googlu doposud byl (a nadále ještě dlouho bude) příjem z reklamních systémů, nicméně i obr jeho velikosti je nucen lépe diverzifikovat příjmy. Předplatné je jednou z cest.

Video: Znáte dinosaura z Chromu? Postavte si automat, který jej bude hrát za vás:

Diskuze (17) Další článek: Microsoft si pohrává s myšlenkou přinést do Windows části z verze 10X. Třeba plovoucí Start

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,