Google nechce být konzervativním obrem [rozhovor]

Carlo Biondo je regionálním viceprezidentem Googlu, který rozhoduje o aktivitách Googlu u nás v Evropě a okolí. Deníku E15 poskytl velmi zajímavý rozhovor.

Kolegové z redakce deníku E15 dostali jedinečnou příležitost rozhovoru s Carlem Biondem, což je viceprezident Googlu pro jižní a východní Evropu, Blízký východ a Afriku. Tento vysoce postavený šéf má pod palcem samozřejmě i Českou republiku. Kromě globálních otázek tak dokázal odpovídat i na ty ryze lokální:

Google.jpgE15: Česko patří mezi menší země, přesto je spousta novinek Googlu, naposledy třeba mobilní navigace, na zdejší trh uváděná poměrně rychle. Jak Google český trh vnímá?

Velikost země není pro rozhodnutí, kam budeme naše produkty uvádět, rozhodující. Česká republika je vyspělý trh a je tu také silná konkurence. Naše aplikace jsou tu vyhledávány. Jestli tu chceme uspět, musíme přicházet s inovacemi, které zdejší vyspělí internetoví a mobilní uživatelé žádají a oceňují.

E15: Čeští programátoři si stěžují, že nemohou prodávat své aplikace na Android Marketu (internetovém tržišti, odkud je možné stahovat aplikace pro mobilní telefony s operačním systémem Android). Je to technický, nebo právní problém?

Lokalizace Android Marketu, tak aby se na něm mohli programátoři jednotlivých zemí podílet, je postupný proces. Samozřejmě jsme začali na největších trzích, aby se operační systém Android rozšířil a pro uživatele optimalizoval co nejrychleji. Android začal expandovat nejdřív v Asii, až pak ve Spojených státech a teprve letos začíná razantněji růst i v Evropě. Google samozřejmě chce spolupracovat s lokálními vývojáři, nejen pro Android, ale i pro další aplikace, protože pouze se silnou komunitou těchto lidí je možné zajistit stálý přísun inovací. Google nechce a nemůže dělat všechno sám, vždy byl pro co největší otevřenost při vymýšlení nových technologií. Ale abych se vrátil k otázce, proč čeští programátoři zatím nemohou nabízet své aplikace. Lokalizovat a přizpůsobit příslušný software stojí nějaký čas. Ale mohu slíbit, že se na otevření českého Android Marketu intenzivně pracuje, a doufáme, že do České republiky dorazí brzy.

E15: Google, ale i jiné internetové firmy často mluví o tom, že budoucnost je v takzvaném cloud computingu. Můžete dát konkrétní příklady, jaké má využití?

V podstatě takovou první aplikací cloud computingu je vyhledávání. Pro přístup k informacím jsou totiž využívány kapacity mimo osobní počítač, který funguje jen jako terminál. Google k vyhledávání vyvinul potřebnou architekturu tak, aby bylo rychlé a efektivní. Teď jde o to tento systém plně využít i u dalších produktů a služeb. Ovládání většiny počítačových aplikací bude na cloudu dříve nebo později, protože je to daleko jednodušší a efektivnější. Musíme ale uživatelům vysvětlit a dokázat, že je přenos dat na web, související s cloud computingem, bezpečný. A věřím, že se nám to podaří.

E15: A jak vnímáte Facebook? Jako nepříjemného konkurenta, nebo jako motivujícího vyzývatele?

Víte, mám rád červené víno, ale když ho vypiji moc, bolí mě pak hlava. Chci říct, že firma, která uvažuje krátkodobě, vnímá jako konkurenci úplně všechno kolem sebe. Pro Google, který uvažuje v dlouhodobém horizontu, je konkurence otvíráním příležitostí. My se nesoustředíme na konkurenci, ale na naše uživatele. Google zůstane úspěšný, dokud zůstane „posedlý“ svými uživateli.

E15: Myslíte si, že se z Googlu postupně stává konzervativní firma?

Ne, to si nemyslím. Google se snaží inovativní duch udržet. Do čela společnosti se vrací Larry Page s mottem, že produkt musí být v centru pozornosti. Když se podíváte na množství aplikací, které Google uvádí na světový trh, zjistíte, že tempo se opět zrychluje. Google má podle mne tu výhodu, že se zaměřuje na dlouhodobé plánování. Třeba sázka na trh mobilních telefonů. Mysleli jsme si, že Android bude tam, kde je teď, tak za dva až tři roky. Ale byli jsme připraveni, protože hledíme dopředu. K inovacím mají motivovat i některá firemní pravidla. Máme třeba takzvané pravidlo dvaceti procent. To znamená, že naši programátoři mohou 20 procent pracovního času věnovat rozvíjení vlastních nápadů.

Další otázky týkající se aktivit Googlu v Česku, investic do nových projektů. ale i regulování a cenzuře internetu najdete v kompletním rozhovru na E15.cz.

 

 

Diskuze (26) Další článek: Týden Živě 131: Módní přehlídka, soutěž a Google+

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,