Google | VPN

Google nabízí opravdu levné VPN. Čechům jej ale zatím odepírá

Google během března rozšířil předplatné One o dvě nové funkce – virtuální privátní síť a kontrolu osobních informací na dark webu. Ani jednu bohužel nenabízí v Česku, alespoň tedy zatím.

Novinky jsou dostupné ve všech placených tarifech včetně Basic, který u nás stojí 60 Kč měsíčně či 600 Kč ročně. Standardně nabízí 100GB kapacitu pro Gmail a Disk nebo pokročilé editační funkce ve Fotkách.

Ve 22 zemích světa ale nově mohou využít i VPN. To nicméně neslouží jako ProtonVPN, NordVPN, Surfshark či jiné komerční alternativy. Nemůžete si v něm vybrat cílový server či zemi, přes které se připojíte, abyste například obešli geologický zámen. Sám Google ono VPN vydává jen za anonymizační funkci, která zašifruje přenos dat na otevřených Wi-Fi sítích, případně skryje IP adresu před slídily.

Slídit tak bude jen Google, který rázem bude monitorovat data ze všech aplikací nejen na Androidu, ale také iOS, Windows nebo macOS. Samozřejmě jen pokud si uživatelé tuto funkci aktivují.

Apple nabízí obdobnou funkci Soukromý přenos (Private Relay), která funguje jako proxy server. Rovněž anonymizuje IP adresu, ale funguje to jen v prohlížeči Safari, nikoliv ostatních aplikacích. Využít ji lze už v základním tarifu iCloud+ s 50GB kapacitou, který stojí 25 Kč měsíčně.

Druhou novinkou dostupnou ve všech placených tarifech Google One je monitorování osobních údajů na dark webu. Funkce je zatím dostupná jen v USA a Google uvádí, že v temných zákoutích internetu bude hledat zmínky o jméně, fyzické či e-mailové adrese, telefonním čísle nebo čísle sociálního zabezpečení. Uživatele tak může rychle informovat o tom, že se někdo snaží obchodovat s jejich identitou. Google také poradí, jak postupovat dál.

Diskuze (36) Další článek: Ani po roce nejsou jasné příčiny havárie Boeingu 737 v Číně. Vyšetřování probíhá, konec je v nedohlednu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,