Google | Play Store | Evropská unie

Google možná vyzrál na Evropskou komisi. A pokud ne, v Evropě zdraží telefony

Google minulý týden potvrdil, že se odvolal vůči letnímu rozhodnutí Evropské komise, která mu udělila rekordní pokutu za údajné monopolní chování na mobilním trhu.

Komisi vadí, že si Google vynucoval třeba to, aby na telefonech s jeho obchodem Play Store byl zároveň předinstalovaný Chrome a jeho vyhledávač, což mohlo znesnadnit pozici konkurenčních služeb.

Nyní se Google vyjádřil, jak zareaguje v mezidobí, než o odvolání rozhodne tribunál spadající pod Soudní dvůr EU. Android by se mohl na evropském trhu výrazně proměnit a telefony by mohly být teoreticky i o něco dražší. Ale pěkně popořadě.

45a9dcd3-a8c1-438d-b37f-4767d731fc98
Předinstalovaný vyhledávač Googlu na exkluzivní pozici úvodního displeje. Google si tuto politiku vynucoval u výrobců, kteří chtěli používat jeho služby Play v čele s Play Storem.

Google nejprve upravil své podmínky tak, že výrobci, kteří budou chtít používat aplikace Google (zmíněný Play Store aj.) nově budou moci používat i silně odvozené podoby Androidu – třeba LineageOS (někdejší Cyanogen). To doposud nebylo možné, protože Google chtěl velké výrobce udržet výhradně u hlavní (tedy své) vývojové větvě Androidu. Ano, toto dává rozum. Android by mohl být barevnější, a přitom stále a oficiálně s Play Storem.

Druhý bod už tak veselý být nemusí. Google na svém blogu píše, že právě integrovaný vyhledávač díky jeho monetizaci (reklama) financoval samotný vývoj klíčových aplikací Googlu pro Android. Má to svoji logiku – vždyť Android samotný je open-source, a tak z něj Google přímo nic nemá. Vydělávat může pouze z odvozených služeb, tedy z poplatků v Play Storu a právě z reklamy ve vyhledávači.

ee04133f-0aa0-40c0-b37a-8e4b565719ca
Reklamy v předinstalovaném vyhledávači, z jejichž prodeje Google podle svých slov financuje vývoj Androidu a klíčových služeb Play včetně Storu.

Google proto sice obě oblasti oddělí a balík Play Services bude výrobcům nabízet samostatně bez vyhledávače a Chromu, jak to chtěla EK, ale nebude to dělat zadarmo. Služby Play bude nabízet výrobcům za komerční licenci:

„Since the pre-installation of Google Search and Chrome together with our other apps helped us fund the development and free distribution of Android, we will introduce a new paid licensing agreement for smartphones and tablets shipped into the EEA.“

Kdo tedy bude chtít na svých telefonech nabízet obchod Googlu a s tím svázané služby, bude muset platit. Tím se vyrovná výpadek z případné absence vyhledávače.

Jenže je tu ještě třetí bod, onen samostatný vyhledávač, který bude pochopitelně dále k dispozici a Google v blogovém zápisku píše, že výrobci telefonů budou moci využít nějaké formy obchodní dohody, pokud vyhledávač opět předinstalují:

„We’ll also offer new commercial agreements to partners for the non-exclusive pre-installation and placement of Google Search and Chrome. “

Co to znamená v praxi? Nejspíše by to mohla být nějaká právně-obchodní klička, která vyrovná náklady spojené s komerčním licencováním Play Storu. Tedy něco ve smyslu: Když předinstalujete Google Search, zaplatíme vám...

dc2e1439-7f83-4f15-91ac-9e710c6a8444
A do třetice ještě Play Store. Pro koncového uživatele je to samozřejmost, ale Store pochopitelně není integrální součástí open-source zdrojových kódů Androidu, ale jedná se o nadstandardní službu.

Pokud tomu tak nebude, výrobci telefonů by mohli nové náklady promítnout do vyšší koncové ceny telefonů s Androidem, i když vzhledem k vysoké konkurenci si toho možná vůbec nevšineme. Pokud to Googlu naopak vyjde, mohl by udržet stav jako doposud, který by však mohl být kompatibilní s antimonopolním řízením Evropské komise.

V každém případě, nové podmínky vstoupí v platnost 29. října 2018 a budou se týkat každého nového zařízení s Androidem.

Diskuze (48) Další článek: Facebook dlouho lhal o sledovanosti svých videí, tvrdí nová žaloba 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,