Google | Street View

Google má novou kameru pro focení ulic. Je malá, lehká a připevníte ji na každé auto

Služba Google Street View od svého představení před 15 lety ušla kus cesty, obsahuje 220 miliard fotografií z více než 100 zemí světa. Stále ale nejde o kompletní databázi planety, na některá místa je příliš náročné poslat mapovací auto, kterých není nekonečno. Google proto přišel s novou kamerou. Je malá, lehká a může se připevnit na jakýkoliv vůz.

Dosud se špatně přístupná místa řešila pomocí Street View Trekker, speciálního „batohu“ vybaveného potřebným fotografickým náčiním, který nesl pěší operátor, ve speciálních případech koně, ovce… V Česku se takto fotil například Národní park České Švýcarsko či Krkonošský národní park.

Jenže pěší operátor nemůže urazit velké vzdálenosti, toto řešení se skutečně hodí jen pro speciální terény. Na druhou stranu standardní Google auto je velké a existuje jich jen omezený počet, takže firma hledala něco mezi. 

Přestože nová kamera je „velká jako domácí kočka“ – oficiální příměr použitý firmou – dokáže vyprodukovat obraz ve stejné kvalitě jako celý fotografický systém standardních mapovacích Street View aut. 

A nejde jen o velikost. Kamera váží pouhých 7 kilogramů, lze ji připevnit na jakékoliv auto a ovládat mobilem, díky čemuž není problém ji poslat do vzdálených koutů světa. Podle Googlu to pomůže například s pořízením čerstvých snímku v amazonském pralese. 

V neposlední radě je nová kamera modulární. Pokud někdo chtěl dříve získat trochu odlišný typ obrazového materiálu, celý systém na autech se musel složitě upravovat. Ale k této kameře není problém na chvíli přidat různé komponenty, jako například lidar senzory nebo laserové skenery, a pak je zase odstranit.

Google má v plánu novou techniku začít používat během příštího roku. Zatím se nepočítá s tím, že by klasická mapovací auta zcela nahradila, technologie budou existovat vedle sebe.

Street View pak ku příležitosti svých současných narozenin připravil i jednu novinku v mobilních aplikacích na iOS a Androidu. U jednotlivých míst bude možné si zobrazit časovou osu, jak se měnila – aplikace zobrazí fotografie od roku, kdy Google s mapováním začal. Dostup byla funkce dostupná jen na desktopu.

Diskuze (5) Další článek: Americké orgány vyšetřují po nehodě Tesly Model S se třemi oběťmi systém Autopilot

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,