Google láká firmy k přechodu z Exchange na Google Apps

Google je králem internetového vyhledávání a kontextové reklamy, v dalších oblastech internetových služeb už to však nemá tak jednoduché. Pochopitelně by se rád prosadil v korporátní sféře, kde se točí velké peníze. Firmám nabízí svou službu Google Apps pro kompletní správu firemních e-mailových schránek, kalendářů, kontaktů, dokumentů... Na tomto písečku však vládne Microsoft se svým Exchange serverem a navázanými produkty.

Firmám se pochopitelně z časem prověřeného a spolehlivého systému nechce. Menší firmy by ale možná mohl Google zlákat nižšími náklady a odpadají starostí o provoz serveru, nicméně proces migrace je pro většinu administrátorů noční můrou. A právě na usnadnění tohoto kroku se Google nyní zaměřil.

Na Google Enterprise blogu se dozvíme jen základní informace. Nový systém migrace údajně zaručuje jednoduchost (základní nastavení ve čtyřech krocích), efektivitu (možnost nastavení různých kombinací dat určených k migraci), rychlost (migrace několik set uživatelských účtů najednou) a běžných uživatelů by se proces migrace přitom neměl dotknout. Asi to nebude zas tak jednoduchý proces, jak ho prezentuje Google, nicméně s jeho novým nástrojem se bezesporu zjednoduší.

Migrace funguje z Microsoft Exchange Serveru verze 2003 a 2007. Koncoví uživatelé nadále mohou používat program Microsoft Outlook tak, jak jsou zvyklí. K dispozici je plná synchronizace Google Apps s Outlookem, včetně možnosti týmové práce (sdílené kalendáře, plánování schůzek atp.). K dispozici je také push synchronizace s mobilními telefony prostřednictvím standardního ActiveSync protokolu.

Kolik to firmu bude stát? Google Apps se platí ročně, a to s poplatkem na každý uživatelský účet ve výši 40 Eur. Větší firmy si pochopitelně mohou sjednat individuální nabídku. Každý uživatel tím získá 25 GB prostoru a administrátor záruku 99,9% spolehlivosti provozu a nonstop technickou podporu. Žádné další náklady spojené s provozem serveru se už neplatí.

Google Apps ale není jen řešení pro malé firmy, Google se nyní pochlubil, že na jeho systém přešlo už mnoho velký firem, mezi poslednimi například Konica Minolta, Jaguar/Land Rover nebo National Geographic. A snaží se zviditelní svou kampaň „Go Google“ pro přechod z Exchange na Google Apps. Jenomže Microsoft si to pochopitelně nenechá líbit a ve své kampani prezentuje výhody svého řešení a upozorňuje na nedostatky řešení od Googlu..

Diskuze (6) Další článek: Zoner inPage: Webové stránky ALL inclusive

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,