Google | Bezpečnost | Android | Aktualizace

Google konečně zatlačí na výrobce telefonů s Androidem. Budou muset povinně vydávat aktualizace

Aktualizace dělají většině výrobců s Androidem stále problémy a situace, kdy i některé top modely nemají aktuální verzi systému a ani bezpečnostní záplaty, není nikterak neobvyklá. I když se situace již lepší, Google už zřejmě nehodlá nečinně vyčkávat. V nových smlouvách, které získal web The Verge, se ukazuje, že bezpečnostní aktualizace bude výrobcům přímo nařizovat.

V získaném dokumentu se dle webu uvádí povinnost výrobce poskytovat u svých populárních telefonů aktualizace minimálně po dobu dvou let s tím, že v prvním roce od uvedení musí být minimálně čtyři. V roce následujícím jsou povinné také, ale již bez pevně stanoveného minima.

Tyto podmínky by měly platit pro zařízení vydaná po 31. lednu tohoto roku a již v na konci června pokrývaly 75 % nejpoužívanějších modelů výrobců. Od ledna příštího roku pak budou povinné pro všechny.

Komunikátory Googlu: Který přežije a který se změní?

Kromě pevně stanoveného počtu oprav Google stanovil i to, jak rychle musí výrobce reagovat na objevené chyby. Není nutné, aby vydával aktualizace každý měsíc (jak je Google sám vydává třeba pro své telefony Pixel), musí ale opravit všechny chyby, pro které byla vydána oprava před více jak 90 dny. Pokud by došlo k neplnění podmínek, Google je prý připraven pozdržet schvalování nových telefonů. Podmínky se týkají zařízení v Evropské unii, celosvětově by ale měly být velmi podobné.

I když podmínky neřeší všechny telefony a Google to s prosazováním bude mít těžké, do budoucna bychom se mohli dočkat lépe aktualizovaných telefonů s Androidem iv nižších cenových relacích. Sázkou na jistotu, krom řady Pixel, je ale již nyní například program Android One, který zaručuje aktualizace po dobu tří let.

Co je nového v aktuálním Androidu 9 s označením Pie?

Diskuze (27) Další článek: NOAA bude lépe předpovídat počasí. Američané v lednu začnou používat nový model FV3

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,