Google | Android | Indie

Google je peskován za dominanci Androidu v další významné lokalitě. Po Evropě přišla s obviněním Indie

Google se svým Androidem čelí obviněním v rámci Evropské unie. Nyní s něčím podobným přichází i Indie, jeden z nejdůležitějších trhů. Ta firmu obviňuje ze zneužívání tržního postavení.

Internetový gigant čelí v Indii podobným obviněním, jako u nás. Hlavním problémem jsou tak povinně předinstalované aplikace. Web Reuters získal přístup ke 14stránkovému dokumentu od Competition Commission of India (CCI), který mimo jiné uvádí, že Google demotivoval výrobce k využívání alternativních verzí Androidu, čímž propagoval vlastní služby.

6517a14a-d3bd-4f5f-a250-4ed5db9294c98b580245-d518-44bb-b8ed-d12fdd44519a 
V Evropě na obvinění Google reagoval přidáním ballot screenu.

Google se k celé kauze ale vyjadřuje pouze v tom smyslu, že Android umožnil milionům uživatelů v Indii připojit se k internetu tím, že pomohl, aby zařízení byla levnější. Zároveň uvádí, že se těší na spolupráci s CGI, aby ukázal, že Android vedl k inovacím a konkurenčnímu prostředí, ne naopak.

Celosvětově pokrývá Android přibližně 88 % prodejů za rok, v Indii je ale toto číslo již 99 %, Google tedy pokrývá téměř celý trh. Stěžovatelé CGI navíc uvedli, že se Google angažoval v protikonkurenčních praktikách s cílem upevnit vlastní dominanci. Širší vyšetřování by mohlo skončit do 150 dnů, podobné případy se ale mohou táhnout roky. V minulém roce ale již CGI udělila pokutu 1,36 miliardy rupií (přibližně půl miliardy korun) za zkreslování vyhledávání a zneužívání postavení.

Opakuje se tak situace z Evropské unie, kde Google čelí pokutě 4,3 miliard euro, proti které se ale odvolal. Zároveň ale sáhl k úpravě systému, kdy Obchod Play vybízí nové uživatele k instalaci konkurenčních prohlížečů i vyhledávačů.

Google nás sleduje. Proč a jak se tomu bránit? Poradíme v tomto videu:

Diskuze (10) Další článek: Elektromobily budou muset vydávat zvuk. Nové nařízení EU má zajistit bezpečnost chodcům

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,