Google I/O, den druhý: Chrome pro iOS a Compute Engine

Druhý den konference I/O už přešel do režimu pro programátory a byl plný odborných přednášek. Ta hlavní však přinesla i několik uvedených novinek. Třeba Chrome pro iOS.

Ty nejdůležitější novinky představil Google už ve středu, čtvrteční přednáška tedy byla věnovaná spíše techničtějším záležitostem. Dočkali jsme se ale i několika představení nových produktů. První den se orientoval na hmatatelné produkty, druhý den pak na Chrome a webové služby.

310 milionů uživatelů prohlížeče Chrome

Google se pochlubil, že jeho prohlížeč Chrome používá už 310 milionů surfařů, přičemž loni to bylo „pouze“ 160 milionů. Základna se tedy prakticky zdvojnásobila. Každý den pomocí Chromu na celém světě postahujeme 1 TB dat a napíšeme 60 miliard slov. Google se také pochlubil s počtem uživatelů Gmailu, kterých je už 425 milionů – i díky Google+, který vyžaduje Gmail.

Tak šel čas s prohlížečem Chrome

Chrome pro PC, Mac, Chrome OS, Android i iOS

Nyní se základna uživatelů prohlížeče z Mountain View ještě o něco nafoukne, Chrome totiž míří na iOS – iPhone i iPad, kde nabídne stejnou funkčnost jako na Androidu. Rozhraní je prakticky identické včetně synchronizace a jádro skoro také, jak jablečná, tak googlí mobilní platforma je totiž založená na vykreslovacím jádře WebKit. Jen připomenu, že iOS neumožňuje použití alternativních enginů.

Chrome na všech platformách

Na jablečnou platformu zamíří také klient pro úložiště Google Drive, který byl doposud k dispozici pouze pro Android. Z desktopových systémů ale nadále chybí podpora pro Linux. Drive je tedy nyní ve verzi pro Windows, Mac OS, Chrome OS, Android a iOS.

google drive ipad.png  drive.png
Klient Drive pro iOS a přehled všech podporovaných systémů

S Drive souvisí ještě jedna novinka – kancelář Docs (dnes přejmenovaná právě na Drive) zvládne editovat dokumenty offline bez připojení k internetu. Je zřejmé, že to je hlavně kvůli systému Chrome OS.

Google konkuruje Amazonu v náročném hostingu

Poslední klíčovou novinkou druhého dne je Google Compute Engine, který doplní aplikační hosting App Engine a jedná se vlastně o virtualizovaný Linux na libovolném množství CPU jader. Compute Engine tedy bude přímo konkurovat Amazonu a jeho produktu EC2. Google jako demo ukázal serverovou aplikaci pro výpočet v biologii, která v jeden okamžik vytěžovala neuvěřitelných 600 tisíc CPU jader. Compute Engine tedy nabídne v cloudu stejný výkon jako velmi výkonné superpočítače.

Diskuze (7) Další článek: Nvidia uvedla certifikované WHQL ovladače pro Windows 8

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,