Umělá inteligence | Google | Programování | Android | Mobilní telefon

Google I/O 2017: Nový jazyk pro Android, asistentka pro iPhone a všudypřítomná umělá inteligence

  • Android se naučil jazyk Kotlin
  • Google bude konkurovat Siri
  • A jeho druhé jméno je umělá inteligence. Je prostě všude

Týden po výroční konferenci Microsoft Build své novinky pro vývojáře představuje i Google, v srdci Silicon Valley totiž odstartovalo jeho tradiční I/O. Zatímco dříve býval stěžejním tématem úvodní konference Android, postupně se to mění a jakýmsi pojivem, které proplétá naprosto všechny produkty Googlu, začíná být aplikovaná umělá inteligence. Ostatně Goggle nabídne svoji asistentku i pro iPhone, a tak bude přímo konkurovat Siri.

Nástup nové generace A.I.

Firma za tímto účelem spustila nový web google.ai, kde prezentuje svoji vizi, která zní docela jasně: dostat A.I. mezi vývojáře i běžné smrtelníky. Pomoci ji k tomu mají zcela nové servery v datacentrech Googlu, které budou namísto tradičních procesorů a GPU vybavené TPU – Tensor Processing Unit a tedy procesory pro strojové učení, které si Google v minulosti sám navrhl.

262232941
TPU jako nová výpočetní jednotka pro A.I. datová centra

Servery složené z ohromného množství podobných A.I. jednotek dosáhnou při učení mnohonásobně vyšších rychlostí. Ostatně sám Google se na jaře pochlubil, že TPU dosahuje až 30× vyššího výkonu než běžné serverové procesory a GPU.

Právě pomalé učení je přitom aktuálně jednou z největších slabin nasazování umělé inteligence, TPU a podobné dedikované výpočetní technologie třeba od Nvidie by to tedy mohly postupně změnit. To, co farma grafických karet zpracovávala třeba i dlouhé týdny, totiž zvládnou za zlomek času.

808713669
Systém složený z hromady maličkých jednotek TPU, které jsou pro strojové učení mnohem rychlejší než běžné CPU/GPU

Google Home Visual Responses

Mnohem vyšší výkon A.I. od Googlu přinese i nové aplikace. Konkurenční Amazon nedávno představil vylepšenou domácí asistentku Echo Show, která původní chytrý reproduktor rozšiřuje o displej. Google chce také obrazovku, nicméně na to jde zcela jinak a namísto nové verze Home s displejem využije obrazovku, kterou už doma máte – televizor.

Pokud bude televizor připojený do sítě skrze Chromecast, ten jej dokáže pro zobrazení odpovědi spustit a na příkaz „Ok Google, turn off the TV“ jej zase vypne.

obrázek 057.pngobrázek 056.png
„Ok Google, jaké bude zítra počasí? Ok Google, co má na zítřek v diáři?“ a výsledek se zobrazí na nejbližším televizoru pomocí Chromecastu, který jej spustí a pak na povel zase vypne

Asistenční služba Googlu – ať už ta v Home, anebo v mobilu, se také naučí pokročilé transakční procesy. Co to znamená? Takovou transakcí by mohl být třeba nákup v e-shopu. Nejprve hlasem vyhledáte zboží, pak jej hlasem objednáte a nakonec zaplatíte. Na konci transakce se jen na telefonu zobrazí požadavek k autorizaci, který potvrdíte třeba pomocí čtečky otisků prstů.

Aby toto všechno bylo možné, Google vylepší API pro vývojáře, aby všechny tyto části dokázali do chytrého sytému Googlu vůbec napojit. Ostatně celé to souvisí se snahou Googlu dostat svoji asistenční službu na hromadu nových zařízení od partnerů, k čemuž mu má pomoci nové Assistent SDK, které jsme si nedávno vyzkoušeli na Raspberry Pi a proměnili jej v takový poněkud jednodušší Google Home.

obrázek 043.pngobrázek 044.png
Google Home nebude (vedle Androidu) jediné zařízení s asistentkou od Googlu

Home se také konečně naučí telefonovat, nicméně pouze v USA a Kanadě. Právě omezené použití mimo USA je jednou ze slabin podobných služeb, ačkoliv Google slibuje, že Home i svou asistenční službu do konce roku dostane na hromadu dalších trhů. Čeština s deseti miliony mluvčích ale na seznamu stále chybí, takže Home sice u nás bez problému rozjedete (sám jej mám doma), komunikovat s ním ale budete moci jen anglicky (a brzy i německy, italsky, francouzsky…).

Google Lens

Další aplikací A.I., která letos dorazí k uživatelům, bude technologie Lens – jakési strojové oči. Demoukázky z úvodní keynote I/O připomínaly někdejší aplikaci Goggles. Kameru telefonu tedy stačilo někam namířit a Google se pokusil odhalit, co je to za stavbu, předmět a tak dále.

obrázek 037.png
Google Lens zjistí, co jste vyfotili a nabídne dodatečné informace

Goggles byl sice efektní, ale nikoliv efektivní. Skoro nic neuměl. Byla to ale první ochutnávka a po bezmála deseti letech od prvního uvedení je právě Lens jeho evolučním pokračovatelem. Lens toho má umět mnohem více. Když namíříte telefon na billboard s reklamou koncertu rockové hvězdy, nabídne koupi lístků a uložení události do kalendáře, a když jej namíříte na houbu v lese, zobrazí její záznam z Wikipedie. Technologie Lens dorazí v průběhu roku a opět lze předpokládat, že dostatečně dobře bude fungovat především v USA.

Google Photos a inteligentní sdílení fotek

Na úvodní keynote přišla řeč i na úložiště fotek Google Photos, jenž je jednou z mála služeb, která je už od svého počátku postavená na strojovém učení. Umělá inteligence Googlu tedy neustále prochází nově nahrané fotografie a snaží se rozpoznávat, co na nich je. Fotografie psů najde, aniž byste je pojmenovali třeba pes.jpg, ale jednoduše proto, že jsou na snímcích opravdu psi.

Google nyní zapojí A.I. do práce i během sdílení. To znamená, že služba sama pozná, kdo z vašich kontaktů je na nedávno nahraných fotografiích, a navrhne vám, abyste s nimi tyto fotky sdíleli. Podobnou techniku pak Photos použijí i při automatickém sdílení třeba s nejbližšími rodinnými členy. Ve službě tedy nastavíte, abyste si navzájem sdíleli fotografie třeba vašich dětí, a Photos to udělá za vás, protože je detekuje na snímcích zcela automaticky.

722844896 66861345 988528731
Doporučené sdílení, sdílení celých knihoven třeba s rodinou a fotoknihy

Android O a umělá inteligence

S prací na nové verzi Androidu se Googlu pochlubil už zkraje jara, v tomto případě tedy byla úvodní keynote především rekapitulací a také oznámením pokoření dvoumiliardové hranice měsíčních aktivních zařízení.

Google bude svůj Android stále více propojovat s prvky A.I. a představil TensorFlow Lite – velmi odlehčené strojové učení právě pro podobný hardware. Počítá se s tím, že nezůstane pouze u softwaru, ale TFL by měl mít na telefonech zítřka vlastní čip, takovou maličkou TPU jednotku. Díky tomu bude moci telefon provádět některé A.I. operace, aniž by musel neustále komunikovat skrze internet se superpočítačem v datacentru Googlu.

obrázek 089.png
TensorFlow Lite pro Android

Play Protect

Microsoft už roky vyvíjí vlastní antivirový program, který před lety integroval přímo do Windows pod názvem Defender. Google nyní představil něco podobného pro Android. Říká tomu Play Protect a mělo by se jednat o systém, který se bude starat o to, abyste si z Play Storu nestáhli nějaké podezřelé smetí. A abych nezapomněl, i zde se o vše postará A.I.

Nový jazyk Kotlin

Další androidí specialitou pro vývojáře je oficiální podpora nového programovacího jazyka Kotlin, který by měl být rovnocenným partnerem Javy a kdo ví, třeba ji jednou i nahradí, což by vyřešilo letitou soudní tahanici s Oraclem. Samotný Kotlin je však zajímavý i svým původem, stojí za ním totiž čeští JetBrains.

obrázek 099.png
Android se naučil nový jazyk Kotlin. Překryje Javu?

Android Go

A k Androidu ještě jedna novinka: Android Go. Ne, nejedná se o žádný Android na cesty, ale o optimalizovaný systém a aplikace pro levná zařízení se slabším hardwarem a RAM menší než 1 GB.

Není to první plán tohoto druhu, Google jich v minulých letech vystřídal už několik, tento ale třeba konečně vyjde. V podstatě jde o to, že u levných telefonů (nejen) pro třetí svět bude k dispozici optimalizovaný YouTube, který nebude tolik zatěžovat mobilní internet, v Chromu zase najdete ve výchozím stavu aktivovaný šetřící mód a aplikace třetích stran, které splní podmínky malé hardwarové náročnosti, se budou na podobných telefonech v Play Storu zobrazovat jako doporučené.

obrázek 103.pngobrázek 104.pngobrázek 106.png
Android Go má zlepšit zážitek z Androidu na těch nejlevnějších telefonech a tam, kde jsou drahá mobilní data

Google chce tímto způsobem rozšířit Android a mobilní surfování i na trzích s drahými mobilními daty a zároveň se zbavit horší pověsti právě na levných telefonech, kde je Android mnohdy opravdu za trest. Toto všechno dorazí právě s chystanou generací Android O, která by měla zároveň vyřešit problémy s fragmentací mobilní platformy Googlu.

Standalone VR

Na úplný závěr keynote nakonec zbylo místo i na virtuální a rozšířenou realitu. Google se pochlubil, že spolupracuje s HTC a Lenovem na Standalone VR, tedy chytrých brýlích, do kterých už nebudeme vkládat telefon, budou mít totiž v sobě vlastní výpočetní jednotku. Co naplat, s levnými cardboardy je sice legrace, ale kvalitní VR s hromadou senzorů je přeci jen trošku něco jiného.

obrázek 108.png
Smartphone VR (třeba levný cardboard) doplní i Standalone VR. Google na něm spolupracuje s HTC a Lenovem. Později se tedy objeví přinejmenším dva modely.

Letošní úvodní keynote byla v každém případě docela monotematická. Byla to přehlídka aplikovaného strojového učení, ve kterém je dnes Google jedním ze světových lídrů a na rozdíl od ostatních jej dokáže opravdu proměňovat v reálný koncový produkt, který dnes používá v podstatě celá surfařská planeta.

Na stranu druhou, stejně jako u asistenčních služeb hrozí, že se prohloubí rozdíl mezi USA a zbytkem světa. Je totiž sice hezké sledovat jednu novinku za druhou, je však naprosto klíčové, aby se nové technologie staly skutečně globálními a dorazily i na malé trhy včetně toho našeho.

Diskuze (21) Další článek: Vědci ve spolupráci s Teslou prodloužili výdrž Li-Ion baterií na 20 let, cílem je dostat se na několik desetiletí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,