Google | Bezpečnost

Google hasí problém s ukládáním polohy úpravou nápovědy. Bude to stačit?

  • Google sledoval polohu uživatelů, i když mu to zakázali
  • Nejprve tvrdil, že je vše v nejlepším pořádku
  • Pak ale změnit popisek v oficiální nápovědě. Bude to stačit?

Jedním z hlavních témat začátku uplynulého týdne bylo zjištění, že Google sleduje polohu uživatelů, i když to zakázali v nastavení. Vyhledávací gigant nejprve dělal mrtvého brouka, ve čtvrtek pak upravil text na stránce nápovědy, týkající se zapnutí a vypnutí historie polohy.

Zpráva Associated Press kritizovala především skutečnost, že pokud uživatel v nastavení svého účtu vypne funkci Historie polohy, dochází přesto v některých situacích k uložení jeho pozice do zaznamenaných aktivit. K úplnému vypnutí dojde až po deaktivaci zdánlivě nesouvisející funkce Aktivita na webu a v aplikacích, což na uživatele může působit poněkud nelogicky.

Pointu celého problému v kostce vyjádřil bývalý technický šéf Federální komise pro komunikaci Jonathan Mayer, který je přesvědčen, že „Pokud umožníte uživatelům vypnout funkci nazvanou „Historie polohy“, mělo by dojít k deaktivaci na všech místech, kde dochází k ukládání historie polohy.“

Google nejprve vydal k celé kauze oficiální prohlášení, ve kterém tvrdil, že existuje několik různých způsobů, umožňujících používat informaci o poloze pro zlepšení zkušeností uživatelů, včetně Historie polohy, Aktivity na webu a prostřednictvím služeb určování polohy na úrovni zařízení. Společnost také vyjádřila své přesvědčení, že poskytuje jasné popisy svých nástrojů a robustní ovládací prvky tak, aby je lidé mohli zapínat nebo vypínat, případně kdykoli smazat svou historii.

Po čtyřech dnech ale Google uznal, že vše nemusí být tak jasné, jak se mu na první pohled zdálo, a upravil text na stránce nápovědy k funkci Historie polohy. V anglickém znění přibyla věta: „Toto nastavení se netýká ostatních geolokačních služeb ve Vašem zařízení, jako jsou služby určování polohy Google a Najděte svůj telefon. Data o poloze mohou být uložena jako součást aktivity v dalších službách, jako jsou Vyhledávání nebo Mapy.“

Upravený text je zatím publikován pouze v anglické mutaci nápovědy, zatímco česká lokalizace stále obsahuje původní (přinejmenším nepřesné) znění: „Historii polohy můžete kdykoli vypnout. Když Historii polohy vypnete, navštívená místa se již nebudou ukládat. Když ji vypnete v účtu Google, bude vypnuta ve všech zařízeních přidružených k příslušnému účtu Google.“

V praxi to tedy znamená, že deaktivace funkce Historie polohy ani nyní nevypne ukládání informací o místech výskytu. Uživatel je o této skutečnosti informován o něco transparentněji, nicméně stále nemusí být zřejmé, co se vlastně po vypnutí funkce bude dít. Úprava byla provedena pouze na stránce nápovědy, zatímco popisky v samotném nastavení jsou nadále stejně nejednoznačné, jako na začátku celé kauzy.

Upravená formulace je určitě krokem správným směrem, nicméně stále uživatele neinformuje o možnosti vypnout ukládání informací o poloze prostřednictvím volby Aktivity na webu a v aplikacích. Jedině ta skutečně zabrání tomu, aby Google ukládal (mimo jiné) data o poloze uživatele. To se ovšem může neblaze promítnout v relevanci výsledků vyhledávání, funkci Asistenta Google a dalších službách.

Mohlo by vás zajímat: Jakub Čížek a Vladislav Kluska řešili polemické sledování polohy Googlem v rámci aktuálního Týdnu Živě.

Diskuze (1) Další článek: Netflix testuje reklamy, chce je dostat mezi seriálové epizody

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,