Umělá inteligence | Google | Strojové učení | Fotky

Google Fotky umí ještě lépe upravovat fotografie úplně samy. A staré černobílé dokonce vybarví

Služba Google Fotky slouží jako cloudové úložiště fotografií, ale má v sobě zabudované i funkce pro jejich organizaci a úpravy. Google zde přitom naplno využívá možností umělé inteligence, která fotky roztřídí a upraví podle jejich obsahu. Nyní se naučila další přelomové funkce, například kolorovat černobílé fotografie.

Google novinky představil na vývojářské konferencí Google I/O a nové funkce přibudou do aplikace Google Fotky v následujících měsících. Přijde například o vylepšené rozpoznávání obličejů a objektů ve fotografiích s tím, že inteligence ihned nabídne, co dál: když například rozpozná v nově nahraných fotkách známou tvář z vašich kontaktů, rovnou nabídne sdílení těchto fotek i této osobě. Nebo když vyfotíte dokument, aplikace nabídne jeho automatickou úpravu a uložení do formátu PDF.

Nejvíce pozornosti si ale získala funkce pro kolorování starých černobílých fotografií, což už je poměrně pokročilá úloha pro umělou inteligenci. Nyní ji bude moci využít každý. Když do Google Fotek naskenujete staré černobílé fotografie, aplikace vám je nabídne i v barvě.

A přibude i tak trochu opačná funkce, kdy budete moci barevnou fotografii převést na černobílou s tím, že vybraný objekt zůstane barevný.

2018 05 09 (14 10 37).jpg2018 05 09 (14 10 46).jpg
2018 05 09 (14 10 24).jpg2018 05 09 (14 10 28).jpg
Google vám obarví fotky, nebo naopak převede na černobílé s tím, že hlavní objekt zůstane barevný

Kromě toho se umělá inteligence přiučila nové nástroje používané pro automatické vylepšování fotek. Úpravu barev a expozice už zvládá celkem dobře, nově přibude i schopnost natočení či ořezu. Z vašich fotek se prostě bude snažit vytáhnout to nejlepší.

Kromě přímých funkčních novinek služba dostala i nové API, tedy aplikační přístup pro vývojáře, kteří budou moci se službou provázat své aplikace a služby.

Diskuze (13) Další článek: Nové SSD Samsung 970 Evo a Pro: vyšší rychlost za nižší cenu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,