Google | Prohlížeče | Chrome

Google experimentoval s Chromem. Bílá obrazovka naštvala uživatele i adminy

Na několika tisícovkách firemních počítačů přestal tento týden fungovat prohlížeč Chrome. Konkrétně uživatelé, kteří přistupují k aplikaci prostřednictvím virtuálních strojů, jako je Citrix, viděli na otevřených kartách jen bílou plochu, přičemž prohlížeč nijak nereagoval na jejich požadavky.

Administrátoři byli z tohoto dění zmateni, neboť k problémům nedošlo po žádné aktualizaci prohlížeče. Nakonec se ukázalo, že za potíže může Google, který v tichosti experimentoval se stabilními verzemi Chrome.

Po řadě stížností byl Google nucen přiznat, že spustil „experiment“, který změnil chování webového prohlížeče. Poněkud zarážející je fakt, že onen experiment byl proveden bez toho, aby o něm byli jakkoli informováni administrátoři či uživatelé.

Tiché pokusy s nešťastným koncem

V praxi se jednalo o to, že Google vzdáleně přepnul přepínač, kterým aktivoval funkci WebContents Occlusion. Jejím úkolem je pozastavit karty prohlížeče v situaci, kdy se nad nimi vyskytuje okno jiné aplikace. Cílem tohoto opatření je snížení využití zdrojů, když se prohlížeč nepoužívá.

Softwarový inženýr Googlu David Bienvenu v diskuzi pod ohlášenou chybou uvedl, že inkriminovaný přepínač je v beta verzi Chrome přibližně pět měsíců. Aktivován byl v rámci experimentu v úterý ráno, přičemž předtím byl měsíc testován na asi jednom procentu uživatelů, aniž by kdokoli hlásil jakýkoli problém.

Čelem vzad!

Ve čtvrtek v noci Google na základě hlášení od podnikových uživatelů vrátil provedenou změnu zpět. Nyní budou vývojáři řešit, proč na virtualizační platformě Citrix docházelo k výše uvedeným potížím, jež v podstatě znemožnily používání prohlížeče.

Správce informačního systému firmy Costco, která je jedním z největších velkoobchodních řetězců v USA, si například stěžoval, že nefungující prohlížeč zcela znemožnil zaměstnancům call centra textovou komunikaci se zákazníky.

Také další administrátoři zahrnuli Google kritikou – nelíbí se jim zejména to, že aktivuje funkce, aniž by o tom kohokoli informoval. Pro správce systémů je pak obtížné hledat příčinu potíží. Server The Verge, který o nepříjemné kauze informoval, požádal Google o oficiální vyjádření, nicméně zatím ho neobdržel.

Chrome vede co se týče tržního podílu. Jak se daří ostatním?

Diskuze (30) Další článek: Jak odhalit falešnou Eiffelovku, UFO nebo třeba upravený velký nos v éře fake news

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,