Google Earth: kolem světa za pár minut

Google naplnil očekávání a vydal nedávnou koupenou aplikaci Keyhole pod vlastním názvem. Změnilo se ale nejen prostředí. Víte vůbec, jak jednoduché je cestování kolem světa a jakých možností při tom můžete využít?

Plusy a minusy
+ možnosti zobrazení
+ tisk a odesílání e-mailem
+ vlastní záznamy
- datová náročnost
- málo novinek oproti předchozí verzi
- podrobnosti pouze u vybraných lokací
Když v nedávné době gigantický Google pohltil aplikaci Keyhole pro zobrazování satelitních snímků na počítači uživatele, všichni s napětím očekávali, co se bude s nástrojem, který využívá i CIA nebo zpravodajská stanice CNN, dít. Stejně jako tomu bylo například u grafického editoru Picasa, ani zde vývojářům vydání první verze pod hlavičkou Googlu netrvalo příliš dlouho. Přestože jde zatím pouze o betu, můžeme v brzké době očekávat první z oficiálních verzí.

Podobné aplikace pro skládání a následné zobrazování satelitních snímků Země (a nejen Země – Keyhole nabízel v jedné z placených verzí i snímky Marsu) jsou velice složité. Nelze tedy za několik měsíců práce očekávat zázračné výsledky. Myslím, že šlo Googlu v první řadě o to, přebalit Keyhole do vlastního kabátku, provázat jej se svým internetovým vyhledávačem a především zpříjemnit uživateli ovládání. A o to šlo v minulých měsících především.

Tak kam?

Na výlet

Výlet s Google Earth začíná vesmírným pohledem na zeměkouli z výšky několika tisíc mil. Vyhledávat danou lokaci pak můžete buď přímým zadáním jejího jména nebo, pokud se v krajině dobře orientujete, postupným přibližováním. S ubývajícími kilometry výšky se postupně začnou rýsovat detaily vybrané ve spodní části ovládací obrazovky. Nejdříve hranice států, pak jejich názvy a pokud chcete, tak například také čísla významnějších silnic apod.

 

Evropa... * ...a Česko z vesmírné perspektivy

Při pohledu asi z jednoho tisíce mil nad zemským povrchem si můžete všimnout hnědých fleků ve tvaru obdélníku, které se rozprostírají po povrchu. Jde o plochy, kde je možné území zaostřit i do větších detailů než jsou jen obrysy krajiny. Není mi příliš známo, proč je zobrazení některých míst omezeno jen na hrubé obrysy a někde si lze prohlédnout i podrobné detaily, ale možná je to daň za používání neplacené verze. Takovým flekem je na dvě části rozdělena například i Praha.

 

Rozhraní ostrosti je patrné na první pohled * rozdíl je opravdu velký

Naštěstí je většina evropských metropolí vykreslena do podrobnějších detailů, takže lze Google Earth použít jako výborného pomocníka při plánování cest. V tomto případě je docela užitečným nástrojem i funkce Measure pro měření vzdáleností na mapě. Jednoduše spusťte nástroj z menu Tools položkou Measure. Pak už stačí nakreslit trasu přímo na mapu a počítadlo vám řekne, kolik kilometrů jsou ukazatelem myši právě procestovali.

Počítadlo kilometrů

Z vesmíru přímo do hospody

Již při prvním zobrazení vás jistě zaujmou položky na kartě Layers. Stačí vybrat typ objektu k zobrazení a pokud jste dostatečně nízko nad povrchem, Google Earth všechny dostupné položky vykreslí na mapě. Na vás už je jen vybrat a kliknutím získáte podrobnější informace. Stejně jako tom bylo v předchozích verzích Keyhole, ani Earth nenabízí tuto možnost pro celý svět. Detailně si můžete prohlédnout například New York, ale seznam pražských hospod byste z programu dolovali marně.

 

Detailní pohledy na New York

Když už jsme u Spojených států, pohled na jejich povrch představuje maximální možnosti aplikace. Nejenže si lze nechat automaticky zobrazit některé vybrané turisticky atraktivní oblasti USA, ale navíc je jejich povrch mnohem lépe prokreslen než povrch zbývající části země. Je libo návštěva Grand Canyonu? Prosím, můžete si jej prohlédnout jak v plochém, tak trojrozměrném zobrazení. Stačí jen použít tlačítko Tilt Down na spodní straně obrazovky a za chvíli se před vámi rozprostírá trojrozměrný pohled na krajinu jeho i okolní.

Grand Canyon jako na dlani

A pokud se chcete pokochat trojrozměrným pohledem na danou oblast, pak musím doporučit dnes již zmiňovaný New York. Kromě klasického zobrazení lze v New Yorku vidět i všechny mrakodrapy a dominanty města. Můžete se tak přímo z domu ze svého počítače kdykoliv projít po Brooklynu. Přestože se taková virtuální procházka nedá s realitou příliš srovnávat pocítíte na vlastní kůži, jak moc nám dnes počítače dokáží dát. A pokud se do procházky zobrazené na celou obrazovku maximálně ponoříte, pak zážitek může být podobný, jako byste na onom místě opravdu stáli.

Pokud se do New Yorku opravdu chystáte a chcete si předem vytipovat ubytování, restauraci nebo podobnou instituci, je Google Earth ideálním pomocníkem. Stačí jen trocha představivosti, dobrá paměť a vaši známí nebudou věřit svým očím, protože se v nejznámějších newyorkských částech vyznáte jako doma.

Vlastní mapy

Google Earth ale není určen jen k prohlížení krajinek a vyhledávání ubytovacích zařízení. Dalším z jeho hlavních úkolů je průzkum terénu a plánování povrchových úprav. V základní verzi je možné pouze vyznačovat klíčové body. Ty pak jedním kliknutím můžete odeslat svým známým e-mailem nebo uložit na disk pro pozdější potřebu.

 

Zobrazení s webovými informacemi * pražské ulice

V pokročilejších verzích se pak Earth ukazuje jako téměř nepostradatelný nástroj pro architekty, konstruktéry a další. Je tak jednoduché si podle zeměpisných souřadnic zobrazit přesnou plochu kdekoliv na světě a poté do ní zanést model nového rodinného domku. Ale nejen to. Hodláte investovat do pozemku? S Earth se na místo ani nemusíte podívat a už máte hrubou představu o tom, zda bude lokace vyhovovat vašim požadavkům nebo ne.

Využití Google Earth je ale mnohem bohatší. Díky funkci prolétávání nad povrchem Země stačí přepnout do celoobrazovkového režimu a okamžitě máte k dispozici vynikající prezentační nástroj pro svoje projekty. Uložit obrázek a následně jej upravovat podle svých představ je další z nejzákladnějších možností.

My čtyři bratři

Earth je dodáváno v několika verzích. Základní Free verze, kterou jsme testovali a z níž jsou i všechny screenshoty je naprosto zdarma ke stažení na domovských stránkách aplikace. Nabízí všechny již výše zmiňované funkce. Omezena je především kvalita obrázků a možnosti naprosto detailního zobrazení.

Nastavení verze Free

Druhou verzí je Earth Plus. Oproti základní neplacené verzi je přidána spolupráce s navigačními družicovými zařízeními GPS, vyšší rozlišení obrázků pro tisk nebo možnost importu dat přímo z mapy. Podrobnější informace najdete ZDE. Cena Google Earth Plus je dvacet amerických dolarů.

Další variantou je Earth Pro. Pro verzi už ocení právě zmiňovaní konstruktéři a architekti. Kromě možností Plus varianty totiž přidává další podrobnosti jako zobrazení vrstev podle rozložení na mapě, kvalitnější zobrazení snímků apod. Více než tisíc slov vydá ODKAZ na stránky Pro verze, kde najdete podrobné informace. Vyzkoušet si Google Earth Pro můžete po dobu sedmi dnů zdarma, po uplynutí této doby musíte zaplatit čtyřista amerických dolarů za plnou licenci.

Nejprofesionálnějším řešením je pak Earth Enterprise. Verze Enterprise se dělí na několik dílčích produktů a je určena především pro běžné používání ve společnostech a firmách pracujících na povrchové úpravě a plánování pozemního stavitelství. Jistě se najde ale spousta dalších oborů, kde využijete veškeré možnosti nabízené společností Google v produktu Google Earth. Podrobnější informace o korporační verzi najdete ZDE.

Svět na stole

Ve srovnání s předchozí verzi, tedy ještě aplikací Keyhole, nenabízí Google Earth příliš mnoho novinek. Jak je tomu už u Googlu zvykem, přibylo vlastní uživatelské rozhraní. Spíše než uživatelské rozhraní budou našince zajímat možnosti využití v Česku. Ty stále nejsou příliš slavné, takže si zatím neumím představit využití Earth v některé společnosti. Ale časy se mění a Google je znám svými převratnými řešeními a zaměřením na uživatele, takže se nechme překvapit. Třeba už za několik let budeme jen nechápavě kroutit hlavou.

Google Earth (beta)
aplikace pro prohlížení družicových snímků
autor Google
licence freeware
web http://earth.google.com/index.html
roční předplatné placených verzí 20 USD verze Plus, 400 USD verze Pro
velikost instalátoru 10 MB
systémové požadavky Windows 2000/XP, Intel Pentium PIII 500 MHz, 128 MB RAM, 200 MB volného místa na disku, 3D videokarta s 16MB VRAM,
minimální rozlišení monitoru 1024 × 768 @ 32-bit, připojení k internetu minimální rychlostí 128 kb/s

Diskuze (37) Další článek: Google nyní hledá ještě lépe

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,