Google | Monopol | Pokuty

Google dostal miliardovou pokutu za to, že nepustil aplikaci do systému Android Auto

Italský úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělil Googlu pokutu ve výši 102,8 milionů eur (v přepočtu asi 2,6 miliard korun) za zneužití dominantního postavení. Důvodem byla skutečnost, že do systému Android Auto nepustil aplikaci JuicePass vyvíjenou italskou firmou Enel X.

Dle obvinění Google více než dva roky neumožnil aplikaci fungovat v rámci Android Auto. Tato platforma slouží pro jednoduchou integraci appky s palubními systémy automobilů. Jednou z klíčových funkcí je bezpečné ovládání aplikací během řízení vozidla.

Zase ten monopol

Google byl obviněn z monopolního chování, neboť kromě omezení používání zmíněné aplikace zjevně upřednostňoval vlastní řešení v podobě Map Google. V prohlášení, v němž regulátor oznámil pokutu za zneužití dominantního postavení, požádal Google o zpřístupnění JuicePass v systému Android Auto.

Podle regulátora má Google dominantní postavení, které mu umožňuje kontrolovat přístup vývojářů k uživatelům prostřednictvím Androidu a obchodu s aplikacemi Google Play Store. „Odmítnutím fungování aplikace Enel X Italia s Android Auto společnost Google nespravedlivě omezila možnost uživatelů využívat aplikaci JuicePass při jízdě a dobíjení elektromobilu,“ uvedl italský antimonopolní úřad ve svém prohlášení.

„Google upřednostnil svou vlastní aplikaci Mapy Google, která běží na systému Android Auto a poskytuje funkce pro dobíjení elektromobilů, které jsou sice v současné době omezené na vyhledávání a navigaci k nabíjecím stanicím, ale jež by v budoucnu mohly zahrnovat další funkce, jako je rezervace a platba.“

Boj o rezervaci nabíječek

Aplikaci JuicePass vlastní a provozuje dceřiná společnost Enel X. Nabízí vyhledávání a rezervace nabíjecích stanic v mapových podkladech a zobrazení podrobností o nabíječkách, které jsou k dispozici. Firma rozhodnutí úřadu ocenila a uvedla, že je důležitým faktorem pro růst elektromobility v Itálii.

„Vyloučení aplikace Enel X Italia z Android Auto trvá již více než dva roky, a pokud by pokračovalo, mohlo by trvale ohrozit šance firmy na vybudování stabilní uživatelské základny v době výrazného růstu prodeje elektromobilů.“ konstatoval úřad ve svém rozhodnutí.

Mluvčí italské pobočky Googlu uvedl, že společnost s rozhodnutím antimonopolního úřadu „zdvořile nesouhlasí“, ale že dokumenty přezkoumá, aby rozhodla o dalších krocích. Podle něj je prioritou zajištění bezpečnosti při řízení a dodržení přísných pravidel.

„Se systémem Android Auto jsou kompatibilní tisíce aplikací a naším cílem je umožnit, aby své aplikace časem zpřístupnilo ještě více vývojářů,“ uvedl mluvčí. Pro redakci Euronews pak uvedl v o něco ostřejším tónu: „S rozhodnutím úřadu nesouhlasíme a prověříme naše možnosti.“

Od roku 2017 udělila Evropská komise Googlu řadu pokut v hodnotě několika miliard eur a obvinila americkou společnost ze zneužívání dominantního postavení ve prospěch vlastních služeb. V březnu 2019 uložila pokutu ve výši 1,49 miliardy eur za to, že ve smlouvách s provozovateli webových stránek zavedla omezující ustanovení, která brání konkurentům umisťovat na tyto stránky své reklamy.

Diskuze (3) Další článek: Zlatá horečka pokračuje. Grafické karty GeForce RTX 3000 jsou v Evropě až 3× dražší, než stanovil výrobce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,