Google | Mapy Google

Google do map přidal efektní 3D průlety kolem českých památek. Brzy vyměníte i počasí a denní dobu

Jednu z novinek představenou na letošní konferenci Google I/O si už mohou vychutnat i Češi. Praha přibyla na seznam míst, kde je dostupné tzv. pohlcující zobrazení (immersive view). Google díky leteckým fotografiím, Street View a troše lidské práce sestavil 3D modely nejznámějších světových památek a na mapách ukazuje půlminutová videa, kterak virtuální kamera krouží kolem nich.

Podle čerstvých informací by takových památek mělo být ve světě přes 250, jen v Praze jsme jich napočítali šest. Průlet již funguje kolem Pražského hradu a Katedrály Sv. Víta, Vyšehradu, orloje, Národního muzea a Petřínské rozhledny. Časem by se mohl objevit i u Tančícího domu, Týnského chrámu nebo Prašné brány, protože na mapách už mají patřičnou ikonku, ale animace se u nich ještě nespustí.

Immersive View funguje na počítači i mobilech. Stačí si na mapě přiblížit místo a kliknout na výraznou ikonku ve tvaru dané památky. Praktický užitek to nemá, ve městě již funguje i 3D mapa, kterou můžete volně otáčet a přibližovat podle libosti a kdekoliv. Immersive view se pouze efektně zaměřuje na jediné místo.

A bude v tom ještě efektnější. Jak už Google slíbil na I/O, v budoucnu půjde měnit prostředí památek. Budete si moci zvolit počasí nebo denní dobu, takže se před případnou návštěvou mrknete, jak památka vypadá za rozbřesku, v poledne, ve zlaté hodince či v noci.

Na spuštění této funkce ale pořád čekáme, dostupná má být v „příštích měsících“, a to pouze v Los Angeles, San Francisku, New Yorku, Londýně a Tokiu.

Diskuze (6) Další článek: Programování elektroniky: Měříme laserem hladinu vody v nádržce pro rýmovník

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,