Prohlížeče | Chrome | DuckDuckGo

Google do Chromu přidal rýpavou konkurenci – vyhledávač DuckDuckGo, který nešpehuje uživatele

Google bez větší publicity (nedivíme se) rozšířil seznam výchozích vyhledávačů ve svém webovém prohlížeči Chrome. Nově je ve výchozím stavu dostupný i vyhledávač DuckDuckGo, který se snaží zaujmout tím, že nesleduje své uživatele.

Změna se objevuje ve stabilní verzi 73 otevřeného prohlížeče Chromium. Přichází v době, kdy Google na domácí i zahraniční půdě čelí rostoucími tlaku na ochranu soukromí uživatelů svých služeb a produktů.

DuckDuckGo jako vyhledávač v Chrome

Ve více zemích po celém světě se aktivně řeší, jak aktualizovat politiky hospodářské soutěže, aby pomohly menším technologickým inovátorům dostat se ze stínu nadnárodních technologických gigantů. Oficiálně však Google nijak nekomentoval, zda je zahrnutí DuckDuckGo mezi nativně podporované vyhledávače vstřícným krokem v tomto směru. Dá se ale očekávat, že tento trend Google vnímá a rád by se vyhl případným sporům z důvodu zneužití monopolního postavení.

Softwarový inženýr Orin Jaworski v oficiálním seznamu provedených změn na GitHubu komentuje, že seznam vyhledávačů byl „zcela nahrazen na základě nových statistik použití z nedávno shromážděných údajů.“ Nově obsahuje Google, Yahoo, Bing a DuckDuckGo.

Nabízené vyhledávače podle všeho reflektují jejich podíl v jednotlivých lokalitách a DuckDuckGo je nabízen jako možnost ve více než šedesáti zemích, mezi které však nepatří Česko. U nás ale máme v nabídce regionální specialitu, a to vyhledávač Seznam.

07faa88d-7847-4572-b6d0-6e870b718cae
V nabídce výchozích vyhledávačů v Česku je i Seznam. Chybí však Yahoo a nově podporovaný DuckDuckGo. Ty totiž nemají českou lokalizaci.

Rychle vyhledávat můžete i na jiných webech

Zakladatel společnosti DuckDuckGo Gabe Weinberg se k této změně vyjádřili slovy: „Jsme rádi, že společnost Google uznala, že je důležité nabídnout spotřebitelům možnost vyhledávání, beroucího ohled na soukromí.“

Chcete-li změnit výchozí vyhledávač, stačí v prohlížeči Chrome otevřít položku Nastavení a v sekci Vyhledávač používaný v adresním řádku vybrat příslušnou možnost. V případě, že máte Chrome v češtině, bude nabízen Google, Seznam, Bing a Yahoo! DuckDuckGo je možné přidat manuálně.

A nezapomínejte také na to, že Chrome dokáže v adresním řádku rychle vyhledávat i na jakémkoli jiném webu. Stačí napsat pár prvních písmen a stisknout Tab nebo Mezeru, hned pak můžete pokračovat v psaní hledané fráze na daném webu. Můžete si přitom u vybraných webů nastavit, aby takto reagovaly už na první písmeno.

33c84a84-8a2f-4e25-89a0-33107e271970
Stačí stisknout "z" a mezeru a vyhledáváte v Chromu na Živě
Diskuze (11) Další článek: Windows Defender ochrání ve firmách Chrome a Firefox před podvodnými stránkami

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,