Google čtrnáct let špatně ukládal hesla. Naštěstí jen na firemních účtech

Dnes už je to povětšinou naprostá samozřejmost. Uživatelská hesla se do databází webových služeb neukládají ve své původní podobě, ale vypočítá se pro ne speciální otisk – hash. Občas se však stane chyba a v databázích se ocitnou skutečná hesla.

Stalo se to i Googlu, který chybu přiznal na svém blogu. Problém se naštěstí týkal jen části klientů podnikového předplatného G Suite a nikoliv běžných uživatelů na doméně gmail.com.

Google dle svých slov ukládal kopii hesla v původní podobě v jedné ze sekundárních databází, dušuje se ale, že databáze samotná byla silně zašifrovaná. Nehrozilo tak, že by se k datům dostal nějaký záškodník.

Překvapující je však doba, Google se totiž o chybě dozvěděl až s odstupem dlouhých čtrnácti let! Vše totiž začalo už v roce 2005.

Na stranu druhou, Google patří k několika málo zbývajícím velkým hráčům, kteří zatím kritická uživatelská data uhájili a není znám jediný případ, kdy by došlo k masivnímu úniku podobných databází s přihlašovacími údaji, jak se to stalo v minulosti třeba Yahoo, Adobe, Linkedinu, Sony a dalším.

Diskuze (11) Další článek: Nová technologie produkce lithia umožňuje až 10× snížit prodejní cenu. Baterie výrazně zlevní

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,