Google chystá velkou změnu vyhledávače. Chce podpořit originální žurnalistiku

Google na svém blogu oznámil nová pravidla pro řazení zpravodajského obsahu. Napříště bude upřednostňovat ten původní a investigativní.

Viceprezident pro zpravodajský obsah Richard Gingras tento krok obhajuje podporou žurnalistů, kteří jako první přicházejí s informacemi, takže do své práce investovali zdaleka nejvíce prostředků, které jim Google vrátí alespoň tímto způsobem.

K samotné změně ve výsledcích vyhledávače dojde skrze rozsáhlý dokument Search Quality Evaluator Guidelines (PDF), který je metodickým manuálem pro více než 10 000 osob z celého světa, které Googlu pomáhají ladit jeho automatické řadící mechanizmy.

V části „5.1 Very High Quality MC“ se tak v sekci „For News“ nyní píše:

Very high quality MC is original reporting that provides information that would not otherwise have been known had the article not revealed it. Original, in-depth, and investigative reporting requires a high degree of skill, time, and effort. Often very high quality news content will include a description of primary sources and other original reporting referenced during the content creation process. Very high quality news content must be accurate and should meet professional journalistic standards.

Tento obsah a tyto webové zdroje by tedy nyní měly dostávat vyšší skóre, což následně povede k tomu, že by se měly zobrazovat ve výsledcích vyhledávače přednostně, respektive na vyšších pozicích než odvozený zpravodajský obsah – třeba tento článek, který vychází z originální zprávy, tedy z onoho zápisku Richarda Gingrase na blogu Googlu.

Některá média už upozorňují, že ačkoliv je samotná myšlenka podpory originální žurnalistiky samozřejmě chvályhodná, zdaleka ne vždy platí, že původní obsah je zároveň i tím nejkvalitnějším.

Pozdější analýzy, které syntetizují mnoho zdrojů a poskytují nový a třeba i širší a kritičtější pohled na věc, totiž mohou nabídnout čtenáři mnohem ucelenější informaci.

Diskuze (10) Další článek: Raiffeisenbank přichází s mobilními platbami pozdě a ukazuje, jak se to nemá dělat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,