Google Chrome: nový webový prohlížeč, zatím bez ambicí

Google využívá svého dominantního postavení a přichází na trh s beta verzí webového prohlížeče Google Chrome. Nabízí přehledné ovládání, ale funkčností značně zaostává.
Kapitoly článku

Freemailová schránka Gmail, robustní Google Apps, kancelář Google Dokumenty, internetová reklama Google AdSense, AdWords a statistiky Analytics. V neposlední řadě bychom mohli jmenovat prohlížeč obrázků Google Picasa a komunikátor Google Talk. Také si říkáte, že už schází pouze webový prohlížeč? Teď již neschází. Jmenuje se Google Chrome a tradičně byl představen v beta verzi.

Jednoduchost už při instalaci

Instalace je v tradičním duchu Googlu jednoduchá a rychlá. Žádné zdlouhavé kroky, jako třeba vybírání cílového adresáře. Po spuštění instalačního souboru se Google Chrome automaticky nainstaluje do složky s vaším profilem ve Windows.

chrome/1-Instalační program aplikace Google Chrome.jpg
Google Chrome nabízí zcela bezobslužnou instalaci

Po instalaci můžete naimportovat nastavení a záložky z prohlížečů Internet Explorer nebo Firefox. Opera se prozatím v nabídce nenachází. Současně si můžete umístit zástupce na plochu nebo do panelu snadného spuštění. Po odklepnutí okna nastane bleskové spuštění a váš první pohled na nový Google Chrome.

chrome/2-Přizpůsobit vaše nastavení.jpg chrome/O aplikaci Google Chrome.jpg
 Po instalaci můžete importovat záložky a nastavení z Firefoxu a Internet Exploreru

Když se zjednoduší Internet Explorer 7

Letmý pohled na rozvržení ovládacích prvků může připomínat Internet Explorer 7, ovšem ve značně očesané verzi. Žádné zbytečné či nepřehledné prvky. Spojitost s poloprázdnou hlavní vyhledávací stránkou Googlu je zcela na místě. Ani vývojáři sami nepopírají, že stránka Googlu byla do jisté míry inspirací.

chrome/Nová karta - Google Chrome (2).jpg
 Úvodní stránka Google Chrome po instalaci

Karty webových stránek, tlačítka pro přechod zpět, vpřed a znovu načtení stránky. Dále multifunkční adresní řádek následovaný dvěma tlačítky pro ovládání karet a obecného nastavení prohlížeče. Narazit ještě můžete na lištu se záložkami, tím ale končí kompletní výčet prvků, které se na oknu prohlížeče nacházejí.

chrome/google-chrome-ovladani-stranky.png chrome/google-chrome-nastroje.png
Dvě menu pro ovládání karet a prohlížeče, více nečekejte

Marně byste hledali horní menu, nebo stavový řádek. Ten se zobrazuje pouze v případě, kdy přejíždíte myší nad odkazy nebo je potřeba jeho zobrazení. Když už se zobrazí, tak se nachází u dolního okraje okna, avšak nad stránkou, takže zbytečně nezmenšuje zobrazovací plochu prohlížeče.

Něco obkoukaného

Pokud jste si v Opeře oblíbili Speed Dial, tady na něj můžete zapomenout. Na úvodní stránce prohlížeče se sice zobrazují náhledy na stránky s možností na ně přejít, ovšem nemáte možnost jednotlivé weby ovlivnit, ať už adresy, nebo umístění. Vše totiž zobrazuje prohlížeč zcela automaticky, a to dle častých návštěv jednotlivých webů.

chrome/Nová karta - Google Chrome (5).jpg
Seznam nejnavštěvovanějších stránek, hledání a nové záložky

Tím ale výčet prvků na úvodním okně nekončí. Nachází se zde ještě pole pro vyhledání textu v historii navštívených stránek, což je nová funkce například u Opery 9.5. Hledání je citlivé na přítomnost diakritiky, nerozlišuje velikost písmen. Výsledky hledání jsou ale na rozdíl od Opery vypsány v líbivější grafice, navíc s náhledy na jednotlivé stránky. Následuje výpis nejnovějších záložek.

chrome/Historie - Google Chrome (6).jpg
 Hledání v historii navštívených stránek

Již jsme se zmínili o ne zcela obvyklém chování stavového řádku, není to ale jediná věc, která překvapí. Další překvapení následuje u stahování souborů. Stahovaný soubor s informací o zbývajícím času do stažení, velikosti a názvu souboru je umístěný k dolnímu okraji prohlížeče. Opět zde tedy nenajdete sofistikované panely stahování známý z Opery. Maximálně si můžete zobrazit kartu se stahování, která je řešena ve stejném duchu, jako vyhledávání v historii.

chrome/Stahování - Google Chrome (2).jpg
 Společné rozhraní pro historii a stahování

Pryč jsou doby zastaralých adresních řádků, kde jsou nabízeny webové adresy dle první písmen. Stejně jako u Opery, Firefoxu a chystaného Internet Exploreru 8, tak i tady nalezneme pokročilý adresní řádek, který prohledává a nabízí URL adresy, titulky stránek a i historii.

chrome/google-chrome-zalozky.png
Záložkování je podobné tomu, které známe z Firefoxu 3

Záložkování oblíbených stránek se v Google Chrome podobá novému Firefoxu 3. Stačí klepnout na hvězdičku a je zazáložkováno.

chrome/google-chrome-adresni-radek.png
 Adresní řádek prohledává navštívené weby, titulky a URL stránek

Nastavení – jen to nejdůležitější

Uživatel může předem zapomenout na možnosti nastavení, které lze nalézt například u již několikrát zmíněné Opery. Žádná nepřehledná okna či složitosti, vše jasné a stručné, přitom možnostmi nijak neomezené. Můžete zvolit, jaké stránky chcete zobrazit po spuštění prohlížeče, jaký má být výchozí vyhledávač, kam se mají stahovat soubory, správce hesel a globální správa písma a jazyku.

chrome/Google Chrome Možnosti.jpg
 Běžné nastavení, na které jsme zvyklí z ostatních prohlížečů

Na záložce zvané „Pod pokličkou“ pak naleznete nastavení proxy, aktivace ochrany proti phishingu a malware a správu zabezpečení z pohledu SSL certifikátů a nastavení cookie. Tím jsme víceméně vyčerpali všechny možnosti dostupného nastavení.

Google Chrome Možnosti.jpg chrome/Google Chrome Možnosti (3).jpg
 V nastavení nalezneme určení cílové složky pro stahování a správu SSL certifikátů

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,