Google Chrome: nový webový prohlížeč, zatím bez ambicí

Google využívá svého dominantního postavení a přichází na trh s beta verzí webového prohlížeče Google Chrome. Nabízí přehledné ovládání, ale funkčností značně zaostává.
Kapitoly článku

Bezpečný, stabilní...

Druhá beta verze chystaného Internet Exploreru 8 nabídla ukázku anonymního surfování. Pokud jste na cizím počítači, nemusíte se obávat, že vás někdo po vašem odchodu bude špehovat. Prohlížeč smaže veškerou historii, cache paměť a i vytvořené cookie. Stejnou možnost nabízí i nový Google Chrome. Stačí z ovládacího menu stránky zvolit Nové anonymní okno a těšit se „bezpečnému“ surfování na cizím počítači.

chrome/Nová karta - Google Chrome (4).jpg chrome/Smazat údaje o prohlížení.jpg
 Anonymita, tedy žádné cookie, historie a ani cache procházených stránek

Všechny poslední verze současně nejrozšířenějších prohlížečů nabízejí ochranu proti nebezpečným stránkám. Ani v případě Google Chrome tomu není jinak. Ať už je webová stránka, na kterou se snažíte přistoupit, vedena jako phishing, či jenom obsahuje nebezpečný kód, Google Chrome vás na to upozorní a přístup na stránku odepře.

Špatně napsané webové aplikace by již neměly způsobovat zatuhnutí prohlížeče nebo jeho pád. Stejně jako u chystaného Internet Exploreru 8, tak i tady každá karta se stránkou pracuje zcela samostatně ve vlastním vláknu, takže nehrozí, že v případě problému na stránce spadne celý Google Chrome.

Google Gears ano, RSS zatím ne

Google Chrome nabízí vestavěné nástroje Google Gears, které umožňují zužitkovat výhody rozhraní API, jako je ukládání offline. Široce je tohoto nástroje využito například u Google Dokumentů, kde můžete mít přístup k souborům, i když jste bez připojení k internetu.

Nabízejí se také možnosti, kdy můžete spustit prohlížeč bez okna, třeba jen v hlavním panelu, ale s dostatečnou funkčností k činnosti určené. Příkladem může být chatovací okno či obdobná aplikace, kde ostatní prvky webového prohlížeče nejsou důležité.

Prozatím se uživatelé Google Chrome musí obejít bez čtečky RSS zdrojů. Stále se ale jedná o beta verzi, leč nutno uznat, že stabilní a funkční.

Tak trochu pod kapotou, aneb co nám Google slibuje?

Webový prohlížeč Google Chrome využívá vykreslovací jádro WebKit, které známe z Apple Safari. Zmiňovat, že Safari úspěšně splňuje ACID 2 test je asi zbytečné, nový Google Chrome je na tom pochopitelně stejně. Lze tedy tušit, že webové stránky pod Google Chrome budou vypadat stejně, jako u ostatních prohlížečů založených na jádru WebKit.

chrome/The Second Acid Test - Google Chrome (2).jpg chrome/The Acid3 Test - Google Chrome.jpg
Google Chrome ACID 2 test zvládá, třetí zatím ne

Webdesignérům ale nastávají krušné časy, kdy bude třeba kontrolovat a ladit weby pro Operu, Firefox, Internet Explorer 6, 7 a 8 a nově možná také Google Chrome. Výhodou ale je, že všechny poslední verze webových prohlížečů jdou se stejným cílem, kterým je korektní podpora webových standardů.

Google Chrome používá JavaScript (V8), který slibuje vyšší rychlost než stávající interprety JavaScriptu. Uživatelé se tak časem mohou dočkat robustních AJAX aplikací. Možná se tak oddálí doba, kdy AJAXové aplikace budou na rychlost zpracování natolik náročné, že přestane být JavaScript dostatečným řešením.

Protože je Google Chrome vystavěn na vylepšeném WebKitu, mohou se uživatelé těšit například na prvky přinášející CSS3. Problémem ovšem zůstává implementace u ostatních prohlížečů, takže pokročilé CSS3 prvky na webových stránkách nelze očekávat v dohledné době.

Součástí je prohlížeč zdrojového kódu s barevnou syntaxí, ladění a konzola JavaScriptu. Nelzneme zde i Správce úloh, který zobrazuje spotřebu paměti a zatížení procesoru jednotlivými kartami stránek.

chrome/About Memory - Google Chrome.jpg
 Správa paměti a zatížení procesoru, vše přehledné a jasné

Google Chrome, anebo nulové funkce v líbivém kabátu

Google novým prohlížečem asi příliš neosloví úzkou skupinu geeků, či uživatelů, toužící po možnosti detailního nastavení každého prvku prohlížeče. Zde totiž ani není co nastavovat, a o to právě jde. Cílová skupina nového Google Chrome jsou obyčejní uživatelé, kteří modrou ikonu se znakem „e“ nazývají prostě internet. Bude zajímavé sledovat, jak se bude Google snažit těmto uživatelům vysvětlit, že se za "éčkem" skrývá Internet Explorer, který mají nahradit Google Chrome. Ten toho navíc zatím moc neumí; kromě zobrazování stránek prakticky nic zvláštního.

Velkým plusem Google Chrome je jeho přehlednost a jednoduchost ovládání, otázkou ale zůstává, jak si dokáže poradit při střetu s chystanými Internet Explorer 8 a Firefox 3.1 v oblasti funkčnosti. Přestože má Google ohromnou sílu na poli reklamy, nelze v krátké době příliš očekávat výrazný nárůst Google Chrome na desktopech uživatelů.

Již teď je ale jisté, že předprázdninový souboj Firefoxu 3.0 a Opery 9.5 byl jen slabý odvar toho, jaký konkurenční boj nás čeká na poli webových prohlížečů příští měsíce. Pokud se chcete na boj připravit, stáhněte a vyzkoušejte si beta verzi Google Chrome.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,