Google Chrome nabídne synchronizaci záložek

Před pár dny Google v novém testovacím sestavení prohlížeče Chrome nabídl možnost „zkrášlit“ grafické uživatelské rozhraní o jednoduchý skin (velmi podobný projektu Mozilla Labs Personas), během několika týdnů však vyrukuje s mnohem praktičtější novinou – synchronizací. Díky této funkci si tak budete moci zálohovat nastavení svého prohlížeče na webové úložiště, nebo synchronizovat podobu vašeho prohlížeče na pracovním počítači s domácím a naopak.

Nová funkce s prostým názvem „Sync“ by se měla ve vývojové větvi „dev“ objevit do konce tohoto měsíce. Zpočátku nabídne jen synchronizaci oblíbených stránek, z technologického hlediska zde ale prý není žádná překážka k synchronizaci dalších informací, hesel nebo cookies. Oproti podobným projektům, které jsou součástí nebo rozšířením konkurenčních prohlížečů, bude Chrome Sync podporovat „Push“, změny v jednom prohlížeči se tedy okamžitě projeví u druhého.

Vývojáři z Google zároveň slibují, že k archivovanému obsahu budou moci uživatelé přistupovat i přes webové rozhraní, zpočátku tedy získají přinejmenším webový přehled svých oblíbených záložek.

Na poli synchronizace není Google žádný nováček. Svého času totiž vyvíjel doplněk pro Firefox Google Browser Sync, který uměl archivovat a synchronizovat vedle záložek i hesla a cookies. Je docela pravděpodobné, že i Chrome Sync vychází z kódu tohoto doplňku a stejným způsobem bud probíhat i autentizace – bez Google účtu se neobejdete.

Diskuze (24) Další článek: Trpký konec Windows Live Events

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,