Chrome

AI vám ve Chromu zorganizuje otevřené weby a vygeneruje tapetu v nové kartě

Google v souboji o umělou inteligenci hraje druhé housle. Jeho prohlížeči se zatím vyhýbala, výrobce konečně oznámil, že do Chromu přidává trojici funkcí, které budou postavené právě na AI.

Nejdůležitější bude automatizovaná organizace otevřených karet. V Chromu už pár let můžete řadit weby do skupin, odlišené jsou barevně, případně názvem. Nově když otevřete nabídku pro správu karet (tlačítko úplně vlevo na řádku s kartami), najdete v ní povel pro AI, aby vám navrhla seskupení stránek.

Aspoň na papíře by měla být schopná rozlišit články o politice, technologické weby, sociální sítě, e-shopy apod. Skupiny prohlížeč i pojmenuje. Obdobnou funkci nabízí Edge. Označuje ji za Preview, ale najdete ji i ve stabilní variantě programu. Když je řeč o skupinách, Chrome je letos umožní ukládat a synchronizovat.

ai chrome (2).png
Chrome weby roztřídí do skupiny

Zpátky k AI. Generativní umělá inteligence vám vytvoří unikátní tapetu, která se ukáže v prostoru nové karty. Tohle můžete znát z některých mobilů. Google ve Chromu použije stejný model, kterým generuje tapety na některých Pixelech. Tapety budou volitelně animované. Skrze nabídky si „naklikáte“ základní parametry jako barevné vyznění nebo atmosféru.

ai chrome (1).png
AI vám vygeneruje tapetu do nové karty

Posledním AI přídavkem bude pomocník pro psaní. I tohle můžete znát z Edge. Chrome nenabídne (zatím) plnohodnotný chatovací asistent, ale raději vám umožní do textového pole vygenerovat požadovaný text. Vyvoláte ho z kontextové nabídky, pár slovy sepíšete zadání a pak počkáte na výsledek.

ai chrome (3).png
Nevíte si rady s textem do zprávy? AI vám ho napíše

S dostupností oznámených novinek to ale žhavé nebude. První dvě funkce se sice stávají součástí nové stabilní verze 121, Google je nicméně považuje za experimentální. Bude je distribuovat řízeně a zpočátku se omezí na USA. Pomocník pro psaní se bude veřejně testovat až od Chromu 122. Další AI funkce firma oznámí v nadcházejících měsících.

V tomto ohledu má Edge z redmondských dílen navrch. Nabídl zejména chatbot, který analyzuje weby nebo pédéefka. V katalogu Google Play Store se prohlížeč přímo nazývá Microsoft Edge: AI browser. Na umělou inteligenci láká také Opera.

Zdroje: The Keyword

Novinky v Google Chromu

V pravidelně aktualizovaném článku sledujeme novinky v prohlížeči Chrome od verze 97. Jaké aspekty produktu výrobce postupně přidal, vzal nebo upravil, zjistíte na dalších listech.

Diskuze (57) Další článek: Windows 12 se letos patrně nedočkáme. Místo nich přijdou Windows 11 s integrovanou AI

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,