Google Chrome 5.0: beta verze plná novinek

Až o 35 % rychlejší JavaScript, integrovaný Adobe Flash, synchronizace grafických témat a nastavení. Podpora geolokace a další možnosti z HTML5 jsou žhavými kandidáty k vyzkoušení.

Jestli taky slyšíte ten tlukot na dveře, tak vězte, že to je nový Google Chrome 5. Google udělal další významný krok, přesunul Google Chrome 5.0.375.29 z ryze vývojové větve na beta verzi. Na první pohled sice obyčejná událost, značí ale, že se tato důležitá verze brzy dostane do finální podoby.

Jak je známo, Google udržuje tři vývojové větve webového prohlížeče Google Chrome. Stabilní větev (stable), beta větev (beta) a větev vyloženě vývojovou (dev). Podívejte se, co si pro nás inženýři z Googlu přichystali.

O aplikaci Google Chrome.png
 Nejnovější beta verze Google Chrome 5

Další zrychlení JavaScriptu

Na začátek je třeba zmínit další zrychlení už tak rychlého JavaScriptu. Vývojáři se opravdu snažili, JavaScriptové jádro V8 zrychlili oproti současnému Google Chrome 4 až o 30–35 %. Jen pro srovnání: oproti první verzi Chromu nastal 213% nárůst výkonu. Porovnáme-li s první betaverzí, tak o 305 %.

v8_benchmark_suite_-_version_5.png sunspider_benchmark_-_version_0_9.png
 Výkonnostní testy V8 a Sunspider napříč jednotlivými verzemi Google Chrome (zdroj: chrome.blogspot.com)

Synchronizace grafických témat a nastavení

Nedávná nová funkce pro synchronizaci záložek se dočkala dalších velice příjemných změn, které vám usnadní přecházení mezi počítači. Kromě dřívějších záložek se nyní synchronizuje i nastavení. Na všech počítačích tam můžete mít stejná grafická témata, domovskou stranu, nastavení obsahu stránky a jazyk.

Na dále uvedených obrázcích je vidět, že v beta verzi trochu zlobí česká lokalizace:

Customize Sync.png Set up sync.png
 Nejprve vyberete, co chcete sychronizovat

Adobe Flash jako nedílná součást Chromu

Poměrně zásadní změna se dotkla Flashe. Google Chrome 5 integruje rozšíření Adobe Flash Player přímo do prohlížeče. Adobe Flash Player se využívá především pro videa, hry či podnikové aplikace.

Integrace má odstranit nekompatibilitu napříč webovými prohlížeči a operačními systémy, zvýšit stabilitu, bezpečnost a také samotný výkon.

Situace je taková, že si stáhnete Google Chrome a získáte automaticky aktuální verzi Adobe Flash Playeru. Odpadá nutnost Adobe Flash Player dodatečně stahovat a instalovat. Problém ani nebudou budoucí aktualizace Adobe Flash. Chrome vám zcela automaticky bude nabízet nové verze v rámci své aktualizační komponenty.

Google navíc do budoucna plánuje ochránit uživatele pomocí „sandbox“ řešení, které zajistí oddělení běhu od webových stránek s Flashovým obsahem.

Google Chrome je sice první, kdo se sloučením prohlížeče a Adobe Flash přišel, rozhodně ale není poslední. Před časem se začala činit i Mozilla, která plánuje obdobné úpravy.

HTML5: aplikační cache a geolokace

Zajásají i weboví vývojáři a potažmo uživatelé. Podpora nových technologií, to je, oč tu stále běží. Do beta verze se dostalo hned několik prvků ze specifikace HTML5: podpora geolokace pomocí nativního API. Aby bylo možné zjistit vaši polohu, není třeba mít nainstalované Google Gears.

Pokud webová stránka chce použít vaší polohu, nezjistí ji bez vašeho povolení. Stejně jako Firefox, tak i Google Chrome se vás nejprve zeptá, zda-li chcete polohu prozradit:

HTML5 Demo 
geolocation - Google Chrome.png
 Povolení zjištění polohy

Než vyšla finální verze Opery 10.50, tak jedny z posledních vývojových verzí také obsahovaly podporu geolokace. Protože ale tato funkce nebyla v Opeře dostatečně odladěná, rozhodli se vývojáři ji z Opery 10.50 dočasně vyjmout. Lze ale předpokládat, že jedna z příštích verzí, možná už  Opera 10.60, geolokaci opět přinese.

Další novinkou Google Chrome 5 je aplikační cache. Pokud vaše stránky potřebují ukládat data, moc možností jste doposud neměli. Spolehnout, anebo spíše spokojit, jste se museli s cookie. S příchodem HTML5 ale můžete pro ukládání dat využít App Cache.

Dále se do páté verze Google Chrome dostaly webové sokety a také podpora API pro přesouvání objektů na stránce. Kromě Firefoxu 3.5 a Safari 4 je Chrome další prohlížeč, který tuto možnost zvládá. Podívejte se na demo ukázku, jak přesouvání funguje.

Zatím jen na omak, a to opatrně

Google Chrome je známý stabilitou nejen finálních verzí, ale i těch vývojových. Traduje se přísloví, že pokud v jedné vývojové verzi něco nefunguje, již druhý den Google vydá opravu. A je to docela pravda, protože Google zveřejňuje nové aktualizace skutečně často, až několikrát týdně.

Obyčejně od používání vývojových verzích odrazujeme, tentokrát ale uděláme výjimku. Pokud chcete začít nový Google Chrome používat, můžete si ho stáhnout z naší GigaManie. Pamatujte ale na to, že to je stále jenom beta verze. Pořád může obsahovat chyby, neměly by ale být nijak zásadní.

stáhnout program Google Chrome 9.0.597.19 beta Licence: freeware, 24 MB
Autor: Google
Web programu: www.google.com


Diskuze (15) Další článek: Vyzkoušejte e-mailový klient Thunderbird 3.1 Beta 2

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,