Google | Hry | Google Stadia

Google chce více fušovat do her. Zakládá vlastní herní studio

Google se chystá na spuštění svého projektu Stadia – tedy cloudové služby, která umožní uživatelům hrát hry streamovaně bez nutnosti nákupu výkonného herního hardwaru. Nyní k tomu přidává i vlastní vývojářské studio.

Nové studio situované v kanadském Montrealu se bude specializovat na vývoj originálních titulů právě pro Stadii. Google zde vyzdvihuje, že stejně jako má Stadia za cíl změnit hráčské prostředí, má nové studio změnit zaběhlé standardy a být otevřené novým nápadům. Konkrétní produkty, na kterých bude studio pracovat, ale firma na svém blogu nezmínila

2019 03 19 (18 23 25).jpg 
Pro hraní bude zapotřebí pořídit si alespoň Stadia ovladač.

Celý projekt Stadia vede Jade Raymond, která dříve pracovala například v Ubisoftu a EA, do Googlu přišla již v březnu tohoto roku. Ta se v rozhovoru pro web GamesIndustry rozpovídala, že chtějí vydávat různé tituly každý rok a chtějí přitom využít všech možností, které Stadia nabízí. Oproti běžným konzolím totiž hry běží na serverech Googlu, které mají větší výkon. Ten lze využít například pro lepší simulování fyziky, či zapojení Asistenta od Googlu do her. Konkrétně zmínila jeho schopnost věrohodné konverzace v rámci projektu Duplex – bylo by například možné generovat unikátní reakce na hráče místo klasických nahrávek, které se neustále opakují.

Celý projekt Stadia startuje v listopadu, zpočátku ale bude značně omezený. K provozu budete zprvu potřebovat Chromecast a speciální ovladač, stejně jako aktivní předplatné. Rozšíření na další zařízení, jako jsou notebooky a telefony, se teprve chystá, stejně jako dostupnost po světě. U nás máme v první vlně smůlu.

A i pokud budete mít štěstí a budete ve správné zemi se správným hardwarem, problém může být se samotným internetovým připojením. Stadia potřebuje alespoň stabilních 5 Mbps pro streamování obrazu v 720p a 60 FPS. Pro 4K je pak ideální rychlost 35 Mbps. Kromě rychlosti je navíc důležitá i stabilita a rychlost odezvy, která se zásadně projeví na požitku ze hraní. 

Jak funguje Stadia a další? Podívejte se:

Diskuze (8) Další článek: Náš skládací telefon bude i pěkně fotit, slibuje Microsoft

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,