Google čelí žalobě

Google bojuje proti žalobě, podle které záměrným snižováním rankingu vybraných stránek poškozoval společnost Search King, která na postižených stránkách prodávala reklamní prostory.
Soudní spor, před kterým stojí Google a společnost Search King, potvrzuje narůstající důležitost systémů hodnocení vyhledaných odkazů na webových search enginech. Google je totiž obviněn z poškozování konkurenta na poli online reklamy – reklamní sítě Search King. Poškození se měla společnost provozující nejoblíbenější vyhledávací službu na světě dopustit „svévolným a účelovým“ snižováním rankingu výsledků, které odkazovaly na stránky reklamně obhospodařované firmou PR Ad Network, která patří pod Search King.

Společnost Search King podala u soudu také žádost o předběžné opatření, které by Googlu zabránilo pokračovat v takovém konání. Google, který obvinění odmítá, se snaží soud přesvědčit, aby návrh Search Kingu na uvalení předběžného opatření neschválil.

Rating stránek s reklamou Search Kingu byl však původně opravdu snížený, na původní hodnoty se vrátil až měsíc po podání žaloby. Search King se i po nápravě situace rozhodla pokračovat v soudním řízení, aby zabránila Googlu pomocí rankingu výsledků ovlivňovat návštěvnost internetových stránek.

Systém, pomocí kterého Google vyhodnocuje výsledky, spočívá ve zkoumání počtu odkazů, které směřují na danou stránku. Jde o obdobu tzv. citačních rejstříků v oblasti odborných publikací, kde se největší váha přikládá dílům, která jsou nejčastěji odkazována v publikacích ostatních autorů daného oboru. Google k tomuto referenčnímu systému přidává ještě hodnocení kvality odkazujících stránek – pokud vyhledaný dokument cituje (odkazuje na něj) třeba elektronická verze Encarty, dostane taková stránka vyšší pozici ve zobrazení výsledku než jinde umístěný identický text, na který by odkazovala stránka neznámého středoškolského studenta.

Na případu je překvapivé, že Search King nepožaduje nijak přehnané odškodnění. Žaloba obsahuje požadavek na náhradu škod ve výši 75 000 amerických dolarů, soudní výlohy a udělení pokuty za nekalé soutěžní jednání.

Diskuze (11) Další článek: 90 minutové/800 MB CD-R od TDK

Témata článku: , , , , , , , , ,