Google | Prohlížeče | Linux

Google blokuje přihlášení k účtu z některých webových prohlížečů pro Linux

Ačkoli většina uživatelů používá jako webový prohlížeč Chrome, Firefox, Operu či Edge, stále existuje ještě celá řada méně zastoupených alternativ. Například pro Linux je k dispozici hned několik specifických browserů, jejichž uživatelé se v současnosti potýkají s problémy při pokusu o přihlášení k účtu Google.

Konkrétně jde o to, že uživatelé aplikací Konqueror, Falkon a Qutebrowser narážejí při pokusu o přihlášení k účtu Google na odmítnutí s poukazem na to, že prohlížeč není bezpečný. První informace o těchto problémech se objevily před několika dny na diskuzním serveru Reddit, následně o nich informoval server Bleeping Computer.

Prohlížeč není bezpečný, tvrdí Google

Při přihlášení k účtu Google se uživatelům výše uvedených aplikací zobrazí hláška: „Pokoušíte se přihlásit z prohlížeče nebo aplikace, která nám neumožňuje uchovat váš účet v bezpečí. Zkuste použít jiný prohlížeč.

Google blokuje přihlášení k účtu z některých webových prohlížečů pro Linux 
Google blokuje přihlášení k účtu z některých webových prohlížečů pro Linux

V jiných případech se objevuje hlášení: „Nelze se přihlásit. Tento prohlížeč nebo aplikace nemusí být bezpečná. Zkuste použít jiný prohlížeč. Pokud používáte podporovaný prohlížeč, můžete obnovit stránku a zkusit se znovu přihlásit.“ Nemožnost přihlásit se k účtu zabraňuje uživatelům v používání služeb, jako jsou například Gmail, Kalendář a mnohé další.

Všechny postižené prohlížeče – Konqueror, Falkon a Qutebrowser – jsou používané v linuxové komunitě. Zatímco Konqueror a Falkon jsou vyvíjeny dobrovolníky jako součást sady aplikací KDE, Qutebrowser je nezávislý prohlížeč vyvinutý pro ty, kteří upřednostňují ovládání pomocí klávesnice.

Kde je háček?

Společným jmenovatelem všech tří aplikací je použití jádra Qt WebEngine, které sice využívá jádro Chromium, avšak ve své vlastní implementaci. Integrace s Qt se zaměřuje na aplikační rozhraní, které je snadno použitelné a rozšiřitelné.

Uživatelé již přišli na to, jak se dá blokace ze strany Googlu obejít – stačí změnit identifikaci prohlížeče („user agent“) například na Firefox. Pak celý proces proběhne obvyklým způsobem, což vede k úvahám, že skutečným důvodem blokace nejsou žádné chybějící funkce.

Co je důvodem blokování linuxových prohlížečů Google oficiálně nevysvětlil ani na přímý dotaz redaktorů Bleeping Computer. Někteří uživatelé na Redditu spekulují, že by se mohlo jednat o opatření proti botům, kteří se často identifikují jinak než nejčastěji používané aplikace.

Diskuze (28) Další článek: Ferrari se brání trendu. Elektromobil neplánuje přinejmenším do roku 2025

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,