Google | Google Asistent

Google Asistent přijde do Česka! A naučil se neuvěřitelné věci, dokáže místo vás i telefonovat

  • Asistent se letos rozšíří do dalších zemích, včetně Česka.
  • Nově zvládne sám zavolat například do restaurace a zarezervovat stůl.
  • Na mobilu nás čeká menší redesign.

Celá letošní vývojářská konference Google I/O se točila okolo umělé inteligence a o tom, jak ji Google zakomponovává do svých produktů. Nezapomnělo se ani na ten stěžejní – Google Asistenta. Ten se naučí novým trikům a hlavně – již tento rok bude dostupný v Česku.

Asistent je nyní dostupný na 500 milionech zařízeních, do svých automobilů jej integruje na 40 výrobců a na trhu existuje více jak 5 000 kompatibilních produktů pro chytrou domácnost. Je tedy jasné, že se Google bude snažit o rozšíření a letos se tak asistenta dočkají další části světa. Celkově bude do konce roku dostupný v 80 zemích a 30 různých jazycích.

Snímek obrazovky (3).png
Vidíte ten modrý flíček uprostřed Evropy? To jsme my a Asistent k nám letos zamíří.

Dostupnost v Česku sice na 100 % neznamená, že s námi bude komunikovat v češtině, ale s ohledem na to, že v anglické verzi je již dostupný i zde, je to velmi pravděpodobné. Konečně se tak, spolu s dalšími zeměmi, dočkáme plnohodnotného hlasového asistenta bez nutnosti přepínat jazyk telefonu do angličtiny.

Přirozená konverzace a další vychytávky

Vylepšení se dočká samotná konverzace s Asistentem, nově totiž nebude nutné pro další otázky znovu říkat Hey Google. V rámci zadávání pokynů bude možné jich říci více zároveň, například „What’s the weather like in New York and in Austin?“

Novinkou bude také 6 nových hlasů, kterými zvládne Asistent hovořit:

Tohoto rozšíření se Googlu podařilo dosáhnout díky pokroku ve strojovém učení a umělé inteligenci, kdy se radikálně snížil čas strávený ve studiu nahráváním reálného hlasu osob, které slouží jako předloha.

Hlavní novinkou je pak schopnost vyřídit úkony, které vyžadují zavolání, za vás. Asistent zvládne zavolat do restaurace a zarezervovat stůl či vás objednat na stříhání do kadeřnictví. Google prozatím ukázal dvě reálné ukázky:

V průběhu roku se také naučí ocenit slušné vychování. To bude užitečné hlavně při komunikaci s dětmi, které zvládne pochválit, když poprosí a nebudou na něj hrubé.

Na mobilních telefonech nyní rozhraní připomíná klasickou konverzaci v rámci chatu, nově ale budou odpovědi zabírat celý displej a využijí tak maximálně volného prostoru. To se využije hlavně při dotazech na osobnosti či místa.

Snímek obrazovky (4).jpgSnímek obrazovky (5).jpg
Nové rozhraní na mobilech plně využívá velikosti displeje.

Při změnách v rámci chytré domácnosti se navíc nově ukáže přímo ovládání umožňující podrobnější nastavení a při konverzaci s dalšími boty, například Starbucks, bude možné snáze vybírat jednotlivé možnosti.

Nepoznáte, že je to robot

Kromě samotného pochopení kontextu a učení nových funkcí se umělá inteligence projevuje i v samotném hlasovém projevu, který co nejvíce napodobuje přirozený lidský hlas. A to včetně pomlk, váhání nebo přitakání při konverzaci typicky lidským „hmm“. Ve výše uvedené videoukázce to ostatně můžete slyšet.

Google už se pokročilou syntézou lidského hlasu zabývá již několik let a jeho umělá inteligence se díky strojovému učení naučila divy. Teď tuto oddělenou větev vývoje zapojil do komplexní služby digitálního asistenta a výsledek je fascinující.

Ale přesto jsou to stále jen krůčky k obecně fungující umělé inteligenci. Ačkoli Google Asistent umí nově držet kontext konverzace a mluví velmi přirozeně, dokáže plnit jen určité typy specifických úkolů, na které je naučen. Jsou to přitom situace, kde lze umělou inteligenci vytrénovat na možné odpovědi.

Kromě češtiny mohou přijít i zařízení

Nakonec se ještě vraťme ke zmiňované podpoře českého jazyka. Společně s podporou češtiny v rámci Google Asistenta se rovněž otevírá možnost, aby se k nám oficiálně dostala i zařízení od Googlu, tedy Google Home, telefony Pixel apod. Podpora Google Asistenta v daném jazyce je jednou ze stěžejních podmínek, aby Google svůj oficiální obchod na daném trhu spustil.

Už nyní se sice dají produkty Googlu v českých e-shopech koupit, ale dostaly se tam neoficiální cestou. Možnost nákupu na originálním Google store by pro mnohé fanoušky byla jistě vítaná inovace.

Komunikátory Googlu: Který přežije a který se změní?

Diskuze (30) Další článek: Asrock začne vyrábět grafické karty. U nás ale nakonec dostupné nebudou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,