Google Apps není pouze Gmail na vlastní doméně

Google Apps dnes nenabízí pouze Gmail na vlastní doméně, ale i spoustu dalších aplikací včetně Moderatoru nebo programů, které si sami naprogramujete v Google App Engine.

Tento článek na Živě již vyšel dříve. Dnes jsme ho ale připomněli k příležitosti nečekaného čtenářského zájmu o nové kampani organizace CZ.NIC na propagaci vlastních domén. Chcete-li vlastní doménu, vyjde vás to cca na dvě stovky korun ročně. V tomto článku si můžete přečist, jak bez dalších nákladů zprovoznit e-mailovou schránku na vlastní doméně a další služby.

Jsou lepší freemailové nebo placené schránky u hostingových společností? Leckdo upřednostní freemailovou službu, protože může nabízet větší diskový prostor e-mailové schránky, propracovanější služby a funkce, vyšší stabilitu, dostupnost a je především zdarma. Nevýhodou ale zůstává naprostá nezajímavost a malá exkluzivita e-mailové adresy. Navíc, pokud se něco s e-maily přihodí, nemáte si kde stěžovat. Běžnému uživateli, který má e-mailovou schránku na dopisování s kamarády nebo na objednání zboží v internetovém obchodě, bohatě postačuje. Ale podnikatelé a živnostníci s takovou e-mailovou adresou rozhodně své obchodní partnery neohromí...

Pokud bychom spojili kvalitní freemail spolu s využitím vlastní domény za pár korun, výsledkem budou služby Windows Live Custom Domains nebo dnes zkoušené Google Apps.

Kolik to celé stojí?

Je třeba rozdělit vynaloženou částku mezi provoz e-mailových schránek a domény. První zmíněné je v podání Googlu zdarma. Doménu si ale budete muset v každém případě zakoupit, a to u některého registrátora domén. Výhodou je, že u většiny z nich ani nebudete muset platit za hosting, pakliže využijete službu, která se nazývá „parkování domény“. Hosting si samozřejmě zakoupit můžete, ale pokud se nechcete nijak prezentovat, je to zbytečné.

Důležité je, aby registrátor umožňoval změnu MX a CNAME záznamů. Je nutné se u registrátora ještě před zakoupením domény na tuto skutečnost dotázat. Možná, že vámi zvolený registrátor disponuje administračním rozhraním, ve kterém si potřebné parametry nastavíte sami. Pak nebudete závislí na administrátorovi dané společnosti.

Česká národní doména (.cz) vás ročně přijde na méně než 300 korun včetně daně. Jedná o konečnou částku všech nákladů ročního provozu.

Novak.cz a Novakova.cz na jednom Google Apps

Jeden balík Google Apps lze propojit s více webovými doménami. Pokud si tedy zaplatíte doménu třeba novak.cz a novakova.cz a na obou budete chtít provozovat Gmail, nebudete si muset založit pro každou z domén samostatný Apps. Ten si založíte třeba pro novak.cz a doménu novakova.cz nastavíte jako tzv. alias. Poštovní účty pro obě domény pak budete mít na jedné hromadě.

Založení aliasu je jednoduché, v praxi pouze stačí ověřit novou doménu stejným způsobem jak jste tak učinili při aktivaci samotného Apps. Více informací v anglické nápovědě najdete zde.

Pokud si doménu zaregistruji, co tím získám?

Předně se jedná o možnost využívat emailové schránky s vlastním doménovým jménem. Představte si, že se jmenujete Pavel Novák. Rozhodnete se zaregistrovat doménu s vašim příjmením, tedy novak.cz. Poté už zbývá založit si e-mailovou schránku udávající vaše jméno, tedy Pavel. Vznikne z toho krásná a stylová e-mailová adresa pavel@novak.cz. Samozřejmě nevýhodou je, že doména se stejným název může existovat pouze jedna. Jak asi tušíte, známé a používané názvy budou již s velkou pravděpodobností zaregistrovány.

Po vybrání té pravé domény a po jejím zaregistrování přistoupíte k webové službě Google Apps, která vám mimo jiné umožňuje vytvoření vlastních e-mailových schránek na vaší doméně.

  • Až 100 schránek s kapacitou 7,3 GB

Google neustále zvětšuje velikost e-mailových schránek. Běžné schránky Gmail jsou nyní v podstatě se schránkami služby Google Apps identické, takže je vám nabízeno již více než 7,3 GB pro vaše e-maily. Takových schránek si můžete vytvořit až 100. A to vše zdarma.

  • Štítkování, filtry a hledání

Veškeré odchozí a příchozí e-maily můžete řadit podle filtrů a patřičně štítkovat. Lze si tak vytvořit štítky pro rodinu, přátelé a třeba obchodní partnery. Přestože štítkování slibuje vyšší přehlednost, může se stát, že nějaký e-mail nebudete moci najít. V tomto případě stačí sáhnout po spolehlivém vyhledávání.

  • Automatické odpovědi

Jste-li na dovolené a víte, že nebudete odpovídat na e-maily, využijete možnosti automatických odpovědí, které zajistí zaslání upozornění s vámi předdefinovaným textem.

  • Stahování e-mailových zpráv až z pěti jiných e-mailových účtů

Představte si, že v současné době využíváte freemailovou či jinou schránku, a chtěli byste přejít na e-mailovou adresu služby Google Apps. Google schránka přináší řešení, které vám ušetří čas s kontrolováním jiných e-mailových schránek. V nastavení schránky můžete zvolit až pět e-mailových schránek, ze kterých chcete stahovat nové e-maily. Stačí patřičně nastavit POP3 a heslo ke schránce.

• POP3, SMTP a nově i IMAP

Asi každý se zeptá, jak bude přistupovat k e-mailům. Možností je více. Buď klasicky přes webové rozhraní, anebo přes šifrovaný POP3s protokol vašeho e-mailového klienta. Můžete tedy využít desktopové klienty Thunderbird, Outlook anebo Windows Mail.

Nabízí se i možnost šifrovaného IMAPs (více informací), díky kterému budete mít synchronizované e-maily nejen ve webovém rozhraní a desktopové aplikaci, ale i ve vašem mobilním telefonu či notebooku. Pro odesílání e-mailů využijete adresu SMTP serveru.

Hlavní změny v Apps během roku 2008

Asi nejpoužívanější službou v rámci balíku Apps je pošťák Gmail. Ostatně není se čemu divit, Google totiž nenabízí žádnou odlehčenou verzi, která by nabízela provozování pouze Gmailu na vlastních doménách, které jsou dnes ke všemu velmi levné, zájemci si tedy musí zřídit celý balík Apps, i když třeba ostatní aplikace nebudou používat a vystačí si i s pouhým jediným účtem.

Vyšší kapacita, menší počet účtů
Kapacita schránky Gmailu se neustále a poměrně transparentně zvětšuje - každý den o několik MB. Když tedy tento článek Zdeněk před rokem psal, kapacita byla jen 6,4 GB, dnes je už ale pokořena hranice 7,3 GB. To je meziroční rozdíl 900 MB. Na druhou stranu Google omezil počet možných účtů v bezpatném programu. Před rokem to bylo 500, dnes už pouze 100 účtů, což ale musí každému zájemci bohatě stačit. Pro školy a neziskové organizace s vyššími nároky má Google připravený samostatný program, pro byznys klientelu je pak určen placený program. 

Gmail Labs
Z hlediska webového pošťáka je asi nejzajímavěhší změnou podpora experimentálních funkcí Gmail Labs. Ty nyní můžete používat i v Apps balíku včetně podpory pro Offline komunikaci. V takovém případě se pomocí doplňku Gears stáhne pošta nebo třeba kalendář na váš počítač a vy s ní můžete pracovat přes webové rozhraní (které se bude načítat z lokální mezipaměti) i když nebudete připojeni k internetu. Gmail Offline je tedy už jakýsi mezistupeň mezi webmailem a desktopovým klientem.

Experimentální funkce, Moderator aj.
Pokud chcete v Apps balíku používat vždy ty nejnovější funkce a nebojíte se angličtiny, určitě stojí za to přepnout jazykové rozhraní a již v angličtině pak v nastavení Domain settings (Nastavení domény) zaškrtnout všechna políčka v New Services and Prerelease Features a v bloku Control panel políčko Next generation. V takovém případě budete mít po ruce všechny novinky včetně experimentálních služeb jako Google Moderator a také lehce inovovaný kontrolní panel, tedy správcovské prostředí. Právě s tímto nastavením souvisí i třetí kapitola článku, kde se dozvíte, že pro Apps si dokonce můžete programovat své vlastní webové služby.

Registrace

Pokud zastupujete vzdělávací zařízení, máte možnost zdarma využít vyššího tarifu Google Apps Education, který má některé výhody placeného tarifu Google Apps Premier. V ostatních případech volte bezplatnou variantu Google Apps Standard.

01-google-apps.png
Google Apps pro firmy, školství a domácnosti

Na registrační stránce vyberte požadovanou variantu, s největší pravděpodobností tedy Google Apps Standard. Předpokládáme, že doménu již máte zaregistrovanou, což potvrdíte v dalším kroku.

02-registrace-zadani-domeny.png
V prvním kroku registrace je nejprve nutné zadat vaši doménu

V druhém kroku registrace budete vyzváni o zadání počtu požadovaných e-mailových adres, přičemž se nemusíte držet při zemi. Dále zadejte své jméno, příjmení a další údaje, které budou brány jako kontakt v případě nějakých problémů. Nezapomeňte zvolit volbu o možnosti změny DNS záznamů, bez které registrace nebude pokračovat.

03-registrace-zakladni-informace.png
Druhý krok registrace požaduje zadání několika podstatných údajů

Poslední krok registrace je v duchu vytvoření administrátorského účtu, u kterého je nutné zadat uživatelské jméno a heslo. Po odsouhlasení smluvních podmínek a potvrzení vytvoření účtu budou na zadaný e-mail, který jste uvedli ve druhém kroku registrace, doručeny odkazy pro přístup do administrace.

04-registrace-administratorsky-kontakt.png
V posledním kroku registrace vytváříte administrátorský účet

Přihlašovat se k administraci účtu můžete z adresy www.google.com/a/VAŠE-DOMÉNA.

První kroky v administraci – potvrzení vlastnictví domény

Po úspěšné registraci a prvním přihlášení do administrace budete muset nejprve potvrdit vlastnictví domény.

05-overeni-vlastnictvi-domeny.png
Hlavní nabídka administrace s možností ověření vlastnictví domény

Ověření vlastnictví můžete provést dvěma způsoby. Buď nahrajete soubor googlehostedservice.html s patřičným obsahem do kořenového adresáře domény, anebo nastavíte CNAME záznam domény na hodnotu google.com.

06-overeni-dve-moznosti.png
Výběr ze dvou možností ověření
07-overeni-soubor.png
Ověření pomocí souboru s vygenerovaným obsahem
08-overeni-cname.png
Ověření nastavením CNAME záznamu

Pokud nemáte zaplacený hosting, budete muset využít druhou možnost, tedy CNAME záznam. Nemáte-li dostupnou administraci s možností editace parametrů domény, kontaktujte svého registrátora domény, který vám CNAME záznam nastaví.

Celý proces ověření bude hotový do 48 hodin. V praxi se dá ale očekávat mnohem kratší doba, většinou několik desítek minut.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,