Google a Verizon chtějí „osvobodit“ web. Končí jedna éra?

Diskuze čtenářů k článku

25. 08. 2010 17:30

Tak nevím jak to pochopit. Jakožto relativně malý ISP (cca 1000 klientů) si nedovedu představit, jak bych to technicky provedl. Když uvažuji, proč používám QoS, tak protože existuje svinstvo jako P2P. Mě vůbec nevadí, když někdo stahuje jak o život, vadí mi stahování s navázáním stovek spojení a milióny malejch paketů. Kdyby se P2P a podobný protokoly chovaly jako vše ostatní, nemusím používat QoS. Z druhé strany chceme online televize, radia, skype, VoIP nebo online hry a pakliže je postaven IP protokol jak je, tak je prostě potřeba někomu dát přednost. Na silnici má záchranka nebo hasiči taky přednost. Je to trochu kostrbaté srovnání, ale asi je jedno, když vaše data z nelegálního DVD Windows dorazí o 1 s déle, ale můžete s kolegou diskutovat na skype bez výpadku a on-line. Je to jako by jste na našich silnicích a dálnicích měli každý svůj pruh ....

Kdyby raději upravili TCP-IP.

"Zaručená rychlost" je podle mě dnes dána jen agregací a tím danou cenou. Dalším limitem je technologie a proto bude O2 prodávat lidem 8M i tam, kde má ADSL stěží tech. hranici 512k a tuto hranici žádné nařízení nepřeskočí ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 08. 2010 10:53

Pochopím, když mě při průjezdu sanitky odkloní do pomalého pruhu, ale příčí se mi představa, že mi přes cestu natáhnou pás s hřebíkama a já jsem pak odstaven natvrdo. ...

Jen na okraj, co je nelegálního na DVD Windows? Dle mého je nelegální až instalace s ukradeným klíčem.

Platit při ztrátě či poškození instalačního média "manipulační poplatek" ve výši poloviny ceny kompletního balení mi připadá nemravné.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 08. 2010 12:58

V zásadě s Vámi souhlasím.

Na téma légálního SW se pouštět, neb máte v zásadě pravu, ale nepřijde mi, že pro takoné přenosy byl internet postaven .... Pro mě je to hlavně médium plné informací.

Jen bych dodal, že moje přirovnání k silnici je nepřesné, protože protokol TCP-IP nelze brzdit nějakým uzávěrem nebo posouvat "na krajnici". Nastavování rychlosti dochází "automaticky" tak, že od určité rychlosti se data buďto začínají ztrácet nebo se "zdržují". Tak se nastaví rychlost, se kterou komunikuje klient se serverem. Omlouvám se, za hodně lajcké vysvětlení, ale snažím se to podat srozumitelně. Určitě se tu najde někdo, kdo v mých třech větách najde 2846 nepřesností ... :)

Jsou dva způsoby omezování rychlosti: zahazování paketů nebo jejich "brždění", v zásadě je to pro klienta skoro jedno, pakliže protokol, kterým komunikuje umí "ztrátovat".

Pakliže mluvíte o providerový, který vás odpojí úplně, tak to je opravdu prasárna, ale na druhou stranu je to vždy otázka nabídky a poptávky. A že je konkurence dost a dost. Největší rozdíl vidím v kvalitě, ta se ale blbě měří a tak se "nakupuje internet" na jednotky zvané max. rychlost, což je podle mě absolutně nerozhodující ...

Myslím si že by bylo dobré, kdyby se zákaznící trochu vyznali v technologiích a ISP by musel klienta informovat o technice připojení a tedy, že třeba na daném místě je technická hranice např. 256 kbps ... a ne 8M :)

Paramaetr max. rychlost je asi ta rychlost, kterou většina klientů nikdy nenaměří, minimálně pro to, že každý protokol má "ztráty" pro komunikaci a tak když nastavím 10M, naměří klient max. cca 9,2M. Proto u nás mají klienti s 10M tarifem nastavenou rychlost 12M :)

Děkuji za připomínky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 08. 2010 21:05

ohledne UPC jeste...tam je VZDY neco omezovano, zariznuto vesmes na veeeeeelikem centralnim "firewallu - shaperu"...

bylo to tak vzdy...viz. treba jak nekdo uvadel - mozna ne v souvislosti s UPC - sosani odnekud na firemni lajne 5M stabilne a pres jine 25M pripojeni rychlost 0 0 nic... je logicke, ze - nejen - UPC vse popre...nic co by sme neznali

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 08. 2010 09:45

Přesný odhad ... jde o UPC.

Jenže jak jim to dokázat? Na linuxu je nějaký nástroj, který ukáže omezování některých druhů datového provozu. Existuje něco takového i pro Windows?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
23. 08. 2010 20:28

Kde berou jistotu, že Google je strana Dobra, která ustupuje zlu. Teprve budoucnost ukáže, kdo v této dvojici je zástupce dobra a kdo zástupce zla. Dobrými úmysly je dlážděna cesta do pekel.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 08. 2010 14:24

Zajímavý článek. Abych pravdu řekl tak bych si i klidně za nějaký dobrý, extra, obsah i rád připlatil. Tzn. že by se mi na youtube ukazovaly jen skutečně dobrá videa, nebo dokonce třeba komerční seriály či filmy ala hulu.com

Ale na druhou stranu nechci být omezován. Natož vůbec že bych nemohl mít přístup na warez fóra/ddl atd. (jedině kdyby blokovali podvodné stránky)

Kdyby se našel nějaký kompromis, jako že bych si jednou platbou odkryl premium přístup na všechny stránky, tak to jo. Jako že bych zaplatil jednou a měl bych premium účet(když už jsme u toho warezu) na rapidshare, či megaupload a k tomu premium účet třeba na živě či lupě. A ještě bych dostal hrníček "IMA CAN HAS INTERNET" :)

Ale to už moc fantazíruji, že jo?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 08. 2010 13:41

1. vydelavat se musi, takze nejspise vyhraje zpoplatneny internet a nakonec budeme platit i za odeslany email. Ze zacatku si mozna budeme delit cenu emailu na pul, pulku zaplati ten kdo email posle, druhou polovinu ten, kdo jej prijme.

2. pokud jde o rychlost, tak je negarantovana a priplatek garantovana a tak to funguje uz ted, takze by se internet menit nemusel a jen ten, kdo by opravdu potreboval garantovanych 20MB, by si priplatil a ostatni by meli 10 - 20MB podle toho jestli je spicka, nebo ne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 08. 2010 11:13

Ad: "Na prioritizování rychlosti a různých služeb by tedy mohli operátoři a správci sítí vydělat dostatek peněz k modernizaci. Takovým prioritizováním by mohl být třeba nějaký extra paušál, který bude o pár stokorun dražší, nabídne ale skutečných 20 Mb/s, zatímco ten levnější bude z části blokovaný, nebudete moci používat některé datově náročné služby a prioritizace na úkor ostatního se dočká třeba jen lokální WWW komunikace v dané zemi."

Ale takové paušály není problém udělat už dneska - to je normální "FUP" - pokud někdo moc stahuje, je omezen.

Jde sice o peníze pro operátory navíc, ale nepůjdou (přímo) od uživatelů, ale naopak od poskytovatelů obsahu. Prostě pokud operátorovi poskytovatel obsahu nezaplatí tučné výpalné, půjdou uživatelům jeho služby pomaleji / hůř, než služby konkurenta, který výpalné zaplatil. To dnes legálně udělat nejde kvůli síťové neutralitě a proto ji chtějí operátoři porušit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 08. 2010 10:50

"Google ani Verizon nesepsaly návrh zákona, ale pouze apel na dvou stranách formátu A4"

Jen drobnost, ale v Americe opravdu na A4 nenarazíte, ten dokument je formátu "Letter" ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 08. 2010 13:46

Google ani Verizon nesepsaly návrh zákona, ale pouze apel na dvou stranách formátu Letter

,tomu tady bude hodne lidi rozumet... hlavne vsem bude hned jasne co tim autor chtel ric...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
23. 08. 2010 10:18

Jestli si ten článek - a hlavně ten ceník služeb nahoře - přečetl nějaký manager UPC a pak ho přeložil dědovi Malinovi, UPC se k blokování portů hrdě přihlásí a nabídne svoji - českou variantu ceníku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 08. 2010 16:13

Hloupé je, že i když to někdo dědovi Malinů omlátí o hlavu 3x denně, ničemu to nepomůže.

Potřeboval jsem si stáhnout celkem asi 1GB dat, postupně po balíčcích cca 190-230MB. Přenos ze serveru vždy začal slibně a po cca 2/3 to uslo až umřelo. Jen tak pro jistotu vyloučení vlkivu zdrojového serveru (a protože mám možnost se připojit do sítě jisté nejmenované firmy) jsem zkusil ve stejnou dobu stahovat stejná data a EJHLE, ono to šlo. Já na lince "25Mb/s" stahoval rychlostí nula nic, v té firmě to na lince "5Mb/s" jelo jak víno. Takže kde je chyba, když není na zdrojovém serveru? HA?

Po reklamaci u poskytovatele mi bylo sděleno, že "mé připojení není nijak omezováno a žádné filtrování provozu se neprovádí".

Je nějaká možnost testování druhů provozu a zjištění shapingu na platformě Windows? Nějaká utilita, či co? Vím, že na Linuxu něco takového existuje. ....

Potřeboval bych to jako doklad onoho omezování, ať jim to mohu omlátit o hlavu, panákům napudrovaným. Nestahuju desítky GB nonstop, ale když potřebuju sem tam něco, chci to rychle. Nechci čekal 8hodin na 200MB dat. Radši bych šel na 8Mb/s ale stabilnějších, než chvilkové záchvěvy 25Mb/s.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 08. 2010 09:56

Mno, sice nejsem fanatickej zastupce volnych neregulovanych trhu, ale v tomhle pripade mi iniciativa Googlu a Verizonu prijde jako prilisnej zasah. Podle me je naprosto spravny, ze nektery sluzby maj vyssi prioritu nez jiny. Napr. zminovanej bittorrent je neskutecne nenazranej a presto, ze ho sam pouzivam, nechapu, proc by v prumeru x jinejch lidi melo mit kvuli jednomu stahovaci zpomaleny veskery sluzby. Sice je pro kazdyho dulezity neco trochu jinyho, ale vetsina vyuziva hl. port 80, kterej je nenarocnej a nenazrany sluzby typu bittorent by tak logicky mely mit mensi prioritu. Ne omezenou rychlost, ale jen mensi prioritu paketu tak, jak je tomu dneska bezne.

Dalsi veci je, ze jakakoliv garance podobnyho typu by s sebou samozrejme nevyhnutelne prinesla zdrazeni, to je snad kazdymu jasny. Levnej a relativne rychlej internet tady mame predevsim diky agregaci a chytrymu smerovani. Kdyby se vsechen provoz prestal ridit, routery a linky by pravdepodobne brzo byly zahlceny p2p paketama a jedina cesta zkvalitneni sluzeb by vedla pres nakup dalsi konektivity. No a snad si nikdo nemysli, ze by to provideri sponzorovali z vlastni kapsy.

Samozrejme, ze ISP v reklamach lzou ci min. mystifikujou, ale to se dela ve vsech reklamach, nejen na trhu s internetovym pripojenim. Na druhou stranu opravdu nemam rad takovej ten pristup spousty lidi, ktery si poridej pripojeni s agregaci 1:50 a pak rvou, ze to nemaj vsechno jenom pro sebe, ze prece si zaplatili 8 MBit. To mi prijde jako zakladni nepochopeni toho, proc je to dneska tak levny. Do letadla se taky proda vic letenek, nez je volnych mist, v autobuse si taky casto nesednete, na dalnicich jsou taky casto kolony, ani ten chleba uz si obcas navecer nekoupite. Vsechno se proste dimenzuje s ohledem na prumerny vyuziti - banky, pojistovny, nemocnice, potraviny, dopr. infrastruktura, vodovody a plynovody, elektrina a logicky i internet, tak aby to bylo financne dostupny pro vetsinu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 08. 2010 10:26

> Sice je pro kazdyho dulezity neco trochu jinyho, ale vetsina vyuziva hl. port 80, ....

tak za chvíli bude torrent na portu 80 a protokolem HTTP (-: nevím jak přesně fungují web-seedi, ale bude to něco podobného

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 08. 2010 09:40

rozlisujme v tech XX mbitovych pripojenich, za co platite...platite za AZ XX mbit ? Jestli cvakate za to vase 100mego par set kc a cekate,ze vam to tech 70-80 pojede nadosmrti, tak jako teorie ok, praxe muze byt jina...nevim jak napr.netbox ale UPC garantuje rychlost pouze vzdy a JEN ve sve vnitrni siti, coz smysl dava, jinak to ani nejde. Bohuzel se dneska objevuje stale plno magoru, kteri sosaji z nejakeho pochybneho zdroje par kbit. a vzapeti se snasi na hlavu ISP, co je to za sluzbu ,dyt si plati to svoje 100mego , vesmes se po vysvetleni, ze na vinne je zdroj dat na 2 strane jeste vic nakrkne a nekdy mavaji lide i vypovedi apod....

tolik asi k rychlym XX mbit pripojenim co se ADSL tyce, nemam jen, ale kde jsem na nem mohl fungovat (nejdele asi rok v praze), tak ze bych nejak citil agregaci, nemohu ale vubec rici...z mozneho maxima 7Mbit to frcelo ve dne v noci pred 5,5 a to jak na Torrentech,P2P aliad DC++,RapidShare apod., takze asi tak...u adsl bych se toho nebal.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 08. 2010 08:02

Mnoho povyku pro nic. Velmi mnoho ISP nabízí služby s garantovanými parametry (rychlost, dostupnost, P2P...), ale samozřejmě za jinou cenu. A nejen vyčůraní čecháčci by chtěli ZADARMO Z NAŘÍZENÍ ZÁKONA zrychlit internet z průměrné na max. rychlost a odblokovat všechny porty. To lze, ale jak jsem psal, za jiné peníze. V tom případě by došlo pouze ke zdražení internetu, protože ISP by si tyto garance v masovém měřítku samozřejmě nechali draze zaplatit. Z pozice uživatele by pak došlo paradoxně ke snížení rychlosti, protože ISP by vám pouštěli garantované hodnoty, ale nic navíc.

Analogií k ADSL 8 Mbit by byl "downgrade" na původní 2 Mbit s tím, že večer vám to pojede 2 Mbit jako nyní 8Mbit linka, ale ve 3 h ráno by vám to jelo pořád jen 2 Mbit místo dnes dosahovaných např. 6 Mbit.

Jakékoliv nařizování považuji v této oblasti za kontraproduktivní, trh si řekne svoje a pokusy o umělou regulaci mu nepomůžou. Jestliže jste uvěřili reklamnímu sloganu vašeho ISP rychlost AŽ.... a můžete využívat multimédia... a např. si neověřili kvalitu služby u stávajících uživatelů, není chyba na straně FCC nebo Google, ale u vás. Pokud s tím nesouhlasíte, zkuste si reklamovat službu u vašeho ISP...

Pokud potřebujete více, než máte, poohlídněte se jinam. Pokud ve vašem regionu není vámi požadovaná konektivita dostupná, máte smůlu a zákon to nezmění. Pokud dostupná je, ale vy na ni nemáte kvůli vysoké ceně, nedivte se, byli byste za hlupáky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 08. 2010 08:55

Ne, je to naopak. Většina ISP nabízí "neomezený internet", který má blokované porty a FUP. Tak ať prostě nabízí OMEZENÝ internet a neřeknu ani slovo!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
23. 08. 2010 07:14

No nevím nevím, se všemi body by šlo tak nějak souhlasit, ale bod 2 se mně nelíbí. Jedna věc je zablokovat P2P natvrdo (v rámci možností) a druhá věc je, že takový P2P provoz dá síti docela slušně zabrat a jeden stahovač dokáže zahltit i těch 100 Mbit tak, že ostatním pak nejdou ani weby.

Google chce prostě, aby mu jely naplno videa, ale já opravdu jsem pro nějakou prioritizaci provozu - něco jako port 80 na max., pak nevím - pošta, databáze?, nekde vzadu video a P2P.

Možnost říct si, že jsem pařan, netahám vlastně moc, ale chci minimální latenci nebo tak něco.

Druhá věc je, aby provider neprodal 100 Mbit celému domu a přitom měl k němu taky natažený jen 100 Mbit, takže by to 100 Mbit vlastně nikdy nejelo (sám mám 100 Mbit a běžně naměřím kolem 70 přes speedtest.net a při stahování i těch čistých 100 Mbit - třeba uložto při uploadu ukazuje 11 MB/s). Takže osobně jsem s nastavením spokojený, i když někdy se mně také stane, že někdo zahltí síť tak, že jedu jen 300 kB/s - nevím, jestli je to nějaký bot a nebo P2P)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tc
23. 08. 2010 08:57

No nevím, docela často koukám na online HD televizi a rozhodně by se mi nelíbilo aby se škubala. Platím za linku a je mi jedno jaký to dělá trafick. Nedávno jsem si chtěl zahrát jednu Free2Play onlineovku a instalačku i patche jsem stahoval přes bitorrent, protože to bylo mnohem rychlejší než z FTP. Proč by zrovna tyhle služby měli být omezovány?

Já platím za rychlou linku z toho důvodu, že když si chci něco stáhnout, tak aby to bylo rychle a když se chci podívat na video aby se prostě načetlo tak rychle, že při puštění nebude každou chvíli načítat buffer. Jednu dobu jsem měl na druhém PC herní server a ten měl sám o sobě trafick jak kráva, ale pokud mám na to linku, tak je mi to jedno

Pokud někomu stačí port 80 tak nepotřebuje T3 připojení

Pokud platím T3, tak chci aby ta rychlost byla skutečně taková jakou platím a nebylo tady cokoli omezováno.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 08. 2010 10:58

Přesně tak. Pokud to poskytovatel připojení není schopen utáhnout, tak ať ty rychlosti nenabízí. A já se holt podívám jinde.

Ale to už by nebylo marketingově tak pěkné, jako když se každých pár měsíců zvedne čísílko rychlosti (co na tom, že reálná zůstává stále skoro stejná).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 08. 2010 10:37

Google ale právě chce potlačit agregaci, takže když jeden člověk zahltí těch 100MBit tak ho zahltí sobě, případně pro domácí síť což si musí vyřídit už doma mezi sebou, ale právě nedojde k tomu, že jinej platící klient to bude mít kvůli tomu prvnímu pomalé.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
23. 08. 2010 06:32

Chtějí osvobodit web a mluví se o P2P sítích. Ty ale nemají s webem nic společného, jen ty dráty (optická vlákna či radiové vlny).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 08. 2010 07:56

Mluví se o blokování služeb operátorem, ten "web" je jen nadpis...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
23. 08. 2010 16:58

No právě. Nadpis pro ostudu živě.cz.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
23. 08. 2010 02:02

Musím říct, že článek mě velice potěšil. KONEČNĚ se hnou ledy. Bude to boj na dlouhou trať ale věřím že skončí ve prospěch uživatelů a ne síťových magnátů. Nedokáže mne vytočit nic jiného než když si objednám a zaplatím službu rychlého internetu (v mém případě 8Mb) ale v reálu dosahuji max. 4Mb a to ještě mimo špičku protože jsem na lince s agregací 1:50 . KONEČNĚ přestaneme vídat onen přívlastek ... rychlost "až".. u cenové nabídky tarifů internetu, kde všichni z vlastní zkušenosti víme, že realita je většinou jiná. P2P sítě mne osobně nějak neinteresují, internet využívám především pro média. Proto bych garanci rychlosti velmi přivítal.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
23. 08. 2010 02:43

jojo ... proto mam 100mgabitovy net ... abych vedel ze tech 8 budu mit vzdycky :D :D :D (realna rychlost ... 70-80)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 08. 2010 13:05

Když vás to tak vytáčí, tak si to domluvte s operátorem. Nebo jste takový nesvéprávný vohnout, že to za vás musí udělat vláda?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 08. 2010 13:47

Tak si zaplat garantovanou linku a mas to. Drahe? No o ono tech 8MB pak taky zdrazi, aby to opravdu bylo 8MB.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 08. 2010 15:31

Agregace s článkem nemá nic společného.

Jsou to jednoduché počty - představte si, že jste ISP a nakupujete konektivitu za cenu řekněme 320Kč/1Mbit bez DPH. Pochybuju, že budete prodávat koncovému zákazníkovi 1:1 8Mbit za cenu 500-800 nebo kolik za těch svých 8M platíte.

A žádný regulátor vám nikdy nebude moci nařídit to, abyste prodával bez marže, nebo dokonce pod cenu.

Pokud opravdu chcete, kupte si garantovanou linku 8M, která vás ale vyjde v lepším případě 3000-3500Kč měsíčně.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 08. 2010 01:22

Skvělej článek, dobrý čtení takhle na noc :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
23. 08. 2010 00:33

letmo som preletel clanok.

vzdy budte opatrni, ak vam niekto slubuje slobodu.

google sice je za sietovu neutralitu, ale s vaznymi vynimkami pre poskytovatelov medialneho obsahu, alebo prakticky pre toho, kto si viac zaplati.

bolo by to presne naopak. google by tu neutralitu vazne narusil a zviazal by mobilny internet.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 08. 2010 07:52

Blokování portů s obsahem příliš nesouvisí, není-liž pravda?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
23. 08. 2010 11:00

lebo o ziadne blokovanie portov ani nejde.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tc
23. 08. 2010 08:39

On je rozdíl, když vidíš na YT hlášku: "BMI si nárokuje práva a tohle video je ve vaší zemi nedostupné" s tím aby někdo kompletně blokoval třeba bitorrent.

V prvém případě se jedná o autorská práva nějaké firmy a google to proste zablokovat musí, jinak by dostal pokutu. V druhém případě se jedná jen o omezení služby operátorem, která může být použita k téměř libovolnému účelu a má za cíl pouze omezit zákazníka. nic jiného

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 08. 2010 10:55

Hlavně youtube je na opačném konci drátu a jaká pravidla si Google na své stránce jako poskytovatel nastaví, je jeho věc. Když to přežene, přijde někdo jiný s lepší službou. To je ta svoboda internetu.

Ovšem poskytovatel připojení je jen prostředník a když blokne nějaké služby, tak má uživatel prostě útrum.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
23. 08. 2010 10:59

o to vobec nejde.

ide o to, ze ten kto zaplati viac, toho pakety budu prednostne vybavene.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 08. 2010 00:33

Paráda článek. A ještě všude povinně IPv6 a zrušit NATy, ať se lidi můžou svobodně přikonektit ke komukoli a doma si spustit jakýkoli server (FTP, HTTP, hry, vzdálené plochy, P2P, audio-video chaty).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tc
23. 08. 2010 08:28

Tohle nepůjde tak snadno. Prakticky všechny app komunikují v dnešní době po IPv4

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
23. 08. 2010 13:21

Ale snaha o IPv6 tu jiz je A myslim ze se velmi brzy zacnou objevovat prvni vlastovky (IPv6 domu apod.)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 08. 2010 00:32

Zrazu dava ta ich stara reklama zmysel... teda ak neratam ten koniec

http://www.youtube.com/watch...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 08. 2010 01:48

tak tohle me vazne rozesmalo

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor