Google | NASA | Rozšířená realita

Google a NASA vám položí Sluneční soustavu a ISS do obýváku. Rozšířená realita v mobilu má 60 nových modelů

Google oznámil nové objekty v rozšířené realitě, kterou lze využívat v jeho mobilní aplikaci pro vyhledávání. Ve spolupráci s NASA připravil trojrozměrné modely planet Sluneční soustavy a dalších zajímavých vesmírných objektů, jako je Mezinárodní vesmírná stanice, raketa SLS či vesmírný dalekohled Jamese Webba.

Celkem je připraveno více než šedesát modelů, přičemž nabídka obsahuje nejen všech osm planet sluneční soustavy, ale i nejrůznější měsíce, planetky a kosmické lodě NASA. K jejich prohlédnutí stačí do mobilní aplikace Vyhledávání Google zadat název kýženého objektu a následně ve výsledcích klepnout na tlačítko Zobrazit ve 3D.

Mars u vás doma – třeba v obýváku

Trojrozměrný model je možné prohlížet na obrazovce telefonu, kde ho lze libovolně otáčet a přibližovat. Patrně nejzajímavější je však tlačítko Ve vašem prostoru, jež zobrazí zvolený objekt v rozšířené realitě a promítne ho třeba doprostřed vašeho obýváku.

Takto prezentovaný model působí dojmem, jako by visel v prostoru – lze ho obcházet ze všech stran, otáčet jím a přibližovat/oddalovat ho. Uživatel tak může získat realističtější představu o tom, jak daný objekt vypadá ve skutečnosti, byť – pochopitelně – ve značně zmenšeném měřítku.

Můžete se tak hlouběji seznámit s nebeskými tělesy a vědeckými přístroji, které NASA používá k jejich studiu. V novém projektu Google Arts & Culture je možné prozkoumat sluneční soustavu prostřednictvím příběhů o diamantovém dešti na Neptunu, plynných obrech a trpasličích planetách, Saturnových měsících a misích NASA, jako je Parkerova sluneční sonda nebo Landsat.

Návštěva vesmíru

Kromě toho vás NASA vezme na prohlídku nejlepších snímků pořízených Hubbleovým teleskopem, ukáže vám, čím je výjimečná Mezinárodní vesmírná stanice, a pomůže vám zjistit, jak vozítko Mars Perseverance Rover zkoumá povrch rudé planety.

IMG_20220915_091750.jpgIMG_20220915_091833.jpgIMG_20220915_092038.jpg
Takhle mohou vypadat objekty i vás doma. Telefon si prvně najde plochu podlahy a pak nad ni zavěsí 3D model.

Zástupce administrátora NASA Kris Brown k tomu říká: „Budoucnost našeho národa ve vzduchu a vesmíru začíná inspirací studentů a zažehnutím jiskry zvědavosti v oblasti vědy, technologie, inženýrství a matematiky v dnešních třídách. Možnost vidět naši sluneční soustavu a připojit se k misím, jako je vesmírný dalekohled Jamese Webba, ve 3D poskytne studentům jedinečný pohled na vesmír a doufejme, že je vtáhne do rozšiřování znalostí o naší domovské planetě a našem místě ve vesmíru.“

Spolupráce společností Google a NASA není žádnou novinkou. Obě firmy spojily v minulosti své síly nejen kvůli občasným vesmírným Doodle, ale i kvůli dalším projektům, od detailních map Měsíce a Marsu až po vytváření kvantových počítačů.

Diskuze (2) Další článek: Nesnadný úspěch WhatsAppu. Jak bezpečné jsou komunikační služby a co vidí FBI?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,