Google a Firefox: Doslova registrované partnerství

Používejte svůj webový prohlížeč efektivně a nainstalujte si ty nejlepší Google doplňky pro Mozilla Firefox.

Celý týden jsme vás na Živě.cz zásobovali články o Google službách. Nakonec bychom měli zmínit i Firefox. Co má komunitní webový prohlížeč společného s jednou z nejvlivnějších společností světa? Jsou to hned dvě skutečnosti. Google podporuje open source projekty napříč obory a za druhé, Firefox má propracovaný systém doplňků.

Spolupráce Mozilly a Googlu byla před několika lety opravdu fenomenální, až kdejaký IT web spekuloval, že snad Google Mozillu pohltí, nebo na Firefoxu postaví svůj vlastní prohlížeč. Nic podobného se nakonec nestalo. Důkazem budiž i mobilní platforma Android, kterou vyvíjí Open Handset Alliance. Členy OHA jsou HTC, Intel, Qualcomm, Samsung, LG, NVIDIA, Motorola, T-Mobile a překvapivě také Google, který celý projekt zaštiťuje. Na Linuxu postavený Android by měl do budoucna konkurovat především iPhonu, Windows Mobile a Symbianu. Pokud by bylo pouto Google – Mozilla tak zásadní, jistě by integrovaný webový prohlížeč v Androidu používal vykreslovací jádro Gecko (Netscape/Mozilla). Chyba lávky. Autoři dali přednost alternativnímu open source projektu WebKit, který najdete třeba v prohlížeči Safari včetně verze pro iPhone.

startpage.png
Google propaguje Firefox

Mozilla a Firefox jsou tak pouze jedni z mnoha, kteří se dostali do přízně Googlu. O těch dalších si můžete přečíst třeba v naší reportáži z konference LinuxExpo 2008, která se konala minulý týden v Praze a kde se svou keynote vystoupila programátorka z Googlu, Petra Popluhárová.

Jakkoliv je ale podpora Firefoxu pouze dílčí, setkáte se s ní hned po startu prohlížeče, který zobrazí upravenou podobu vyhledávače Googlu. Google Firefox propaguje i ve svém reklamním systému pro webmastery, AdSense

Oficiální Google doplňky pro Firefox

Google Toolbar

Technologická podpora Firefoxu ze strany Googlu je široká, tou nejviditelnější jsou ale doplňky. Google nyní nabízí čtyři, které můžete využít pro lepší práci s Google službami. Patří sem mimo jiné i komplexní Google Toolbar, tedy nástrojová lišta, se kterou získáte přístup prakticky k celému portfoliu Google služeb.

gtoolbar.png
Google Toolbar pro Firefox

Google Browser Sync

Pokud používáte Firefox na více počítačích a chcete jej mít stále stejný, můžete použít Google Browser Sync. V případě, že tedy budete důvěřovat službám Google a vlastníte svůj Google účet, pak se těšte na synchronizaci cookies, uložených hesel, záložek, historie a otevřených oken a panelů. A pokud Google nedůvěřujete, třeba se spokojíte s oblíbeným Foxmarks Bookmark Synchronizer.

Google Notebook

O Notebooku jste si už na Živě.cz tento týden mohli přečíst, víte tedy, že slouží k pořizování rychlých poznámek a výstřižků z webových stránek. Doplněk pro Firefox a Internet Explorer integruje Notebook přímo do prohlížeče, stačí tedy označit libovolný odstavec webové stránky a přes kontextové menu jej odeslat do webového poznámkového bloku.

gnotebook.png
Notebook uloží libovolný výstřižek z webové stránky

Google Send to Phone

Ačkoliv je dnes již mnoho služeb od Googlu přeloženo do češtiny, stále to není pravidlem. A platí to i o tomto doplňku, který funguje podobně jako Notebook, výstřižky ze stránek ale posílá na mobilní telefon ve formě krátké textové zprávy SMS. V současné době lze odeslat SMS pouze na telefonní číslo v USA.

Komunitní doplňky pro Firefox

Odesílátkem SMS na mobil sice končí výčet doplňků Google vývojářů, drobná rozšíření pro Firefox však mají na svědomí především desítky a stovky dobrovolných programátorů po celém světě. V oficiálním katalogu najdete desítky doplňků, které propojí Firefox se službami Google. Tyto patří k těm nejoblíbenějším a nejzajímavějším.

Google Preview a CustomizeGoogle

Začít můžete hned u vyhledávače. Pokud vám připadne strohý, vylepšete si jej s doplňkem CustomizeGoogle. Ten umí vylepšit nejen vyhledávač, ale i další Google projekty o nové funkce. V případě samotného Googlu se tedy jedná zejména o integraci s dalším vyhledávači. Budete-li tedy hledat třeba informace o letní dovolené, v Google se zobrazí řádek s nabídkou vyhledávání stejného termínu i na dalších vyhledávačích včetně českého Seznamu.

googlepreview.png customizegoogle.png
Výsledky hledání s Google Preview a CustomizeGoogle

Ke CustomizeGoogle se hodí ještě drobný Google Preview. Ten zobrazí u každého výsledku hledání náhled webové stránky, jak tak činí třeba Seznam.

Jiný vzhled? PicLens a Stylish

Pokud často na Googlu hledáte obrázky, nebo máte galerii fotografií na Picase, určitě vyzkoušejte PicLens. Ten se po spuštění z webové stránky přepne do celoobrazovkového režimu a všechny obrázky na stránce zobrazí na 3D stěně s pěkným přechodovým efektem. Naši recenzi na PicLens najdete zde.

Existuje také doplněk AddToPicasa, který přes kontextové menu naopak dokáže přidat do vaší galerie libovolný obrázek z webu. Nabízí se tak možnost budování sbírky oblíbených webových fotografií, pozadí na plochu aj. Obrázky umí podobným způsobem zpracovávat i Google Notebook.

piclens.png stylish.png
PicLens a Gmail v novém díky doplňku Stylish

Pokud chcete změnit vzhled celé Google aplikace, třeba kalendáře nebo Gmailu, nabízí se hned několik doplňků počínaje Better Gmail 2 a konče Stylish, který sice pracuje pouze s anglickou verzí Gmailu, v nabídce jsou ale velmi pěkné skiny.

Synchronizované záložky s Firefox Google Bookmarks

Záložky sice umí synchronizovat i Google Browser Sync, praktičtější je ale doplněk Firefox Google Bookmarks. Ten pracuje se stejnojmennou službou od Googlu, kde můžete spravovat své oblíbené webové odkazy. GBookmarks celou práci se záložkami usnadňuje, službu včetně přidávání odkazů totiž zpřístupňuje přes hlavní menu prohlížeče.

fgb.png grn.png
Firefox Google Bookmarks a Google Reader Notifier

Do podobné kategorie spadá také Google Reader Notifier, který vás bude ve stavovém řádku informovat o nových článcích v oblíbené webové RSS čtečce Google Reader.

Gspace: Luxusní 6GB úložiště a multimediální přehrávač

O tom, že lze Gmail schránku předělat do podoby více než 6GB síťového disku, jsme už psali, podobnou funkci ale nabízí výborný Gspace. Ten nabízí rozhraní klasického FTP klientu, umí toho ovšem mnohem více. Gmail podporuje přílohy do velikosti 20 MB. Gspace ale větší soubory rozřeže na kousky a na webové úložiště, tedy do poštovní schránky, tedy dokáže nahrát libovolně velký soubor.

gspace1.png gspace2.png
Gspace v režimu souborového správce a hudebního přehrávače

Aby toho nebylo málo, Gspace nabízí i režim prohlížeče obrázků na webovém úložišti a streamované přehrávání hudebních souborů včetně tvorby jednoduchého playlistu. Ostatně toto umí i samotný Gmail, stačí ve webovém prostředí klepnout na přílohu třeba s MP3 souborem.

Gmail Manager

Samozřejmě nesmí chybět ani doplněk pro samotný webový e-mail. O to se postará Gmail Manager, který vás bude ze stavové lišty informovat o nové poště na libovolném množství poštovních schránek od Googlu.

Google Calendar Notifier: Kalendář vždy po ruce

Pokud používáte Google kalendář, oceníte Notifier, který vás upozorní ze stavové lišty na nejbližší události. V doplňku si můžete nastavit libovolné množství kalendářů podle jejích XML adresy pro sdílení a stejně tak je můžete rozlišit barvou a klíčovým slovem. Výsledek pak vypadá velmi dobře, to ostatně ukazuje i obrázek níže.

calendargoogle.png calendargoogle2.png
Přehled událostí a nastavení

iGoogle Sidebar: Dejte smysl postranní liště

Když se ptám uživatelů Firefoxu, zdali používají postranní lištu, většina z nich mi odpoví, že nikoliv. Pokud k nim patříte, možná změníte názor po nainstalování doplňku iGoogle Sidebar, který v postranní liště zobrazí vaše gadgety ze startovací stránky iGoogle.

igooglesidebar.png
Google gadgety v postranní liště

Doplňků pro Firefox, které s prohlížečem propojují oblíbené Google služby, existuje celá řada a většinu z nich najdete v oficiálním katalogu na webové adrese addons.mozilla.org. Dramaticky rozšiřují vlastnosti a schopnosti webového prohlížeče od Mozilly a tak se snad i nabízí myšlenka, že onen bájný „Google browser“ skutečně existuje, že oním bájným prohlížečem je vlastně už dnes Mozilla Firefox.

fsc.jpg

 

 

 

Diskuze (30) Další článek: Google Zprávy a Reader: informace „vše v jednom“

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,